Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στη Καλαμάτα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το Δημαρχείο Καλαμάτας επισκέφθηκε, σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από το Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη και άλλους κληρικούς, και συναντήθηκε με το Δήμαρχο.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας υποδέχθηκε το Μακαριώτατο στην είσοδο του Δημαρχείου και τον συνόδευσε στο Γραφείο Δημάρχου, όπου τον καλωσόρισε λέγοντας τα εξής, παρουσία πολλών αιρετών του Δήμου και δημοτικών υπαλλήλων:
«Είναι μεγάλη τιμή και ευλογία για το Δήμο μας και για τη Μεσσηνία ολόκληρη, η παρουσία του Μακαριωτάτου στην πόλη της Καλαμάτας. Ο Μακαριώτατος, εκτός πολλών άλλων, είναι και Επίτιμος Δημότης της πόλης μας. Επομένως, η ευλογία του είναι συνεχής και τον υποδεχόμαστε εδώ και με αυτή την ιδιότητα.

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΙΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ

DSC 0353 Medium

Θέλω να εκφράσω, πέρα από το σεβασμό μου, και την ταύτιση των απόψεων που έχω με το Μακαριώτατο για όλα τα θέματα, τα οποία θίγει και ιδιαίτερα για το θέμα, το οποίο έθεσε με έμφαση τον τελευταίο καιρό, με την ιδιότητά του, την επιχειρηματολογία του, με την εθνική διάσταση που δίνει στους λόγους του, με τη γνώση την ουσιαστική και τη βαθιά της ιστορίας του Ελληνικού Έθνους και της πορείας του.
Ο λόγος του έχει ευρύτατη απήχηση· σας βεβαιώνω γι’ αυτό από την επικοινωνία που έχουμε με τον κόσμο.
Μακαριώτατε να είστε καλά! Ο κόσμος είναι δίπλα σας. Αυτά τα οποία λέτε και τα επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποιείτε αγγίζουν τις καρδιές των ανθρώπων, ιδιαίτερα των απλών ανθρώπων και, οπωσδήποτε, όλων αυτών που έχουν γνώση της ελληνικής ιστορίας, των παθημάτων του Ελληνισμού, της δύσκολης πορείας που έχουμε ακολουθήσει για εκατοντάδες χρόνια.

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ…

Είναι δύσκολα αυτά τα χρόνια για την πατρίδα μας, πράγματι. Η προσκόλληση στην ιστορία μας και στην παράδοσή μας με βεβαιότητα είναι η αναγκαία προϋπόθεση, για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως εθνική οντότητα, γιατί στους καιρούς τους δύσκολους μπαίνουν και τέτοια ζητήματα.

ΒΑΣΗ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ

DSC 0373 Medium

Εμείς έχουμε συνείδηση ότι η Εκκλησία μας, διαχρονικά, στους αιώνες, ήταν η βάση, πάνω στην οποία στηρίχθηκε η διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας, της εθνικής μας ιδιοπροσωπίας. Γι’ αυτό, ως Δημοτική Αρχή, στηρίζουμε την Εκκλησία, τις απόψεις της Εκκλησίας, είμαστε μαζί με την Εκκλησία σύμμαχοι στον αγώνα για την πορεία του έθνους, για τη διατήρησή του, για την ανάπτυξή του.
Καλώς ήλθατε στην πόλη της Καλαμάτας! Έχετε το σεβασμό, τη συμφωνία μας, τη στήριξη προς το πρόσωπό σας, την Ιερά Σύνοδο και την Εκκλησία».

«ΠΟΥ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ;»

Ο Αρχιεπίσκοπος, απαντώντας, ανέφερε τα εξής: «Κύριε Δήμαρχε, θα ήθελα και εγώ να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, κυρίως όμως τις ουσιαστικές σας θέσεις, θέσεις που είναι απαραίτητες όχι για να τις επιδιώκουμε, αλλά να μας προβληματίζουν και να μας δημιουργούν ερωτηματικά. Tο σπουδαιότερο από αυτά τα ερωτηματικά είναι: «Πού βαδίζουμε;». Ευχαριστώ, λοιπόν, για τα καλά σας λόγια και τις θέσεις σας αυτές, της αγάπης και του σεβασμού προς την Εκκλησία μας».

Ο ΔΕΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Ο Μακαριώτατος εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψή του στη Μεσσηνία, εξηγώντας τους λόγους:
• οι σχέσεις αγάπης, ειλικρίνειας και συμπόρευσης στα μεγάλα και τα δύσκολα προβλήματα της Εκκλησίας και του τόπου μεταξύ του ιδίου και του Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου,
• ο δεσμός με το Δήμο Καλαμάτας, του οποίου έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης το 2008,
• η πρόσκληση του Δημάρχου Πύλου – Νέστορος να επισκεφθεί την Πύλο,
• η επιθυμία του Αρχιεπισκόπου να επισκεφθεί την αρχαία Μεσσήνη, όπου ο ίδιος – περίπου 50 χρόνια πριν – εργάσθηκε ως νεαρός αρχαιολόγος, καθώς και
• η ανακήρυξή του από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε επίτιμο διδάκτορα.

ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΥΓΙΕΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ο κ. Ιερώνυμος επεσήμανε ότι όλα τα ανωτέρω δημιουργούν «μία ιδιαίτερη σχέση με το χώρο της Μεσσηνίας» και προσέθεσε τα εξής:
«Τα προβλήματα είναι δύσκολα – όπως ξέρετε – τα καθημερινά, και μέσα στην Εκκλησία και στον τόπο μας, σ’ αυτά που συμβαίνουν, σ’ αυτά που αποφασίζουμε. Δεν μένει τίποτε άλλο παρά να ενώσουμε όλοι μας τις δυνάμεις, τις υγιείς δυνάμεις στα προβλήματα που έχουμε. Μη μας πιάνει πανικός. Η ζωή έχει δείξει πάρα πολλά πράγματα.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΙ Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω, και το Σεβασμιώτατο και σας, αν μπορούσατε να κάνετε μιαν έκκληση σε όλους μας τους πολιτικούς, σ’ όλους μας τους υπουργούς, να ΄ρθούνε να δούνε την αρχαία Μεσσήνη. Όταν βλέπει κανείς την αρχαία Μεσσήνη, βλέπει μια Ελλάδα απ’ τους μυθικούς χρόνους, προϊστορικούς, κλασική εποχή, ρωμαϊκή εποχή, χριστιανική, τουρκοκρατία. Όλα αυτά, λοιπόν, είναι μία αλυσίδα που έρχεται στο μυαλό μας. Πρέπει όλα αυτά να τα δούμε όλοι και να προβληματισθούμε, γιατί θα μας βοηθήσουνε να απαντήσουμε και να αγωνιστούμε γι’ αυτό το ερώτημα: «Πού πάμε;». Σε μια εποχή που θέλουμε να ξαναγράψουμε εμείς την ιστορία, σε μια εποχή που ξεχνάμε πού τα οφείλουμε όλα αυτά που είχαμε, σε μια εποχή που έχει προβλήματα η γλώσσα μας, η ιστορία μας, η οικογένεια, θα μας βοηθούσε λοιπόν μία τέτοια επίσκεψη σε αυτό το χώρο, με μιαν καλή εισήγηση – εξήγηση από τους ειδικούς. Γιατί βλέπω με πολλή, έτσι, λύπη ότι πολλοί από αυτούς που ρυθμίζουν τις τύχες μας, στο λαό μας, έχουν άγνοια όλων αυτών των πραγμάτων, σκοτάδι. Η Καλαμάτα να μας δώσει την ευκαιρία να ξαναγυρίσουμε πίσω, να δούμε τι είχαμε, τι χάσαμε και τι μας πρέπει, τι μας αξίζει. Ευχαριστώ πολύ».

ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ

Ο Δήμαρχος, κλείνοντας, ανέφερε τα ακόλουθα: «Θέλω να ευχαριστήσω ενώπιον σας και το Σεβασμιώτατο και για το γεγονός, Μακαριώτατε, ότι ενέταξε στο πρόγραμμα και την παρουσία σας εδώ, και για την καλή συνεργασία, την οποίαν έχουμε σε όλα τα επίπεδα, με προσπάθεια, είναι αλήθεια, καμιά φορά και με διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά – όπως έχει πει – τον ίδιο λαό υπηρετούμε και γι’ αυτό πρέπει να συντονίζομε τις δυνάμεις μας και τις συντονίζομε. Έχομε κατορθώσει πάρα πολλά πράγματα μαζί. Θέλω να τον ευχαριστήσω και ενώπιον σας και για το γεγονός πως ό,τι έχει ζητήσει ο Δήμος σε θέματα περιουσιακών στοιχείων για το κοινό όφελος, πάντα εισηγείται την ικανοποίηση των απόψεων του Δήμου, δηλαδή την ικανοποίηση του θελήματος του λαού».

Ο Π. Νίκας προσέφερε στον κ. Ιερώνυμο ένα γλυπτό που παρουσιάζει το «ριζωμένο σταυρό», εξηγώντας ότι πρόκειται για «μία λεπτομέρεια από τη σφραγίδα της Μεσσηνιακής Γερουσίας, την πρώτη σφραγίδα του αγωνιζόμενου ελληνικού έθνους, η οποία τέθηκε το 1821, στις 23 Μαρτίου και γράφει «Πατρίς και Δικαίωμα», για την πατρίδα και για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Σταύρος είναι ριζωμένος στην ψυχή του έθνους». Ο Μακαριώτατος ασπάσθηκε το σταυρό, παραλαμβάνοντάς τον. Ο Δήμαρχος του προσέφερε, επίσης, ένα βιβλίο των Γενικών Αρχείων του Κράτους / Αρχείων Νομού Μεσσηνίας, για την Καλαμάτα κατά την περίοδο από τα τέλη του 19ου μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, καθώς και ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα.

DSC 0422 Medium

Ο Αρχιεπίσκοπος προσέφερε στο Δήμαρχο ένα γλυπτό, που παρουσιάζει τον Απόστολο Παύλο να κηρύττει στην Αθήνα, καθώς και ένα ογκώδες βιβλίο που είχε ο ίδιος γράψει ως Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, με τίτλο «Χριστιανική Βοιωτία».