Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ στο Σύδνεϋ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας στο Σύδνεϋ επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, για να υποβάλει τα συλλυπητήριά του για τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό, ο οποίος εκοιμήθη σε ηλικία 83 ετών, μετά από χρόνια επώδυνη ασθένεια.

Η Εξόδιος Ακολουθία θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο από τον Ορθόδοξο Μητροπολιτικό Ναό του Σύδνεϋ, όπου και θα γίνει η ταφή του. Τα συλλυπητήρια ο κ. Κουίκ τα υπέβαλλε στον Πρωτοσυγκελεύοντα Θεοφιλέστατο κκ Σεραφείμ, ο οποίος ήταν και ο στενότερος συνεργάτης του εκλιπόντα Ιεράρχη.

Όπως δήλωσε ο κ. Κουίκ κατά την έξοδό του από τα Γραφεία της Αρχιεπισκοπής:

«Ο Μακαριστός Στυλιανός με είχε τιμήσει με την προσωπική του φιλία. Τον γνώριζα χρόνια. Τον αποκαλούσα «ο ποιητής της Εκκλησίας», καθώς ήταν  πολυγραφότατος με ιδιαίτερη έμφαση στην ποίηση και μάλιστα πριν καταπέσει από την επώδυνη αρρώστια, στην τελευταία συνάντησή μας, μου χάρισε και την τελευταία του ποιητική συλλογή με μία πολύ ανθρώπινη αφιέρωση, που την κρατώ ως ανάμνηση αυτής της πολύ στιβαρής προσωπικότητας στον εκκλησιαστικό χώρο.

Μπορεί να γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο της Κρήτης, μπορεί να ήταν απόφοιτος της Χάλκης, μπορεί να έκανε ακαδημαϊκές σπουδές και εργασίες  σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γερμανία, μπορεί να ήταν Ηγούμενος της Μονής Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη, μπορεί μπορεί μπορεί, αλλά τα 44 χρόνια του στο ιερατικό τιμόνι της Εκκλησίας μας στην Αυστραλία, τον έκαναν να γίνει ένα με αυτόν τον τόπο και τους Ομογενείς μας.

Γι αυτό και η τελευταία του επιθυμία, όπως μου αποκάλυψε ο Θεοφιλέστατος κ. Σεραφείμ, ήταν να μείνει εδώ στα χώματα του Σύδνεϋ. Της Αρχιεπισκοπής του».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών πριν αναχωρήσει από το Σύδνεϋ και κλείνοντας την εξαήμερη επίσκεψή του σε τέσσερεις πόλεις της Αυστραλίας – όπου συνδύασε  τις επαφές του με Ομογενειακές Οργανώσεις, τη συμμετοχή του σε εορτασμούς της Εθνικής Επετείου, όπως και τη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ ΙΙΙ» της τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου – είχε συναντήσεις με Προέδρους Ομογενειακών φορέων του Σύδνεϋ, με επιφανείς προσωπικότητες του εκεί Ελληνισμού και με Πολιτειακούς βουλευτές της Νέας Νότιας Ουαλίας, Ελληνικής καταγωγής, όπως η Eleni Petinos, Sophie Cotsis, και Steve Kamper.

Με τις Ομογενειακές Οργανώσεις συζητήθηκαν κυρίως θέματα που αφορούσαν παιδεία και πολιτισμό και την αναγκαιότητα περαιτέρω ενίσχυσης αυτών των δύο τομέων από τα αντίστοιχα αρμόδια Υπουργεία της Ελλάδας, ενώ με τους Ομογενείς βουλευτές έγινε συζήτηση στην οποία διαπιστώθηκε η απόλυτη ικανοποίησή τους για τις άριστες σχέσεις Ελλάδας – Αυστραλίας και την έναρξη, από 1η Ιουλίου, του πολυαναμενόμενου Προγράμματος Working Holiday Visa.