Παναγιωτόπουλος σε ΜΜΕ της Αυστραλίας: Η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει τον κορωνοϊό ως «όπλο» εναντίον μας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Αυτό το κακό, η πανδημία του κορωνοϊού, ξέρετε μπορεί να δημιουργεί σκέψεις και ιδέες στους πονηρούς. Δεν θα ήθελα να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά ετοιμαζόμαστε και γι’ αυτό το ενδεχόμενο, να χρησιμοποιηθεί αυτό το ‘βιολογικό όπλο’ εναντίον της Ελλάδος», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Fresh Radio» της Μελβούρνης, την Κυριακή, κάνοντας λόγο για «μία απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, μία απειλή αποσταθεροποίησης».

«Δηλαδή να στέλνονται πλέον οργανωμένα μετανάστες, οι οποίοι έχουν προσβληθεί δυστυχώς από την αρρώστια προκειμένου να μπούνε στο ελληνικό και επομένως ευρωπαϊκό έδαφος», επεσήμανε ο κ. Παναγιώτοπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Fresh News» και τους κ.κ. Ιορδάνη Ψωμόπουλο και Γιάννη Σοφιανό.

Ο κ. Υπουργός συνέχισε αναφέροντας: «Κι αν ο Έβρος δεν είναι πρόσφορη λύση πλέον, αφού εκεί η απόπειρα απέτυχε, τα θαλάσσια σύνορα είναι μία άλλη υπόθεση. Και γι’ αυτό τώρα, μαζί με την υπόλοιπη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και φυσικά σε συνεννόηση με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και υπό την εποπτεία του Γραφείου του Πρωθυπουργού, και του ίδιου του Πρωθυπουργού, ετοιμαζόμαστε και εξετάζουμε όλα τα σενάρια. Αλλά το στοιχείο που κάνει εδώ τη διαφορά, σε σχέση με συμπεριφορές προηγούμενων ετών, είναι ότι όλο αυτό θα μπορούσε να είναι μία απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, μία απειλή αποσταθεροποίησης εσωτερικής και επομένως πρέπει να το αντιμετωπίσουμε διαφορετικά. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε βάζοντας μπροστά την αποτροπή. Και ετοιμαζόμαστε γι’ αυτό. Ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα».

«Έχουμε να κάνουμε με ένα γείτονα», συμπλήρωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «που παρά το γεγονός ότι έχει μεγάλο πρόβλημα στο εσωτερικό του από την ασθένεια -μεγαλύτερο από ό,τι μας έλεγε ή έλεγε σε όλο τον Κόσμο στην αρχή αυτής της περιπέτειας- δεν θα διστάσει ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει κι αυτό το ‘εργαλείο’ για να πιέσει την Ελλάδα ή την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να χρηματοδοτηθεί για να αντιμετωπίσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία».

«Το καλό σε όλη αυτή την ιστορία», είπε, «είναι ότι μέσα από τη σθεναρή αντίδραση της Ελλάδας, αφυπνίστηκε και η Ευρώπη, η οποία κατάλαβε τι παιχνίδι παίζεται και πως η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί καταστάσεις και ανθρώπους δυστυχώς για να πετύχει γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη…».

Σε κάθε περίπτωση ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν σαφής: «Εάν η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί, εδώ είμαστε για να βρούμε τους τρόπους. Αλλά αν επιμένει έτσι, με το νόμο της ισχύος, το ‘νταηλίκι’, αν θέλετε, τότε δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα…Όπως έχουμε προστατέψει και στο παρελθόν τα ευρωπαϊκά σύνορα, προστατεύοντας τα δικά μας σύνορα δε θα διστάσουμε να το ξανακάνουμε και στο μέλλον, είτε μας βοηθήσουνε, είτε όχι».

Για τους Ευρωπαίους εταίρους ειδικότερα, ανέφερε ο κ. Υπουργός, «κατάλαβαν ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον το ‘μαύρο πρόβατο’, δεν είναι πλέον ο ‘αποδιοπομπαίος τράγος’, αλλά είναι ο φρουρός των ευρωπαϊκών συνόρων και γι’ αυτό θα πρέπει να βοηθηθεί και να αντιμετωπίζεται πλέον ως σοβαρή και αξιόπιστη χώρα».

Για τους Έλληνες της Αυστραλίας

Ο κ. Παναγιώτοπουλος εξέφρασε τη χαρά του για την επικοινωνία με τους «αδερφούς μας στην Αυστραλία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και υπογράμμισε ότι θα ήταν τιμή για τον ίδιο να επισκεφτεί τη χώρα.

«Γνωρίζουμε όλοι μας πόσο δραστήρια, υπέρ των εθνικών δικαίων και συμφερόντων είναι η ελληνική κοινότητα στην Αυστραλία, αλλά ειδικά στη Μελβούρνη, με όλο αυτό τον Ελληνισμό συγκεντρωμένο εκεί», τόνισε.

Εξάλλου, στο δικό του μήνυμα προς τους Έλληνες της Αυστραλίας, επεσήμανε: «Πρώτα απ’ όλα θέλω να πω ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Είναι ατυχής σύμπτωση ότι εκεί που η ανάκαμψη ήταν ορατή και σε οικονομικό επίπεδο ακόμη – όσοι είναι στο επιχειρείν, όσοι είναι στην αγορά αυτό το έβλεπαν – μας χτύπησε αυτό το παγκόσμιο κακό με τον κορωνοϊό. Όμως, ξέρετε από αυτές τις υποθέσεις, μπορούμε να βγούμε ακόμη πιο δυνατοί, αν τις διαχειριστούμε σωστά, υπεύθυνα και με αποτέλεσμα. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να γίνεται μία δουλειά σε βάθος, υπεύθυνα, με σχεδιασμό, με δομή, με ιεράρχηση προτεραιοτήτων προς το συμφέρον της κοινωνίας.

»Εμείς ως κυβέρνηση προτάξαμε την προστασία της ανθρώπινης ζωής και γι’ αυτό το λόγο πήραμε αυστηρά μέτρα…Θα προστατεύσουμε πρώτα τον πληθυσμό μας. Αυτό ήταν το βασικό στοιχείο του σχεδιασμού μας. Όσο μπορούμε, θα θωρακίσουμε το σύστημα υγείας, για να αντέξει μία έξαρση… Αυτός ήταν ο σχεδιασμός και μέχρι τώρα πέτυχε. Όμως ακόμη δεν έχει τελειώσει η απειλή. Βρισκόμαστε στην κρίσιμη καμπή, στο μήνα Απρίλιο. Όταν με το καλό περάσει αυτό θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να πάμε και στη συζήτηση και της επόμενης μέρας που είναι πώς θα ανορθώσουμε την οικονομία μας».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Παναγιώτοπουλος επεσήμανε: «Οι Έλληνες του Εξωτερικού αγαπάνε την πατρίδα με έναν αυθορμητισμό και ένα πάθος που θα έλεγα ότι δεν έχει όμοιό του – πολλές φορές και στο εσωτερικό της χώρας – γιατί είναι η άδολη αγάπη για την πατρίδα, για τις πατρογονικές εστίες κι αυτό είναι ένα στοιχείο ανεκτίμητο.

»Η δική μας υπόθεση, ως οργανωμένη κυβέρνηση, είναι να αξιοποιήσουμε αυτούς, τους ανεκμετάλλευτους πολλές φορές ανθρώπινους πόρους, προς όφελος της Ελλάδος. Γίνονται πράγματα. Θα μπορούσαν να γίνουν πολλά περισσότερα. Θεωρώ ότι μία αρχή και ένα δείγμα γραφής της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες της Διασποράς. Με τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τις περιοριστικές ενδεχομένως, αλλά αυτό ήταν αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να υπάρξει στη Βουλή η διακομματική συναίνεση. Να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι και να περάσει αυτό το νομοσχέδιο και ας βελτιωθεί από εδώ και πέρα, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν και άνθρωποι που έχουν μεγάλο διάστημα μακριά από την Ελλάδα. Έτσι συμμετέχεις στα πράγματα της χώρας σου, έτσι διαμορφώνεις το μέλλον της. Θα ήταν χαρά μου και τιμή μου να βρεθώ εκεί κάτω για να τα πούμε από κοντά με τους αδερφούς μας στην Αυστραλία».

«Διασφαλίζουμε τα εθνικά μας δίκαια»

Σε σχέση με τις προκλήσεις στα σύνορα, ο κ. Υπουργός είπε πως όσον αφορά στις ανησυχίες «γι αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα, θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλο τον κόσμο ότι κάνουμε τη δουλειά μας, ακριβώς για να διασφαλίσουμε ότι θα εθνικά μας δίκαια, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν μπορεί να τα θίξει κανείς. Και ότι όποιος σκέφτεται να τα θίξει, θα πληρώσει βαρύ τίμημα και γι’ αυτό το λόγο καλόν είναι να μην προσπαθήσει καν. Αυτή είναι η έννοια της αποτροπής και την αποτροπή την εξασφαλίζουν ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις…».

Στον Έβρο, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, το 3ήμερο της Καθαράς Δευτέρας «επιχειρήθηκε ένας αιφνιδιασμός…και μία απόπειρα εισβολής. Αφού η Τουρκία επέλεξε να εργαλειοποιήσει τους μετανάστες…προκειμένου να αιφνιδιάσει αν θέλετε τις ελληνικές Αρχές και να επιτύχει μία μαζική είσοδο στο ελληνικό έδαφος, παραβιάζοντας στην ουσία τα σύνορα. Είχαμε προετοιμαστεί γι’ αυτό το ενδεχόμενο, από μήνες, είχαμε πάρει τις αποφάσεις μας, το είχαμε συζητήσει με τον Πρωθυπουργό. Ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής στην εντολή του, και γι’ αυτό το λόγο κινηθήκαμε όπως έπρεπε για να εμποδίσουμε και να ματαιώσουμε αυτή την απόπειρα εισβολής…».

Τόνισε δε ότι «ο συναγερμός δε λήγει. Δυστυχώς οι συμπεριφορές της Τουρκίας δεν μας επιτρέπουνε εφησυχασμό… Τα σύνορα θα οχυρωθούν ακόμα περισσότερο, θα θωρακιστούν ακόμα καλύτερα, οι φράχτες θα επεκταθούνε, θα γίνουν ισχυρότεροι, σε όλο το μήκος των χερσαίων συνόρων. Οι δυνάμεις θα ενισχυθούν, ενισχύονται…».

Προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών

Σε σχέση με το μεταναστευτικό/προσφυγικό ο κ. Παναγιώτοπουλος αναφέρθηκε στην προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών που έχουν σηκώσει πάρα πολύ βάρος και τη μεταφορά μεταναστών σε «κλειστές δομές» στο εσωτερικό της χώρας.

Διευκρίνισε για ακόμη μία φορά πως είναι «πιο δύσκολη υπόθεση» η ασφάλεια στα θαλάσσια σύνορα, σε σχέση με τα χερσαία και ότι Λιμενικό Σώμα και Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας, έχουν εντείνει τις προσπάθειες αποτροπής, αποτελεσματικά.

Έκανε λόγο για μειωμένες ροές, αλλά και ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει εφησυχασμός. «Εξετάζουμε όλα τα σενάρια ακόμη και εντονότερης διακίνησης μεταναστών από τα τουρκικά παράλια…», είπε.

Η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί από την πλευρά της, δημιουργώντας αντικίνητρο σε όσους σκέφτονται να περάσουν παράτυπα τα σύνορα της, αλλά πρέπει, επεσήμανε ο κ. Υπουργός να αλλάξει και η κεντρική συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, καθώς η Άγκυρα θεωρεί τους μετανάστες ως ένα «όπλο».

«Πρέπει να ισχύσει στο ακέραιο η πεποίθηση ότι τα σύνορα της χώρας φυλάσσονται, ειδικά τα θαλάσσια, …οφείλουμε να περιμένουμε το επόμενο κύμα προσβολής να έρθει από τη θάλασσα και να προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό», δήλωσε, τονίζοντας: «Εχουμε το νου μας πάντα και ο συναγερμός δε λήγει ποτέ».

Κορωνοϊός, Οικονομία και Ελλάδα

Για τις συνέπειες του κορωνοϊού στην παγκόσμια Οικονομία, έκανε λόγο για ένα «τεράστιο σοκ» και εξέφρασε την άποψη ότι δύσκολα θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες αν δεν αναληφθεί παγκόσμια οικονομική δράση με «ενέσεις ρευστότητας», από τα κεντρικά τραπεζικά συστήματα, μέχρι την παραγωγική δραστηριότητα, για να στηριχθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

«Στην Ευρώπη είμαστε λίγο αναποφάσιστοι…», πρόσθεσε και μίλησε για ένα μεγάλο «τεστ αντοχής για την ΕΕ». Χρειάζεται, σημείωσε μία «κεντρική, τεράστια, άνευ προηγουμένου – γιατί η καταστροφή είναι άνευ προηγουμένου – ένεση ρευστότητας προς την Οικονομία και ιδίως προς την πραγματική παραγωγική βάση».

«Αυτή θα είναι η συζήτηση της επόμενης μέρας», συμπλήρωσε, αναφέροντας ότι «προς το παρόν προσπαθούμε να αντισταθούμε, να ορθώσουμε ένα τείχος απέναντι σε αυτή τη υγειονομική απειλή» του κορωνοϊού.

Για την Ελλάδα ειδικότερα, ο κ. Παναγιώτοπουλος είπε ότι χάρη στην «αποφασιστική» και «στιβαρή» ηγεσίας της, τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του, ελήφθησαν «εγκαίρως αυστηρά μέτρα και γι’ αυτό το λόγο έχει περιοριστεί σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό η διασπορά του ιού».

Ωστόσο, υπενθύμισε, «πρέπει να αντέξουμε για λίγο ακόμα διάστημα έτσι ώστε κάποια στιγμή να προκύψει ότι έχουμε ξεπεράσει την απειλή, έχει ελεγχθεί η διασπορά του ιού, περιορίζεται, οπότε να πάμε και στη συζήτηση της επόμενης μέρας».

Σημείωσε τα μέτρα στήριξης από το Υπουργείο Οικονομικών, όμως, ανέφερε «αυτό δεν μπορεί να πάει επ’ άπειρο. Οι αντοχές είναι περιορισμένες και τα οικονομικά κάθε κράτους έχουν ημερομηνία λήξης».

Τόνισε τη σημασία της «απομόνωση» και του «social distancing» και επεσήμανε για τον ιό: «Το ελέγχουμε, το νικάμε και μετά πάμε στη συζήτηση της επόμενης μέρας».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Υπουργός είπε: «Ακούω ότι στην Αμερική ο πρόεδρος Τραμπ εξετάζει την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων κυρίως για να εφαρμοστούν περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία ανθρώπων, ακόμη και για να στηθούν υγειονομικές μονάδες.  Το ίδιο έχουμε κάνει και εμείς εδώ. Δεν έχουμε βγάλει το στρατό στους δρόμους για να ελέγξουμε τον περιορισμό της κυκλοφορίας. Αυτό είναι μία άλλη κουβέντα. Αν χρειαστεί, αν προκύψει ανάγκη θα το δούμε κι αυτό, ασφαλώς σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, που θα πάρει τη σχετική απόφαση.  Ακόμη όμως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο για να μην παρεξηγούμαι».

Για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Αντίθετα με την υπόλοιπη κοινωνία, όπου αν έρθουν τα χειρότερα η οδηγία είναι πολύ απλή «μένουμε σπίτι και δεν ερχόμαστε σε επαφή με κανέναν», όπως δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να σταματήσουν να λειτουργούν.

Ο στρατός, ανέφερε πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει και να δίνει το στίγμα του. Να φυλάτει τα σύνορα, να διασφαλίζει την αποτρεπτική ισχύ της χώρας, να συνδράμει την κοινωνία σε αυτή την περιπέτεια. Όπως το κάνει και το έκανε πάντα.

Μίλησε για τα μέτρα που λαμβάνονται στις Ένοπλες Δυνάμεις, μετά από πολλές ώρες συσκέψεων, την κατάσταση στις Στρατιωτικές Σχολές, όπου οι σπουδαστές παραμένουν εντός, αλλά χωρίς να έχει σημειωθεί ούτε ένα κρούσμα, αλλά και τα στρατόπεδα.

«Ανησυχούν οι γονείς, αλλά υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, εφαρμόζονται τα μέτρα, γίνεται σοβαρή δουλειά. Έχουν υπάρξει κρούσματα , αλλά μικρά σε αριθμό. Δεν είμαστε εντελώς ικανοποιημένοι, αλλά τα μέτρα πιάνουν τόπο…», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Δεν έχουμε να φοβηθούμε παρά μόνο τον κακό μας εαυτό»

Ο κ. Υπουργός, θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα αισιοδοξίας για τη μάχη με τον κορωνοϊό και την επόμενη μέρα τονίζοντας ότι «μπορούμε να τα καταφέρουμε, αρκεί να κάνουμε αυτό που πρέπει. Κι αυτό που πρέπει θα είναι να πειθαρχούμε στις οδηγίες των ειδικών και να δείξουμε την αυτοσυγκράτηση και τη πειθαρχία με αίσθημα ατομικής ευθύνης και όλα θα πάνε καλά».

«’Δεν έχουμε να φοβηθούμε παρά μόνο τον κακό μας εαυτό’, αυτό λέω όπου στέκομαι και όπου βρίσκομαι. Τίποτε άλλο…», υπογράμμισε.

Πηγή: zougla.gr