Παρεμβάσεις στις υποδομές των ΤΟΕΒ της Κορινθίας δρομολογούνται μετά την σύσκεψη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τους εκπροσώπους τους

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Οι άμεσες ανάγκες της Κορινθίας ως προς την άρδευση, προκειμένου να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση, αποτέλεσαν αντικείμενο της ευρείας σύσκεψης που ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είχε το απόγευμα χθες, Τετάρτη 28 Ιουνίου, με εκπροσώπους από τους 23 ΤΟΕΒ της Π.Ε. στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας, στην Κόρινθο.

Την σύσκεψη απασχόλησαν αποκλειστικά και μόνο οι απαιτούμενες σε τεχνικό επίπεδο άμεσες παρεμβάσεις, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες άρδευσης, ενώ έγινε λεπτομερής καταγραφή των προβλημάτων που υπάρχουν στις υφιστάμενες υποδομές.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, αφού διευκρίνισε πως η Περιφέρεια, θεσμικά, δεν έχει την δυνατότητα να αποπληρώσει οφειλές των οργανισμών προς τη ΔΕΗ, τόνισε ότι οι ΤΟΕΒ της Κορινθίας θα λάβουν υποστήριξη ανάλογη με αυτή που θα δοθεί στην Αργολίδα, σημειώνοντας ότι όπου υπάρχει η δυνατότητα μικρών παρεμβάσεων αυτές θα χρηματοδοτηθούν από τους ΚΑΠ 20%, ενώ οι μεγαλύτερες από το ΠΔΕ.

Κατά την χθεσινή σύσκεψη, διαπιστώθηκε ότι παρεμβάσεις χρειάζεται να γίνουν στις υποδομές των ΤΟΕΒ Ανω Διμηνιού, Ξυλοκάστρου, Καμαρίου, Κάτω Λουτρού, Λυγιάς, Μελισσίου, Πασσίου, Ρίζας, Σκουπέικου, Μεγάλου Βάλτου και ΑΟΣΑΚ (Αρδευτικός Οργανισμός Στυμφαλίας – Ασωπού Κορινθίας).

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ζήτησε από τα στελέχη της ΔΑΟΚ Κορινθίας να αξιολογηθούν τα πιο πάνω αιτήματα και να υπάρξουν οι σχετικές τεχνικές εκθέσεις, ώστε μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας να υπάρξει εισήγηση εκ μέρους της πιο πάνω υπηρεσίας προκειμένου το σημαντικό αυτό ζήτημα να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Παράλληλα, ο Π. Νίκας επισήμανε ότι όσον αφορά στην άρδευση στην Κορινθία και στην Αργολίδα -μετά από τις δύο αλλεπάλληλες συσκέψεις του με εκπροσώπους των ΤΟΕΒ στις δύο εν λόγω Περιφερειακές Ενότητες-, η διαπίστωση που προκύπτει είναι ότι το κόστος της ενέργειας αναδεικνύεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ιδιαίτερα για την Αργολίδα, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι δεν θα προχωρήσει καμία αύξηση στα τιμολόγια, καθώς στόχος είναι -πρώτ’ απ’ όλα- να αποπληρωθούν αυτά που οφείλονται. Με την αφορμή αυτή, ο Π. Νίκας επισήμανε και στις δύο συσκέψεις -τόσο χθες στην Κόρινθο, όσο και προχθές στο Ναύπλιο-, ότι προχωρεί η δημιουργία ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου 2.000 στρεμμάτων στη Μεγαλόπολη, η παραγόμενη ενέργεια από το οποίο θα καλύψει αποκλειστικά τις ανάγκες του πρωτογενή τομέα.

Κατά την χθεσινή σύσκεψη στην Κόρινθο συμμετείχαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι αντιπεριφερειάρχες Kορινθίας Χάρης Βυτινιώτης και ΠΕΠ/ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκών προγραμμάτων Τάσος Γκιολής, η εντεταλμένη για θέματα Πολιτισμού περιφερειακή σύμβουλος Αθηνά Κόρκα, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας.