Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας: Εκδηλώσεις μνήμης για τον Παπαρσένη στο Κρανίδι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκαν στο Κρανίδι το Σάββατο 4 Μαΐου 2019, οι επετειακές εκδηλώσεις μνήμης του  θρυλικού Παπαρσένη, Αγωνιστή της Εθνεγερσίας του 1821.

“Η ζωή και, κατ’ εξοχήν, ο ηρωϊκός θάνατος του Παπαρσένη συνθέτουν εμβληματικές αιματοβαμμένες ψηφίδες της ανεκτίμητης προσφοράς και συμβολής της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας και του Ιερού Κλήρου της στους Αγώνες του Λαού μας και του Έθνους μας για την υπεράσπιση της Πατρίδας μας” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Επ’ ευκαιρία της εκδήλωσης, ο Δήμος Ερμιόνιδος απένειμε τιμητική διάκριση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος σε σχετική αντιφώνισή του, επισήμανε ενόψει της κρίσιμης συγκυρίας με την Τουρκία τα εξής:

Η Τουρκία οφείλει να γνωρίζει ότι φιλία, καλή γειτονία και ευρωπαϊκή προοπτική εξαρτώνται από τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Αναπόσπαστο δε μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι και το Δίκαιο της Θάλασσας κατά τη συνθήκη του Montego Bay του 1982. Το Δίκαιο της Θάλασσας δεσμεύει την Τουρκία ανεξαρτήτως του ότι δεν έχει προσχωρήσει στη σχετική συνθήκη, διότι η συνθήκη αυτή έχει υπογραφεί από μεγάλο αριθμό Κρατών και κατά την πάγια νομολογία του Δικαστηρίου της Χάγης παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνώς Δικαίου, οι οποίοι είναι δεσμευτικοί έναντι πάντων. Επομένως, η οριοθέτηση της ΑΟΖ είναι νοητή μόνο κατά πλήρη σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας, και αυτό το καθιστούμε σαφές απέναντι στην Τουρκία. Δεν μπορεί η Τουρκία να αυθαιρετεί και να αμφισβητεί το Δίκαιο της Θάλασσας. Θα το σεβαστεί και ας αντιληφθεί ότι εμείς, οι Έλληνες, μαζί με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ θα επιβάλλουμε την εφαρμογή του και το σεβασμό του. Πέραν τούτου καθιστούμε σαφές και το ότι εάν αποδεχόμασταν αυθαιρεσίες εκ μέρους της Τουρκίας σε ότι αφορά τον καθορισμό της ΑΟΖ κατά παράβαση του Δικαίου της Θάλασσας, αυτό θα αποτελούσε ένα εξαιρετικά αρνητικά προηγούμενο, ιδιαίτερα επικίνδυνο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τη Διεθνή Κοινότητα. Και κάτι τέτοιο για μας, τους Έλληνες, είναι αδιανόητο”.

Στην εκδήλωση για τον Παπαρσένη, παραβρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, χαρακτήρισε τον οπλαρχηγό και αγωνιστή της Ελληνικής Παλιγγενεσίας Αρσένιο Κρέστα (Παπαρσένη), πρότυπο άδολου πατριωτισμού, αυτοθυσίας και άσβεστου πάθους για την ελευθερία.