Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στην εκδήλωση για την “έξυπνη εξεδίκευση” στην Κόρινθο, “΄δίνουμε βαρύτητα στην ενίσχυση της καινοτομίας”

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την βαρύτητα που δίνει η περιφερειακή Αρχή στην ενίσχυση της καινοτομίας ως “εργαλείο” για την περαιτέρω ανάπτυξη αλλά και την προώθηση της εξωστρέφειας της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Η πιο πάνω επισήμανση του περιφερειάρχη έγινε το απόγευμα σήμερα, Πέμπτη 13 Ιουλίου, στην Κόρινθο, κατά τον χαιρετισμό του στην πρώτη -από τις τρεις συνολικά- ενημερωτική εκδήλωση που για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας, στο πλαίσιο της εκκίνησης της διαδικασίας “επιχειρηματικής ανακάλυψης”, αναφορικά με την καινοτομία και τα “εργαλεία” που διαθέτει το νέο ΠΕΠ 2021 – 2027.

 

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας γνωστοποίησε, στην παρέμβασή του, ότι από το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 υπάρχουν περί τα 100 εκ ευρώ τουλάχιστον για καινοτόμες δράσεις, όπως και άλλες πιστώσεις από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι απολύτως απαραίτητη η συνεργασία της ΕΥΔΕΠ με τον ΕΦΕΠΑΕ, τα Πανεπιστήμια κ.α.

“Ως Περιφέρεια υστερούμε στην καινοτομία, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και Ελλάδας κι αυτό, όπως είναι ευνόητο, είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει καθώς η καινοτομία μάς δίνει δυνατότητες να έχουμε ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα” συνέχισε ο Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι η αγροτοδιατροφή αποτελεί τον πρώτο τομέα που πρέπει να δοθεί βάση, αλλά θα πρέπει να γίνουν βήματα εξ ίσου και στους άλλους τομείς.

Οπως παρατήρησε δε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, “πέρα από τα αποκαλούμενα ‘πιλοτικά προγράμματα’ υπάρχουν ήδη οι δοκιμασμένες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί στο εξωτερικό τις οποίες θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε”, για να σημειώσει ακολούθως ότι “καλό θα ήταν οι προτάσεις προς τους επιχειρηματίες -έτσι ώστε να πείθονται για τα βήματα που χρειάζεται να κάνουν- να γίνονται με απλά λόγια χωρίς γραφειοκρατική ορολογία”.

 

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ο Π. Νίκας, παράλληλα, τόνισε την συνεχή στήριξη της Περιφέρειας προς τις επιχειρήσεις, τόσο κατά την διάρκεια της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης της πανδημίας, όσο και σήμερα στην τριπλή κρίση, ενέργειας, πληθωρισμού και ακρίβειας -“ως περιφερειακή Αρχή αποδείξαμε ότι είχαμε και την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα θέτοντας άμεσα σε εφαρμογή 10 επιχειρηματικές δράσεις προϋπολογισμού 105.000.000 ευρώ για την ενίσχυση 2.808 επιχειρήσεων σε διαφορους τομείς, ώστε να γίνονται ακόμα πιο ανταγωνιστικές, ακόμα πιο εξωστρεφείς, να δημιουργούν εισόδημα, νέες θέσεις εργασίας, να κατακτούν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στις αγορές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ θέσαμε σε εφαρμογή εννέα επιχειρηματικές δράσεις”.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι έναν ακόμα στόχο της περιφερειακής Αρχής αποτέλεσε ο μετασχηματισμός της οικονομίας της Περιφέρειας και η καθιέρωση της καινοτομίας, ως του τρίτου βασικού αναπτυξιακού πυλώνα της τοπικής οικονομίας, μαζί με τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό:

“Υλοποιούμε παρεμβάσεις ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση και την ανάπτυξη των υποδομών έρευνας και καινοτομίας από δημόσιους ερευνητικούς φορείς, όπως τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα. Συνεχίζουμε και στις 5  Περιφερειακές Ενότητες τα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης για εργαζόμενους και άνεργους συμπολίτες, για να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και γνώσεις, που είναι απαραίτητες στη σύγχρονη αγορά εργασίας” τόνισε ο Π. Νίκας.

Αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ  2021 – 2027, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι έχουν διασφαλιστεί από την περιφερειακή Αρχή 50 εκατομμύρια ευρώ για α) την ανάπτυξη και την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας από ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικούς φορείς, β) την αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών από επιχειρήσεις, γ) την αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων και δυνατοτήτων για τις επιχειρήσεις, τους ερευνητικούς οργανισμούς και φυσικά για τους πολίτες και τους φορείς, δ) την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ε) τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 

ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Τόσο με τη σημερινή, όσο και με τις υπόλοιπες δύο εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν -με συνδιοργάνωση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την ΕΥΔΕΠ και τα Επιμελητήρια- επιδιώκεται, μεταξύ άλλων, α) η ενεργοποίηση – ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων, β) η παρουσίαση των προτεραιοτήτων της περιόδου 2021 – 2027 για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και σταδιακά η ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων και των επιχειρηματιών, γ) η παρουσίαση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης μέσω του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027, που με την εθνική συμμετοχή μπορεί να φθάσει μέχρι και 75 εκ ευρώ, δ) η ενημέρωση σχετικά με την διαδικασία “επιχειρηματικής ανακάλυψης” και πώς αυτή θα εξελιχθεί.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες για την Περιφερειακή Εξειδίκευση της Εθνικής Στρατηγικής Εξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου στον σύνδεσμο https://eydpelop2127.gr/basiki-selida/perifereiaki-exeidikeysi-ethnikis-stratigikis-exypnis-exeidikeysis-tis-perifereias