Πλήρη και καθολική προστασία της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας ζητά ο Μαντάς

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την αποκατάσταση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομιμότητας για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, ζήτησε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς μέσω Ερώτησης-Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων που υπέβαλε στη Βουλή.

Στην Ερώτησή του ο κ. Μαντάς επανέρχεται στο ζήτημα της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας και αναφέρεται στο «ιδιαίτερα προβληματικό και αμφιλεγόμενο πλαίσιο» που έχει διαμορφωθεί, στο οποίο άλλωστε αποδίδονται και τα πολύ άσχημα εμπορικά αποτελέσματα των ελληνικών προϊόντων από το 2018 μέχρι σήμερα. Μέσα από μια αναλυτική αναφορά στις ενέργειες και αποφάσεις που έλαβε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο βουλευτής Μεσσηνίας στέκεται στη «φωτογραφική» αναθεώρηση του Εθνικού Καταλόγου Ποικιλιών μέσω της απόφασης Αποστόλου, με την οποία κάθε επιτραπέζια «Ελιά Καλαμών» ουσιαστικά εξισώθηκε με την προστατευόμενη ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας», καταργώντας έτσι στην πράξη την προστασία που είχε το όνομα ΠΟΠ.

Κατά τον κ. Μαντά η απόφαση αυτή «είχε ως στόχο την εκμετάλλευση της ιδιαίτερης θέσης στην αγορά που κατείχε μέχρι εκείνη τη στιγμή η Ελιά Καλαμάτας ως ένα ΠΟΠ προϊόν, ενώ παράλληλα υπονομεύθηκαν και καταστρατηγήθηκαν βασικές αρχές του σχετικού ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου». Παράλληλα ο κ. Μαντάς στέκεται σε τρεις σχετικές απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα, από τις οποίες προκύπτει ξεκάθαρα ότι το όνομα της ποικιλίας είναι «Καλαμών» και όχι «Καλαμάτας», ενώ γίνεται αναφορά στις ιδιαίτερες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να προστατεύονται οι κατοχυρωμένες ονομασίες προέλευσης, όπως η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Ο κ. Μαντάς επίσης αναφέρεται στα σοβαρά ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με την πλημμελή ενημέρωση των ευρωπαϊκών θεσμών από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γεγονός που έχει αφήσει εντελώς απροστάτευτα τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας από το 2016 έως σήμερα. Παράλληλα το πρόβλημα αυτό έχει έκτοτε μεγεθυνθεί μέσω των διμερών εμπορικών συμφωνιών που συνάπτει μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση με άλλα κράτη, επιτρέποντας σε επιτραπέζιες ελιές που παράγονται στην Κίνα, τον Καναδά ή τη Ν. Αφρική, να διακινούνται απολύτως νόμιμα εντός Ευρώπης χρησιμοποιώντας το όνομα «Ελιές Καλαμάτας».

Κλείνοντας την Ερώτησή του ο κ. Μαντάς, ανάμεσα σε άλλα ερωτήματα ρωτά εάν το πλαίσιο που διαμορφώθηκε από την απόφαση Αποστόλου συνεχίζει να αποτελεί πολιτική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ ζητά να κατατεθούν στη Βουλή οι υπηρεσιακές εισηγήσεις βάσει των οποίων λήφθηκαν όλες οι αποφάσεις που οδήγησαν στην έκδοση της απόφασης Αποστόλου, καθώς και να υπάρξουν ενέργειες, προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών.