Πλεύρης – Κεραμέως: Πώς επιστρέφουν τα παιδιά στο σχολείο – Το πρωτόκολλο λειτουργίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Από τη Δευτέρα οι μαθητές επιστρέφουν ξανά στα θρανία με ενισχυμένα πρωτόκολλα λειτουργίας, τα οποία περιλαμβάνουν επέκταση των τεστ σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Οι ειδικοί εισηγήθηκαν να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, όπως είχε δηλαδή αρχικά προγραμματιστεί. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας οι αρμόδιοι υπουργοί, Θάνος Πλεύρης και Νίκη Κεραμέως, έδωσαν τις λεπτομέρειες της νέας πραγματικότητας που θα ισχύσουν από δω και πέρα. Στην ενημέρωση συμμετείχε και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τον λόγο πήρε αρχικά ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος τόνισε πως η μετάλλαξη Όμικρον είναι κυρίαρχη πλέον στην χώρα μας, σημειώνοντας ότι υπήρξε νέα επικοινωνία για συνεργασία του ΕΣΥ με τις ιδιωτικές κλινικές ώστε να παραχωρηθούν επιπλέον κλίνες για την αρωγή στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Είμαστε σε συνεχή παρακολούθηση και για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ αλλά και για να κάνουμε τις παρεμβάσεις που χρειάζονται», σημείωσε και αναφέρθηκε στη συμφωνία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών. Άμεσα, όπως είπε, θα διατεθεί από τις ιδιωτικές κλινικές το 10% έως 15% των απλών κλινών τους προκειμένου να διαχειρίζονται covid περιστατικά. Συνεργασία υπάρχει και στο σκέλος των κλινών ΜΕΘ που το σύνολό τους έχει διατεθεί για non covid περιστατικά στο ΕΣΥ, αλλά και σε άλλα περιστατικά non covid που διαχειρίζονται οι ιδιωτικές κλινικές κατόπιν κατεύθυνσης που δίνεται από το ΕΣΥ.

ΚΥΑ για βεβαίωση νόσησης και 5ημερη άδεια με rapid test

Στην συνέχεια ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε πως με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα μπορούν με θετικό rapid test να λαμβάνουν άδεια από την εργασία τους για 5 ημέρες, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

«Αρκεί το θετικό rapid test για όλους τους εργαζομένους και επομένως οι εργοδότες θα πρέπει να το αποδέχονται», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός.

Τα αυξημένα κρούσματα που παρατηρούνται στην μετάλλαξη Όμικρον υποχρεώνουν σε αλλαγή του τρόπου χορήγησης του πιστοποιητικού νόσησης, είπε. Η Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί άμεσα, οι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid test για την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να επιβεβαιώνουν την θετικότητα με PCR.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στην πίεση που υπάρχει στο ΕΣΥ, η οποία σε πρώτη φάση παρατηρείται στα επείγοντα περιστατικά κυρίως και στις απλές κλίνες.

Τα πρωτόκολλα για το άνοιγμα των σχολείων

Στην συνέχεια, η Νίκη Κεραμέως πήρε τον λόγο και ανακοίνωσε πως τα σχολεία ανοίγουν την προσεχή Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, τονίζοντας την μεγάλη σημασία της διά ζώσης εκπαίδευσης.

Τι θα ισχύει από την Δευτέρα:

  • Ένα επιπλέον self test για την 1η εβδομάδα (10-15 Γενάρη) λειτουργίας των σχολείων, δηλαδή 3 δωρεάν τεστ αντί για 2.
  • Τα δύο δωρεάν εβδομαδιαία self test θα τα κάνουν και οι εμβολιασμένοι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.
  • Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, φεύγουμε από τη λογική του «σταυρού» κι επεκτεινόμαστε σε ελέγχους σε όλους τους μαθητές. Θα γίνονται δύο rapid κι ένα self test επιπλέον, πέραν των δύο self test. Δηλαδή πέντε συνολικά.
  • Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν συνολικά τρία τεστ. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα ίδια τεστ με τους ανεμβολίαστους μαθητές, δηλαδή τα πέντε που προαναφέραμε. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν συνολικά τρία τεστ. Όλα αυτά σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη.

Η κυρία Κεραμέως εκτίμησε ότι αναμένονται πολλά κρούσματα το επόμενο διάστημα, υπενθυμίζοντας πως η ημέρα με τα περισσότερα κρούσματα στα σχολεία την προηγούμενη περίοδο ήταν η 13η Σεπτεμβρίου, η πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων, που τα παιδιά προέρχονταν από μία περίοδο διακοπών.

Η ίδια επισήμανε ότι στο σχολείο παρέχεται ένα «προστατευτικό πλαίσιο» και είπε πως «τα παιδιά ήταν περισσότερο ασφαλή στο σχολείο, απ’ ό,τι εκτός αυτού».

Πηγή: iatropedia.gr