Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Χαραυγής: Όχι στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην περιοχή του Πολυλιμνίου με έργα ασφαλτόστρωσης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί απόφαση της Γ.Σ που συνήλθε στις 12-8-2020 κι υπογράφεται από πενήντα ένα ( 51 ) μέλη και φίλους του Συλλόγου.

“Με ενέργειες όλων των διοικήσεων του Δήμου Μεσσήνης από το 2010 και μετά προωθήθηκε και είναι σχεδιασμένο να εκτελεσθεί το έργο της ασφαλτόστρωσης του αγροτικού δρόμου που οδηγεί από την κοινότητα της Χαραυγής στο πάρκινγκ αυτοκινήτων των επισκεπτών του Πολυλιμνίου.

Όπως είναι γνωστό στο Πανελλήνιο και όχι μόνο το Πολυλίμνιο αποτελεί ένα αξιοθαύμαστο δημιούργημα της φύσης που οφείλουμε να το διατηρήσουμε αναλλοίωτο, να το προστατεύσουμε από την υπερβολική επισκεψιμότητα και ταυτόχρονα να το καταστήσουμε ασφαλή προορισμό.

Θωρούμε ότι η ασφαλτόστρωση του αγροτικού δρόμου που οδηγεί στο Πολυλίμνιο δεν είναι συμβατή με τη διαφύλαξη και την ανάδειξη του περιβάλλοντος στην περιοχή.

Ένα σχέδιο συνολικής ανάδειξης του Πολυλιμνίου, αλλά και του γενικότερου φυσικού κάλλους της περιοχής, θα έπρεπε να ενισχύει την επισκεψιμότητα του μέσω πεζοπορικών διαδρομών και να μην διευκολύνει την πρόσβαση αυτοκινήτων, δεδομένου ότι η σχετική απόσταση από το κέντρο του χωριού είναι μόλις ένα χιλιόμετρο.

Τυχόν βελτίωση του αγροτικού δρόμου θα έπρεπε να γίνει με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον και όχι με τη χρησιμοποίηση της ασφάλτου που είναι το κύριο υλικό για την κατασκευή δρόμων μέσα στις πόλεις.

Θα έπρεπε να υπάρχει κατάλληλος χώρος στάθμευσης μέσα στο χωριό, κατάλληλη πεζοπορική σήμανση, ασφαλή μονοπάτια, συντήρηση των υποδομών σε όλες τις λίμνες (κιόσκια, παγκάκια, πεζοπορικοί χάρτες), συντήρηση του δασικού πλούτου και των υδάτινων διαδρομών, μέτρα πυρασφάλειας και καθαριότητα.

Η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού με ταυτόχρονη ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων του χωριού θα συντελούσε στην ασφαλή παραμονή και όχι απλά στη διέλευση των επισκεπτών με όλα τα συνακόλουθα οφέλη σε αναπτυξιακό επίπεδο.

Τα παραπάνω είναι προφανή και για το λόγο αυτό οι συντάκτες της μελέτης προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου που αιτήθηκαν τη χρηματοδότηση του έργου της ασφαλτόστρωσης δεν αναφέρθηκαν καθόλου στο Πολυλίμνιο παρά μόνο στη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή που θα ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος, γεγονός που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Έστω και την τελευταία στιγμή απευθύνουμε έκκληση προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π. Νίκα και το Δήμαρχο Μεσσήνης κ. Γ. Αθανασόπουλο να αναθεωρήσουν τη μελέτη κατασκευής του δρόμου με φιλικά υλικά προς το περιβάλλον και να φροντίσουν για την εκτέλεση το συντομότερο δυνατόν όλων των έργων που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην περιοχή και το “όφελος” της τοπικής κοινωνίας από την ασφαλτόστρωση του δρόμου θα περιορισθεί μόνο σε αυξημένη ρύπανση από τα καυσαέρια, τα απορρίμματα και σε κίνδυνο πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων λόγω αυξημένων ταχυτήτων.”