Π.Ε. Μεσσηνίας: Αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σειρά συστηματικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων πλημμυρών στη διάρκεια του ερχόμενου χειμώνα διενεργούνται από την Π.Ε. Μεσσηνίας στις πυρόπληκτες -και όχι μόνο- περιοχές του νομού.

Αυτό γνωστοποίησε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα, Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου, στο διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα.

ΑΝΩ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Εξειδικεύοντας ως προς τις πιο πάνω αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, ο Στ. Αναστασόπουλος σημείωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, μέσω εργολαβιών, στο Καρνάσι όπου η πυρκαγιά πέρασε μέσα από το χωριό καταστρέφοντας και σπίτια.

“Το ανάγλυφο της περιοχής είναι ιδιαίτερο, έχει μεγάλες κλίσεις και τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί είναι πάρα πολλά. Ο κίνδυνος πλημμύρας είναι υπαρκτός για το Καρνάσι, επειδή τρία ρέματα διέρχονται από τον οικισμό και σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Μεσσηνίας θα πρέπει να υλοποιηθούν όλες οι απαιτούμενες παρεμβάσεις για την αποτροπή αρνητικών φαινομένων” συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης.

Ειδικότερα, διευκρίνισε ο Στ. Αναστασόπουλος, παρεμβάσεις θα γίνουν στην συμβολή των ρεμάτων με τον κεντρικό δρόμο του χωριού, ενώ την παρούσα χρονική στιγμή εκτελούνται εργασίες καθαρισμού του αγροτικού δρόμου πάνω από το Καρνάσι και παράλληλα γίνεται διευθέτηση των ομβρίων, ώστε να οδηγηθούν εκτός του οικισμού. Επίσης δόθηκαν στην πρόεδρο της Κοινότητας 130 σάκοι άμμου, βάρους 25kg εκάστη, για να τοποθετηθούν αν παραστεί ανάγκη, σε επικίνδυνα σημεία έως ότου ολοκληρωθούν  όλα τα έργα.

Στην περιοχή του Παραπουγκίου έχει ολοκληρωθεί, μέσω υφιστάμενης εργολαβίας, ο καθαρισμός σε μήκος περίπου 600 μέτρων του κεντρικού ρέματος που -προερχόμενο από την καμένη περιοχή- διασχίζει τον οικισμό:

“Ήταν μια δύσκολη εργασία η οποία απαιτούσε και τη μεταφορά των προϊόντων εκσκαφής, ενώ δεν υπήρχε παράπλευρος δρόμος στο ρέμα. Το αποτέλεσμα είναι η απόδοση μιας κοίτης ικανής να διοχετεύσει τα πλημμυρικά ύδατα και να προστατεύσει τα τεχνικά έργα της περιοχής” σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει να συνεχιστούν οι καθαρισμοί για μήκος περίπου 1.000 μέτρα και σε άλλο ρέμα που διασχίζει το ανατολικό μέρος του οικισμού, προερχόμενο και αυτό από την καμένη περιοχή.

Εξ άλλου, όπως είπε ο Στ. Αναστασόπουλος, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εκβάθυνσης της κοίτης του ρέματος Βίας, υποστηρίχθηκαν τα προχώματα, διαμορφώθηκαν δύο λεκάνες ηρεμίας για την συγκράτηση φερτών υλικών, ενώ πάνω από τις γραμμές του τρένου έως τους Αγίους Θεοδώρους, διευθετήθηκε η κοίτη και καθαρίστηκαν όλοι οι αναβαθμοί. Όσον αφορά στο ρέμα Ξεριάς στο Διαβολίτσι, οι προβλεπόμενες και απαραίτητες εργασίες -οι οποίες θα προχωρήσουν και στα πεδινά τμήματα του Βία και του Ξεριά- θα γίνουν από τα μηχανημάτα της Π.Ε. Μεσσηνίας.

ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ολοκληρώθηκαν, στο μεταξύ, οι καθαρισμοί με μηχανήματα της Π.Ε. Μεσσηνίας στο ρέμα Παναγιωτάκαινα για μήκος 1.200 μέτρα παράλληλα με την 7η επαρχιακή οδό, από το Κεντρικό προς το Μαντζάρι. Στο αμέσως επόμενο διάστημα προβλέπεται να καθαριστεί και η παλαιά κοίτη του ίδιου ρέματος, δυτικά της 7ης επαρχιακής, σε μήκος περίπου 500 μέτρων, μέχρι την συμβολή του στον χείμαρρο Αμφίτα.

Επίσης έχουν καθαριστεί αποστραγγιστικές τάφροι μήκους 100 μέτρων κοντά στις κοινοτικές οδούς του Κεντρικού και επιπλέον έχουν γίνει καθαρισμοί -κατά τμήματα- αποστραγγιστικών τάφρων ανάμεσα σε Κεντρικό και Διαβολίτσι σε συνολικό μήκος περί τα 1.000 μέτρα.

Μηχανήματα της Π.Ε. Μεσσηνίας, τέλος, κάνουν καθαρισμούς στον ποταμό Αίπη, στην περιοχή της Νέας Κορώνης.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Παράλληλα με τα πιο πάνω, ο Στ. Αναστασόπουλος δήλωσε ότι αντιπλημμυρικές εργολαβίες βρίσκονται σε εξέλιξη και σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας.

Ειδικότερα, στην πόλη της Καλαμάτας έχει καθαριστεί συνολικό μήκος 4 χιλιομέτρων περίπου στα ρέματα Πολιτέικο, Ρίζος, Αλαφογκρέμι, Λεΐκων, Σφαγείων, Λαγκάδα και Καραμπογιάς.

ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΓΟΕΒ

Μέσω της προϋπολογισμού 1,2 εκ ευρώ εργολαβίας του ΓΟΕΒ, συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, εκτελούνται και καθαρισμοί αποστραγγιστικών τάφρων του δικτύου ΓΟΕΒ.

Ειδικότερα, έχει ολοκληρωθεί εργασία για μήκος άνω των 15 χιλιομέτρων σε διάφορες θέσεις, μεταξύ των οποίων Αγιος Νικόλαος Μεσσήνης, Πέτρινο Μεσσήνης, Μακαρία, Σπερχογεία, Ασπρόχωμα, Πιπερίτσα, Μικρομάνη, Αρις, Πήδημα, Αριοχώρι και στην τάφρο Μάλτα στις εκβολές του Παμίσου.

ΑΛΛΕΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΕΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ

Επιπλέον, ο Στ. Αναστασόπουλος είπε ότι έχει ολοκληρωθεί η αντιπλημμυρική εργολαβία επί της εθνικής οδού στην περιοχή Τερψιθέας, όπου στο παρελθόν προέκυπταν πλημμυρικά φαινόμενα. Επίσης, ολοκληρώθηκε η διευθέτηση των ομβρίων στην είσοδο των Φιλιατρών αλλά και στο τμήμα Φιλιατρά – Αγία Κυριακή.

ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΠΑΜΙΣΟΥ – ΑΡΙ

Καταλήγοντας, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας δήλωσε ότι αναμένεται και η προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ εργολαβία που αφορά στον καθαρισμό των ποταμών Παμίσου και Αρι αλλά και των συμβαλλόντων κλάδων, η οποία δεν έχει ακόμα ξεκινήσει λόγω δυσκολιών στη διαγωνιστική διαδικασία, που έχουν προκληθεί από προσφυγές.