Π.Ε. Μεσσηνίας: Επίσκεψη του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Στάθη Αναστασόπουλου σε πιλοτικό αγρό υποτροπικών φυτών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Επίσκεψη σε πιλοτικό αγρό εγκατάστασης υποτροπικών φυτών, πραγματοποίησε σήμερα Τρίτη 31 Μαΐου ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος, συνοδευόμενος από τη Δ/ντρια Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Ευσταθία Γεωργακοπούλου και τον υπεύθυνο για το έργο στη Μεσσηνία κ. Παναγιώτη Κάτσαρη.

Η εγκατάσταση των υποτροπικών φυτών αποτελεί την πρώτη φάση του προγράμματος “Δράσεις για την επιτυχημένη εγκατάσταση υποτροπικών ειδών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου“, που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και υλοποιείται μέσω προγραμματικής σύμβασης με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Ειδικότερα παραδόθηκαν πρόσφατα στους παραγωγούς φυτά όπως Αβοκάντο, Μάνγκο, Λίτσι διαφόρων ποικιλιών, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των πρότυπων επιδεικτικών αγροκτημάτων με την παράδοση και επιλεγμένων ποικιλιών των υποτροπικών ειδών Ανόνα και Μακαντάμια το φθινόπωρο.

Η διαλογή και η παράδοση έγιναν από το Ινστιτούτο Ελαίας Υποτροπικών και Αμπέλου Χανίων και συγκεκριμένα από το Τμήμα Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας. Η εγκατάσταση των φυτών που παραδόθηκαν ξεκίνησε από τους παραγωγούς σε αγροκτήματα στην περιοχή της Καλαμάτας, με την καθοδήγηση της ερευνητικής ομάδας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και της υπεύθυνης του προγράμματος Δρος Τζατζάνη. Εντός του Ιουνίου, στις 23 και 24 του μηνός θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες ημερίδες ενημέρωσης των παραγωγών σε Σπάρτη και Καλαμάτα αντίστοιχα, ενώ παράλληλα θα γίνει αναλυτική παρουσίαση των στοιχείων του προγράμματος.

Μέσω της συνεργασίας αυτής θα δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου να εξοικειωθούν με τις νέες αυτές καλλιέργειες, με πολλαπλά οφέλη, όπως η ανασυγκρότηση της γεωργίας, η προώθηση των υποτροπικών ειδών ως εναλλακτικές καλλιέργειες και η διείσδυση νέων προϊόντων υψηλής αξίας στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά.