«Ράπισμα» στον Ερντογάν από την ΕΕ! «Να εφαρμόσεις την συμφωνία»!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, το οποίο συνήλθε εκτάκτως στις Βρυξέλλες, ενέκρινε ομόφωνα το σχέδιο των 6 σημείων για την υποστήριξη της Ελλάδας σε σχέση με τις πιέσεις που δέχεται στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία και ταυτόχρονα εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη των 27 σε Κύπρο και Βουλγαρία, “οι οποίες μπορεί να επηρεαστούν παρομοίως”.

Η στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα απέναντι στο σχέδιο του Ερντογάν

Όπως σημειώνεται “ομόφωνα η Σύνοδος των Υπουργών Εσωτερικών εξέφρασε τη στήριξη και την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα η οποία πέραν από την προάσπιση των εθνικών συνόρων, ανταποκρίθηκε και στον ρόλο της ως θεματοφύλακας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Οι “27” καλούν την Τουρκία “να εφαρμόσει πλήρως τους όρους της συμφωνίας” του 2016 που επιτεύχθηκε μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015.

Προσπαθώντας να εξασφαλίσει τη στήριξη των δυτικών χωρών στον πόλεμό της στη Συρία, η Τουρκία άνοιξε την περασμένη εβδομάδα τα σύνορά της για τους μετανάστες που βρίσκονται στο έδαφός της. Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει τις τουρκικές πρωτοβουλίες στο συριακό, αν θέλει να βάλει τέλος στη μεταναστευτική κρίση.

Για τους Ευρωπαίους ωστόσο, οι οποίοι επανέλαβαν τη στήριξή τους στην Ελλάδα, “η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν είναι αποδεκτή. Στο ανακοινωθέν τους τονίζουν ότι το παράνομο πέρασμα των συνόρων “δεν θα γίνει ανεκτό”.

Η ΕΕ και τα μέτρα

Η Ένωση και οι χώρες μέλη της θα λάβουν “όλα τα αναγκαία μέτρα” προειδοποιούν οι υπουργοί, “με σεβασμό στο ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο”, απαντώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο εμμέσως στις επικρίσεις του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών οργανώσεων που διαφώνησαν με τη διακοπή της εξέτασης αιτημάτων ασύλου που αποφάσισε η Αθήνα.

Η αρμόδια Επίτροπος για το μεταναστευτικό Ίλβα Γιόχανσον σχολίασε πως σήμερα το Συμβούλιο έδωσε την εικόνα μιας “οικογένειας” και κατέστη από πεδίο αντιπαραθέσεων στο παρελθόν σε πεδίο σύμπνοιας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ, με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι οι 27 υοθέτησαν “ομόφωνα μια διακήρυξη, αλληλέγγυοι προς την εταίρο μας Ελλάδα, η οποία απορρίπτει κατηγορηματικά την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών”.

Ο Ερντογάν πουλάει… τρέλα

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε απόψε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δεν έκανε καμία συγκεκριμένη πρόταση στη συνάντηση που είχαν σήμερα με αντικείμενο τους χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

«Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόταση που να τέθηκε στο τραπέζι, αλλά ελπίζουμε ότι με κάποιο τρόπο θα διατυπώσουν αυτό το σχέδιο σύντομα και θα μας το μεταφέρουν ώστε να το υλοποιήσουμε γρήγορα στην περίπτωση που καταλήξουμε σε συμφωνία» είπε ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

«Ποτέ δεν θεωρήσαμε τους πρόσφυγες εργαλείο πολιτικού εκβιασμού», διαβεβαίωσε.