Σε καραντίνα τα Πομακοχώρια

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε καραντίνα έχει τεθεί η ευρύτερη περιοχή του Εχίνου στα Πομακοχώρια της Ξάνθης μετά από την επιβεβαίωση 37 κρουσμάτων κορωνοϊού στις γύρω κοινότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από κατοίκους της περιοχής το τελευταίο χρονικό διάστημα επέστρεψαν μαζικά εργαζόμενοι από την Γερμανία, τις κάτω χώρες και τη Μ. Βρετανία μετά το κλείσιμο των εκεί βιομηχανιών. Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν για επιστροφή 1.000 ατόμων στην περιοχή του Εχίνου, ενώ τα τοπικά ΜΜΕ στην περιοχή της Ξάνθης κάνουν λόγο για 6.000 Έλληνες πολίτες που εργάζονταν στην κεντρική Ευρώπη και επέστρεψαν στα χωριά τους.

Προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση από κάθε έλεγχο τέθηκε σε καραντίνα το κεφαλοχώρι Εχίνος όπως επιβεβαίωσε και ο κ. Χαρδιαλιάς.

Το zougla.gr ήρθε σε επαφή με κατοίκους των Πομακοχωρίων οι οποίοι δεν έκρυψαν την ανησυχία και τους φόβους τους ως προς τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης εξάπλωσης της επιδημίας στα χωριά τους. Δεν υπάρχουν ακόμα λεπτομερή στοιχεία από τις περιφέρειες και τις αρχές ως προς τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων στα ορεινά του νομού Ξάνθης. Σημειώνεται ότι πριν από λίγα 24 ωρα η γειτονική περιφέρεια της Ροδόπης καθως και ο ορεινός όγκος των Πομακοχωρίων αυτής της περιφέρειας δεν είχαν πληγεί από τον ιό και στις μετρήσεις παρουσίαζαν «μηδέν» περιστατικά.

Πληροφορίες που έρχονται από κατοίκους των ορεινών χωριών του νομού Ξάνθης αναφέρουν πως μονάδες του στρατού έχουν αποκλείσει τις προσβάσεις προς το κεφαλοχώρι του Εχίνου προκειμένου να διασφαλιστεί η  καραντίνα.

Χαρδαλιάς: Σε καραντίνα μέχρι 7 Απριλίου ο δήμος Μύκης στην Ξάνθη

Με επίσημη ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς γνωστοποίησε πως η περιοχή Μύκης Ξάνθης τέθηκε σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης από σήμερα στις 6 το απόγευμα μέχρι και την 7η Απριλίου.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε συγκεκριμένα πως επιβάλλεται προσωρινός περιορισμός των κατοίκων της δημοτικής ενότητας Μύκης στην Ξάνθη, χωρίς καμία δυνατότητα κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης.

Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής και ειδικότερα των χωριών του Δήμου Μύκης να παραμείνουν στα σπίτια τους. «Ήδη οι έλεγχοι είναι εξαντλητικοί και ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου στην περιοχή είναι υψηλότατος», είπε.

Εξήγησε ότι στην ευρύτερη περιοχή της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό εννέα άτομα τις τελευταίες έξι ημέρες. «Τρέχοντας τα σχετικά μοντέλα και αλγόριθμους ρυθμού εξάπλωσης της νόσου προέκυψε σαφέστατη ένδειξη υψηλού επιδημιολογικού πολλαπλασιαστή», είπε ο κ. Χαρδαλιάς τονίζοντας ότι με την σύμφωνη γνώμη της ειδικής επιτροπής και σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ελήφθη η σχετική απόφαση.

Η Περιφέρεια και ο δήμος θα μεριμνήσουν για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτη ανάγκης σε τρόφιμα, φάρμακα των κατοίκων της κοινότητας Εχίνου και για κάθε βοήθεια στους κατοίκους θα συνδράμει η διοίκηση πυροσβεστικών υπηρεσιών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ταυτόχρονα, την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας έχει αναλάβει η γενική περιφερειακή αστυνομική διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Επιπλέον, το ΕΚΑΒ έχει προχωρήσει την ενίσχυση του κέντρου υγείας Εχίνου με διάθεση ενός ειδικά εξοπλισμένου ασθενοφόρου και ακριβώς επειδή υπάρχει ζήτημα στο νοσοκομείο Ξάνθης το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας έχει προχωρήσει στην ενίσχυση του γενικού Νοσοκομείου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Πηγή: zougla.gr