Συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στην πρωτοβουλία CIVITAS

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για τη συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στην πρωτοβουλία CIVITAS.

Η πρωτοβουλία CIVITAS, που εγκαινίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2002, είναι ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα που βοηθούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους που έχει για την κινητικότητα και τις μεταφορές στην Ευρώπη.

Σκοπός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να μπορέσει να επιτύχει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η οποία προβλέπει την μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια μοντέρνα, αποδοτική από πλευράς πόρων και ανταγωνιστική οικονομία διασφαλίζοντας ότι:

  • Μέχρι το 2050 θα εξαλειφθούν όλες οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
  • Η οικονομική ανάπτυξη θα αποσυνδεθεί από την χρήση πόρων
  • Κανένας πολίτης και κανένας τόπος δεν θα μείνει πίσω

Η πρωτοβουλία CIVITAS είναι ένα δίκτυο πόλεων επικεντρωμένο στη βιώσιμη αστική κινητικότητα και εκτός από την εξάλειψη των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στοχεύει επίσης στη μείωση της ηχορύπανσης και της κυκλοφοριακής συμφόρησης που μειώνουν την ποιότητα ζωής στις πόλεις και επηρεάζουν την υγεία των πολιτών.

Το δίκτυο βασίζεται στην πολιτική δέσμευση των τοπικών αρχών, ώστε η έξυπνη και βιώσιμη αστική κινητικότητα να γίνει πραγματικότητα για όλες τις πόλεις. Μέσω του προγράμματος CIVITAS γίνεται ανταλλαγή εμπειριών, εκπαιδεύσεις και συμμετοχή σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα. Το δίκτυο προωθεί την έρευνα και την καινοτομία και δίνει τη δυνατότητα στις πόλεις, μέσω της συμμετοχής τους σε διάφορα έργα, να αναπτύξουν και να δοκιμάσουν μέτρα και πολιτικές.

Η συμμετοχή στο δίκτυο βασίζεται στην υπογραφή από αιρετό εκπρόσωπο του δήμου της διακήρυξης του δικτύου, με την οποία η πολιτική ηγεσία του δήμου δεσμεύεται:

  • Να θεσπίσει μια φιλόδοξη, βιώσιμη πολιτική αστικών μεταφορών, η οποία θα ενσωματώνει καινοτόμα μέτρα, τεχνολογίες και υποδομές.
  • Να υποστηρίζει και να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της Πρωτοβουλίας CIVITAS.
  • Να μοιράζεται ο δήμος τις εμπειρίες του και να μαθαίνει για την πρόοδο και τα επιτεύγματα άλλων πόλεων, οι οποίες συμμετέχουν ενεργά στο δίκτυο CIVITAS.