Συμφωνία για πλήρη αποπυρηνικοποίηση από τους ηγέτες της Βόρειας και Νότιας Κορέας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ιστορική μέρα για την κορεατική χερσόνησο ήταν η Παρασκευή 27 Μαρτίου καθώς Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν Τζε-ιν υπέγραψαν διακήρυξη για την ειρήνη και την αποπυρηνικοποίηση της περιοχής. 

Στη συμφωνία οι δύο ηγέτες υπέγραψαν και επίσημα την εκεχειρία μεταξύ των δύο χωρών που ναι μεν είχε τεθεί σε ισχύ από τη δεκαετία του ’50, ωστόσο ποτέ δεν είχε αποτυπωθεί σε επίσημο έγγραφο.

Παράλληλα οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν για τον τερματισμό των εχθρικών ενεργειών, την μετατροπή της αποστρατικοποιημένης ζώνης σε ζώνη ειρήνης, την επανένωση των οικογενειών που χωρίστηκαν στον πόλεμο καθώς επίσης και τον εκσυγχρονισμό των οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων.

Το πέρασμα των συνόρων και το δέντρο της ειρήνης

«Είμαι ευτυχής που σας συναντώ», είπε ο Μουν στον ομόλογό του, που πέρασε τα σιδηρόφρακτα σύνορα κι έγινε ο πρώτος βορειοκορεάτης ηγέτης που πάτησε το νοτιοκορεάτικο χώμα μετά το τέλος του Πολέμου της Κορέας.

Κατόπιν πρόσκλησης του Κιμ Γιονγκ Ουν, οι δύο ηγέτες βάδισαν επίσης για λίγο και στη βορειοκορεάτικη πλευρά των συνόρων, πριν πάνε στο Σπίτι της Ειρήνης. «Μια νέα ιστορία ξεκινά τώρα», μια «εποχή ειρήνης», έγραψε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας στο βιβλίο επισκεπτών πριν οι δύο ηγέτες αρχίσουν τις συνομιλίες.

Moon Jae-in and Kim Jong Un sign pledge to end Korean War

This is the moment Moon Jae-in and Kim Jong Un signed an agreement pledging to end the Korean War. Read the full text: https://cnn.it/2HtAAt3

Publiée par CNN sur vendredi 27 avril 2018