Συμφωνία Τουρκίας-Βόρειας Μακεδονίας. Άλλη μια αποτυχία της εξωτερικής μας πολιτικής;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Δεν είναι μόνο τα εσωτερικά μέτωπα των πυρκαγιών στα οποία η Κυβέρνηση χάνει τη μάχη και εκθέτει τη χώρα σε άμεσους και μελλοντικούς κινδύνους, αλλά ακόμη και στην εξωτερική πολιτική, που ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται με στρατηγική και συμμαχίες.

Πώς αλλιώς εξηγείται η κυκλωτική κίνηση της Τουρκίας, που συσφίγγει τις σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία στον αμυντικό τομέα, υπογράφοντας πενταετή αμυντική-οικονομική συμφωνία ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων των Σκοπίων;

Δυστυχώς είναι μια ακόμη “περήφανη” και μεγάλη αποτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Η συμφωνία  μεταξύ Τουρκίας και Βόρειας Μακεδονίας είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι η Ελληνική Κυβέρνηση με τις αγκυλώσεις και τις φοβίες της δεν αξιοποιεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό για άλλους «παίχτες». Τα εθνικά θέματα, όμως, αφορούν τη χώρα μας συνολικά και όχι μόνο μια παροδική Κυβέρνηση. Από το φθινόπωρο του 2020 έχουν κατατεθεί στη Βουλή τρεις συμβάσεις με τη Βόρεια Μακεδονία οι οποίες δεν έχουν προχωρήσει εξαιτίας των εσωτερικών ισορροπιών που κρατάει η κυβέρνηση. Μία από τις συμβάσεις αναφέρεται στη φύλαξη του FIR της Βόρειας Μακεδονίας από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, πιστοί στις αρχές μας για ειρηνική συνύπαρξη των λαών, οι οποίοι όμως θα σέβονται τα εθνικά σύνορα και όλες τις διεθνείς συμφωνίες, προτείνουμε άμεση ανάπτυξη κοινών οικονομικών-επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με τη γειτονική χώρα σε φιλικούς για το περιβάλλον τομείς και διευκόλυνση της προσέγγισης της κοινωνίας πολιτών των δυο χωρών, για την επίτευξη πραγματικά στενών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο της ΕΕ.

Μόνο με μέτρα αμοιβαία επωφελή θα μπορέσουμε να έχουμε έναν αξιόπιστο σύμμαχο στα βόρεια σύνορά μας αντί της δημιουργίας νέων αιτίων έντασης και ανασφάλειας για τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή.