Συνάντηση Αλέξη Χαρίτση με τον Πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Δήλωση του προέδρου της Κ.Ο. ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, Αλέξη Χαρίτση κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής:

«Βρεθήκαμε σήμερα εδώ στην πρεσβεία της Παλαιστινιακής Αρχής για να ενημερωθούμε από τον κ. Πρέσβη για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα την Λωρίδα της Γάζας και στην Παλαιστίνη συνολικότερα αλλά βεβαίως και για να εκφράσουμε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στο δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό.

Η καρδιά της ανθρωπότητας ματώνει σήμερα στην Γάζα. Οι εικόνες που βλέπουμε από τις καταστροφές, από τις δολοφονίες χιλιάδων αμάχων είναι εικόνες ντροπής για όλη την ανθρωπότητα. Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κ. Γκουτιέρες μίλησε για νεκροταφείο παιδιών όταν περιέγραψε την κατάσταση στη Γάζα και αυτή η περιγραφή νομίζω ότι αποτυπώνει την τραγική πραγματικότητα. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να οδηγήσει τα πράγματα σε άμεση κατάπαυση του πυρός έτσι ώστε να πάρει το λόγο η διπλωματία. Χρειάζεται να υπάρξει άμεσα απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, να υπάρξει επιστροφή των χιλιάδων εκτοπισμένων Παλαιστινίων από τη βόρεια Γάζα, να παρασχεθεί πλήρης ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό που δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές βιοτικές του ανάγκες και να υπάρξει βεβαίως και επιστροφή και απελευθέρωση των ομήρων. Η μόνη λύση για να σταματήσει ο κύκλος της βίας και της βαρβαρότητας στη Μέση Ανατολή είναι οι Παλαιστίνιοι να αποκτήσουν επιτέλους ανεξάρτητο κράτος, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως άλλωστε προβλέπουν και οι σχετικές αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ως προς τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, αυτή είναι δυστυχώς ηθικά απαράδεκτη και γεωπολιτικά επικίνδυνη καθώς έχει προσδεθεί πλήρως στους σχεδιασμούς της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου. Ιστορικά η Ελλάδα ακολουθούσε μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, μία πολιτική η οποία προστάτευε το διεθνές δίκαιο και περιφρουρούσε την ειρήνη. Αυτό θα έπρεπε να κάνει και σήμερα.

Σε ότι μας αφορά, ως Νέα Αριστερά, πέρα από την εκδήλωση της συμπαράστασης και αλληλεγγύης μας ,θέλουμε να είμαστε και χρήσιμοι και θέλουμε να πάρουμε και πρωτοβουλίες. Γι’ αυτό όπως ανακοίνωσα και στον κ. Πρέσβη θα καταθέσουμε θεσμικά αίτημα στον Πρόεδρο της Βουλής έτσι ώστε να προσκληθεί επισήμως στη χώρα μας και να μιλήσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Μαχμούντ Αμπάς.»