Συνάντηση Σκρέκα – Αθανασόπουλου για ενίσχυση πρωτογενούς τομέα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εποικοδομητική συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), Κώστα Σκρέκα, είχε χθες ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος στο υπουργείο στην Αθήνα. Στο πλαίσιο των συναντήσεων στο υπουργείο, ο κ. Αθανασόπουλος είχε γόνιμη συζήτηση για τα θέματα αυτά και με τον γενικό γραμματέα Γιώργο Στρατάκo.

Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, προγράμματα στήριξης των νέων αγροτών, καλλιεργητικές πρακτικές οι οποίες σέβονται το περιβάλλον και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η προώθηση υποστηρικτικών έργων, ήταν μερικά από τα ζητήματα που συζητήθηκαν.

Ο κ. Αθανασόπουλος ζήτησε μεταξύ άλλων:

-Τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και των παραδοσιακών καλλιεργειών της περιοχής μας (ελαιόλαδο, ελιές καλαμών, σταφίδα, σύκα, πατάτες) με πολιτικές που θα αυξήσουν την παραγωγή και θα προσελκύσουν νέους αγρότες.

-Τη βελτίωση και ενίσχυση των αρδευτικών έργων για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων. Δεδομένου του ξηροθερμικού κλίματος που χαρακτηρίζει την περιοχή, η δημιουργία και ενίσχυση υποδομών άρδευσης αποτελεί την πλέον βασική προϋπόθεση.

-Τη διατήρηση των αγροτικών ενισχύσεων εν όψει της νέας ΚΑΠ και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

-Τον έλεγχο των αθρόων εισαγωγών και τον καθολικό έλεγχο για την παράνομη ελληνοποίησηοπωροκηπευτικών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάδειξη της ποιότητας και της προέλευσης των προϊόντων σε μια εποχή που οι παράνομες εισαγωγές και η διάθεση προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας στις αγορές αποτελεί συχνό φαινόμενο.

-Την έγκαιρη έγκριση πιστώσεων για τη δακοκτονία, την αύξηση των πιστώσεων και την έγκαιρη χρηματοδότηση, ώστε το πρόγραμμα να ξεκινά το αργότερο έως το τέλος Μαΐου κάθε έτους.

Ο κ. Σκρέκας από την πλευρά του αντιλαμβανόμενος την αγωνία του δημάρχου για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα και των αγροτών, διαβεβαίωσε ότι η εφαρμογή προγραμμάτων στήριξης αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο. Υπογράμμισε δε ότι η κυβέρνηση διαθέτει συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής που διακρίνεται από την καινοτομία και αξιοποιεί έξυπνες εφαρμογές για να εξασφαλίσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.