Σ.Τσιόδρας: «Θα ανακοινωθεί νέο θεραπευτικό πρωτόκολλο» – 32 συνολικά οι νεκροί και 95 νέα κρούσματα στη χώρα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο Σωτήρης Τσιδρας ενημέρωσε σήμερα για τις εξελίξεις του κορωνοϊού, σύμφωνα με όσα είπε. Πλέον ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1061, καθώς επιβεβαιώθηκαν άλλα 95 κρούσματα. Ενώ οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 32.

Σύμφωνα με τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα στη χώρα επιβεβαιώθηκαν 95 νέα κρούσματα κορωνοϊού με το σύνολο να ανέρχεται σε 1061. Από όσους νοσηλεύονται, 69 είναι διασωληνωμένοι, με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη. Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι θα ανακοινωθεί νέο θεραπευτικό πρωτόκολλο.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τέσσερις ακόμη θανάτους από κορωνοϊό. Το σύνολο των νεκρών στη χώρα είναι 32, με μέση ηλικία τα 72 έτη.

Μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα έχουν γίνει πάνω από 14.300 τεστ για κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, από όσους νοσηλεύονται το μέσο διάστημα παραμονής στο νοσοκομείο είναι οι 10 ημέρες.

Ν. Χαρδαλιάς: «Με κινητό πλέον η συνταγογράφηση – Διακόπτονται πτήσεις προς και από Ολλανδία»

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι λαμβάνονται νέα μέτρα για τις αεροπορικές συνδέσεις. Συγκεκριμένα τόνισε ότι θα επιτρέπονται πλέον επαναπατρισμοί από τρεις κατηγορίες ατόμων:

α) Όσοι χρήζουν υγειονομικής φροντίδας (έγκυρες ή με κάποιο σοβαρό νόσημα) με ιατρική βεβαίωση

β) Όσοι δεν έχουν εξασφαλισμένη στέγη (λ.χ. λήξη διαστήματος νόμιμης διαμονής σε χώρα του εξωτερικού)

γ) Όσοι είναι με πτήση transit (με αποδεικτικό εισιτηρίου)

«Η έμφαση μας είναι συγκεκριμένη. Πάνω από 2000 άτομα έχουν υποβάλει αίτημα για επιστροφή από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως κατέστησε σαφές, δεν θα επιστρέψουν όλοι» τόνισε πριν από λίγο, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαος Χαρδαλιάς.

«Θα δοθεί προτεραιότητα στις έγκυες και σε άτομα με σοβαρό πρόβλημα υγείας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Την ίδια ώρα επισήμανε ότι η ανταπόκριση των πολιτών είναι πραγματικά συγκινητική, όσον αφορά τους εθελοντές που επιθυμούν να βοηθήσουν.

Τσιόδρας: Αν αψηφήσουμε τον εχθρό, αυτός θα μπει στο σπίτι μας

– Εγκρίναμε νέα έκδοση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου. Θα ανανεώνεται με βάση τα διεθνή δεδομένα.

– Θέλω να κάνω ειδική μνεία στις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές, στους τραυματιοφορείς, τις καθαρίστριες, το διοικητικό προσωπικό, που έχουν υπερβάλει εαυτούς.

Η κυβέρνηση θα δώσει και το χειροκρότημα [σε γιατρούς και νοσηλευτές] αλλά θα διαθέτει και τον απαραίτητο εξοπλισμό προστασίας», είπε παρεμβαίνοντας στο ίδιο θέμα ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

– Η κοινωνική απόσταση, η αποστασιοποίηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να σημαίνει μοναξιά [ενν. αυτή την περίοδο].

– Η καρδιοτοξικότητα του νέου ιού φαίνεται πως ισχύει. Δεν είναι γνωστό με ποιον τρόπο ο ιός είναι καρδιοτοξικός. Θα δώσουμε κάποιο φάρμακο που δοκιμάζεται και αλλού και ελπίζουμε να αποτρέψει επιπλοκές. – Το φάρμακο με βάση τη χλωροκίνη δίνεται με αυστηρά κριτήρια και παρακολούθηση. Μεγάλη σημασία έχει και ο τρόπος διεξαγωγής του εργαστηριακού ελέγχου, που πλέον γίνεται παντού με αυστηρά κριτήρια.

«Η χλωροκίνη έχει εγκριθεί και είναι στο στάδιο παραγωγής στην Ελλάδα», δήλωσε παρεμβαίνοντας στο θέμα ο κ. Κοντοζαμάνης.

– Για τις εγκύους: Όπως είπε ο καθηγητής Τσιόδρας συστήνεται ειδική παρακολούθηση και φάρμακα μόνο αν υπάρξουν επιπλοκές. Βασικό είναι ότι τα παιδιά που γεννιούνται, με βάση τα περιστατικά που γνωρίζουμε, δεν πεθαίνουν.

– Η Ελλάδα βρίσκεται στο καλό σενάριο. Το κακό σενάριο τύπου Ιταλίας δεν ακολουθείται. Οι ακριβείς εκτιμήσεις για τη διασπορά του ιού στην Ελλάδα θα γίνουν αργότερα. Σήμερα έχουμε και διαγνώσεις μέσω τεστ για ανθρώπους με ήπια συμπτώματα και δεν μπορούμε να έχουμε ακριβείς εκτιμήσεις διασποράς.

– Δεν έχουμε παραβιάσεις καραντίνας. Κάθε μέρα που περνάει γίνεται αντιληπτό στη συνείδηση του μέσου πολίτη που έχει κληθεί σε καραντίνα, η σημαντικότητα του να μείνει σπίτι. Αν αψηφήσουμε τον εχθρό, αυτός θα μπει στο σπίτι μας. Χαλάρωση των μέτρων θα οδηγήσει σε επανάκαμψη του ιού με σφοδρότητα. Πρέπει να είναι σε όλους αντιληπτό ότι όσο ο ιός είναι εδώ υπάρχει απειλή. Στην Ιταλία αυτό δεν έγινε αντιληπτό και αυτό πληρώνουν και το ίδιο βλέπω και σε πολλές περιοχές στις ΗΠΑ.

– Φαίνεται ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει και μετά την ίαση. Παρόλ’αυτά πλέον δίνεται σαν οδηγία από τους διεθνείς οργανισμούς να φεύγουν οι ασθενείς από το νοσοκομείο μετά από επτά μέρες, τηρώντας κάποιες οδηγίες υγιεινής.