Τζον Ιωαννίδης: «Τυφλή» λύση το lockdown – Έως 1 εκατομμύριο Έλληνες με κορωνοϊό

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ενάντια στην επιβολή lockdown ως μέθοδο ανάσχεσης της πανδημίας τάχθηκε ο καθηγητής Παθολογίας, Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, Τζον Ιωαννίδης, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Το lockdown είναι τυφλή λύση και έχεις πάρα πολλές αρνητικές συνέπειες. Όχι μόνο στην οικονομία και στην κοινωνία, αλλά και στην Υγεία. Έχει πολλές αρνητικές συνέπειες σε όλα τα άλλα νοσήματα, πέρα από τον κορωνοϊό. Το lockdown δεν πετυχαίνει κάτι περισσότερο από όσα μπορούμε να πετύχουμε με άλλα στοχευμένα μέτρα, και πιθανόν χειροτερεύει τα πράγματα» σημείωσε.

«Όταν κάνουμε lockdown, ποτέ δεν είναι πλήρες lockdown. Ένα 50% του πληθυσμού εργάζεται σε απαραίτητες εργασίες, δουλεύει, κινείται, θα γυρίσει σπίτι του και ενδεχομένως να μολύνει και ευάλωτες ομάδες. Όταν μπαίνει κάποιος στον φαύλο κύκλο του lockdown δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι σε 15-20 μέρες θα ξανά ανοίξει» πρόσθεσε.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι στη διάρκεια του πρώτου lockdown το 50% του πληθυσμού ανέπτυξε άγχος ή κατάθλιψη, ενώ ένα 25% των ανθρώπων 18-24 χρονών είχαν αυτοκτονικές διαθέσεις. «Ακόμα και αν δεν αυτοκτονήσουν, θα βρίσκονται σε μια κατάσταση μόνιμης δυσλειτουργίας ψυχικής και κοινωνικής».

Κρούσματα και μολύνσεις στην Ελλάδα
Παράλληλα, ο καθηγητής χαρακτήρισε επίπλαστο μέτρο τον αριθμό των κρουσμάτων, ως προς την κατανόηση σε τι επίπεδο βρίσκεται το επιδημικό κύμα.

«Και στην Ελλάδα, και σε πολλές άλλες χώρες, δεν έχουμε δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης. Περιμένουμε να δούμε πόσα κρούσματα θα διαγνώσουμε από ανθρώπους που έχουν συμπτώματα ή από σπασμωδικές περιπτώσεις λήψεις σε πλατείες. Όμως αυτό δεν μας δίνει την πλήρη εικόνα για την εξέλιξη του επιδημικού κύματος. Το επιδημικό κύμα καθορίζεται από σωρεία άλλων μέτρων που λαμβάνονται όπως η διατήρηση φυσικών αποστάσεων, χρήση μάσκας, τήρηση υγιεινής. Μπορεί το επιδημικό κύμα με την βοήθεια αυτών των μέτρων να καμφθεί» τόνισε.

Μάλιστα, μιλώντας για την Ελλάδα, έκανε λόγο ότι «δεν θα μου προκαλούσε περιέργεια εάν αυτή τη στιγμή περίπου 400.000 με 1.000.000 Έλληνες έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό. Με σαφώς υψηλότερα ποσοστά σε βόρεια Ελλάδα και αρκετά υψηλά ποσοστά στην Αττική».

Ακόμα, υπογράμμισε ότι το πρώτο επιδημικό κύμα που έπληξε την Ελλάδα από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο ήταν 100.000 κρούσματα.

Εμβόλιο
Σε ότι αφορά στις ανακοινώσεις της Pfizer ότι το εμβόλιο που δοκιμάζει έναντι του κορωνοϊού έχει 90% αποτελεσματικότητα, ο καθηγητής είπε ότι πρόκειται για ένα θετικό νέο που αφήνει μεγάλα περιθώρια για αισιοδοξία.

«Όμως είναι ακόμα νωρίς, είναι μόνο μια ανακοίνωση. Υπάρχει το πρόβλημα της κατάρας του νικητή. Κάποιος που ανακοινώνει ενθουσιαστικά αποτελέσματα πολύ νωρίς, μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα όσο η αρχική ανακοίνωση. Όταν ξεκινάμε από 90%, ακόμα και αν βρεθούμε στο 70% ή 60%, θα εξακολουθεί να είναι κάτι εξαιρετικά χρήσιμο».

Φυματίωση
Ο κ. Ιωαννίδης υπογράμμισε ότι μια εκ των συνεπειών του πρώτου lockdown θα επηρεάσει την φυματίωση.

«Ήδη τα μέτρα του πρώτου lockdown δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα διαχείρισης στην αντιμετώπιση της φυματίωσης. Είναι χρόνιο πρόβλημα. Σκοτώνει 1,5 εκατομμύριο κάθε χρόνο, ενώ σκότωσε πάνω από ένα δις στην πορεία της στο ανθρώπινο γένος. Μόνο το πρώτο lockdown μπορεί να στοιχίσει περίπου 1,4 εκατομμύρια περισσότερους θανάτους από φυματίωση σε έναν ορίζοντα πέντε ετών» σημείωσε.


Πηγή: megatv.com