Το έθιμο του «σαϊτοπόλεμου» στην Καλαμάτα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο σαϊτοπόλεμος, ένα ξεχωριστό έθιμο οι ρίζες του οποίου κρατούν από τους απελευθερωτικούς αγώνες το 1821, θα αναβιώσει και φέτος το Πάσχα στην Καλαμάτα.

Οι συμμετέχοντες – αρκετοί από αυτούς είναι ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές – οπλισμένοι, με σαΐτες που έχουν κατασκευάσει μόνοι τους από χαρτονένιους σωλήνες γεμισμένους μπαρούτι, αρχίζουν την εκτόξευση και ξεσηκώνουν το πλήθος που παρακολουθεί.

Τα ‘’μπουλούκια’’ – έτσι ονομάζονται οι ομάδες των σαϊτολόγων – αναβιώνουν το έθιμο που δίνει έμφαση στην εφευρετικότητα των Ελλήνων και θυμίζει τον ηρωισμό τους επί Τουρκοκρατίας.

Σύμφωνα με το θρύλο, οι Μεσσήνιοι χρησιμοποίησαν σαΐτες γεμάτες εκρηκτικά και αναχαίτισαν το ιππικό των Τούρκων, τρομάζοντας τα άλογα τους και αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η νίκη σε μια μάχη δεν αποκτιέται μόνο μέσα από την αριθμητική υπεροχή.

Ανήμερα το Πάσχα, στην Καλαμάτα και στο χώρο του βορείου πάρκινγκ θα διεξαχθεί ο σαϊτοπόλεμος, με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας και συλλόγων που υπηρετούν την παράδοση, ενώ θα προσφερθούν κεράσματα. Οι σαϊτολόγοι γεμίζουν τις σαΐτες και προετοιμάζονται, ώστε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα και ώρα 20.00 να δείξουν την επιτηδειότητά τους: κρότος, φωτιά και λάμψη, η δριμεία μυρωδιά της σαΐτας που καίγεται, οι στροβιλιζόμενοι σαΐτολόγοι, όλα θ’ αποτελέσουν το «ζεϊμπέκικο της φωτιάς», όπως έχει αποκληθεί ο σαϊτοπόλεμος.

Στον φετινό Σαϊτοπόλεμο θα συμμετέχουν:

1. Βετεράνοι Ράχης-Κουφού ελιές. Με καπετάνιο τον Τάκη Παντελόπουλο.
2. Κούγκι. Με καπετάνιο τον Χρήστο Σαμιώτη.
3. Επίλεκτοι. Με καπετάνιο τον Παντελή Ζησιμάτο.
4. Αγία Λαύρα. Με καπετάνιους τους Γιάννη και Παναγιώτη Σωτηράκο.
5. Το μπουλούκι της Φυτειάς. Με καπετάνιους τους Γιάννη Καραβλίδη και Σοφοκλή Μάρκου.
6. Νικηταράς. Με καπετάνιο τον Δημήτρη Νίκα.
7. Παραδοσιακή Φυτειά. Με καπετάνιο τον Παύλο Κρεμμύδα.
8. Κρυφό Σχολειό. Με καπετάνιους τους Κυριάκο και Σπύρο Ζησιμάτο.
9. Πρωτοπόροι Αγίου Σίδερη. Με καπετάνιους τους Κώστα & Κώστα Σωτηράκο-Μπάρμπα & Ανιψιό.