Τριφυλία: Αυξάνεται η ζήτηση για κηπευτικά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Τις τελευταίες μέρες, έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν οι τιμές παραγωγού σε θερμοκηπιακά κηπευτικά, όπως το αγγούρι και οι πιπεριές. Για το πρώτο, μάλιστα, όπως και για συγκεκριμένες ποικιλίες πιπεριάς, η ανοδική αυτή τροχιά ισοδυναμεί με ανάσα για τους καλλιεργητές, καθώς η σεζόν μέχρι τώρα δεν ήταν ικανοποιητική σε επίπεδο εμπορίας και τιμών.
Η εγχώρια αγορά έχει συγκεκριμένες δυνατότητες απορρόφησης των προϊόντων και, εάν δεν βοηθήσουν οι εξαγωγές, το αγγούρι δεν πάει καλά, εξηγούν έμπειροι συνεταιριστές. Μια τέτοια σεζόν ήταν η φετινή, «γιατί συμπέσαμε με τους Ισπανούς, οι οποίοι είχαν πολύ ήπιο χειμώνα και υπερπαραγωγή με πολύ χαμηλές τιμές», όπως μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας «Ανατολή», Φώντας Δουλούμης.
Την τελευταία εβδομάδα, οι τιμές ανέβηκαν από τα χαμηλά των 40 λεπτών το κιλό στην Κρήτη, φτάνοντας την προηγούμενη Τετάρτη στα 70 λεπτά το κιλό. Αντίστοιχη τροχιά ακολουθεί η τιμή και για το θερμοκηπιακό αγγούρι των Φιλιατρών, το οποίο φέτος έχει σημαντικά μικρότερες αποδόσεις. Μέχρι πριν από 15 ημέρες, οι αποδόσεις, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την καλλιεργητική περίοδο, κυμαίνονταν μεταξύ 600-800 ζευγαριών/στρέμμα.
Τις τελευταίες δέκα-δώδεκα ημέρες, η περιορισμένη ηλιοφάνεια ανέκοψε την ανάπτυξη των μικρότερων καρπών και, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών «Η Τριφυλία», Γιώργο Αλεξανδρόπουλο, οι αποδόσεις των επόμενων ημερών αναμένονται σημαντικά μειωμένες ακόμα και σε 300 ζευγάρια/στρέμμα.
Η τιμή πριν από δύο ημέρες είχε ανέβει στα 50 λεπτά/ζευγάρι, από τα 35 λεπτά του προηγούμενου διαστήματος αναφέρει το ypaithros.gr