Τσιόδρας: 77 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα! «Η άρση των μέτρων είναι μαραθώνιος»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στα 1832 τα συνολικά κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και στους 81 οι νεκροί. Τσιόδρας: Μπορεί να έχει επιπεδωθεί η καμπύλη αλλά αν εφησυχάσουμε θα χάσουμε το παιχνίδι.

 Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 1832, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα τα 501 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 679 με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 90, από τους οποίους 19 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 66 έτη. Το 72% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. Το σύνολο των νεκρών στη χώρα εξαιτίας του κορονοϊού ανέρχεται στους 81. Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη,  από αυτούς ήταν 56 άνδρες και 23 γυναίκες και το 84% είχε υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας 70 ετών και άνω. Δέκα ασθενείς βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στην άρση των μέτρων είπε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση. «Είναι μαραθώνιος και δεν είναι σπριντάρισμα», είπε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να τηρηθεί μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στα μέτρα και τις οικονομικές επιπτώσεις».

Πρόσθεσε ότι «Η πανδημία είναι σαν την οδήγηση ενός αυτοκινήτου με πολλές στροφές και πρέπει να οδηγήσεις με προσοχή. Να προσέξουμε τις λεπτές ισορροπίες να μην ανατραπούμε στην πορεία. Αν δεν προσέξουμε όλα μπορεί να αλλάξουν».

Αυτή την στιγμή όλες οι προβλέψεις είναι καλές και έχει επιπεδωθεί η καμπύλη, δεν υπάρχει διασπορά αλλά αν εφησυχάσουμε θα χάσουμε το παιχνίδι, είπε ακόμα και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει άνοδος των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ.

Ευχάριστα τα νέα δεδομένα για έγκυες και νεογνά

Ο κος Τσιόδρας αναφέρθηκε σε ενθαρρυντικά στοιχεία που αφορούν τις εγκύους, όπως προκύπτουν από μελέτη που έγινε σε 43 έγκυες γυναίκες στη Νέα Υόρκη και έδειξε ότι «το 86% από αυτές παρουσίασαν την πολύ ήπια μορφή της νόσου, ό,τι δηλαδή συμβαίνει και στον γενικό πληθυσμό, σε αντίθεση με τις επιδημίες Sars και του ιού Η1Ν1, που ήταν πολύ πιο επιβαρυντικές για τις έγκυες γυναίκες. Επίσης, κανένα από τα μωρά στη μελέτη αυτή δεν βρέθηκε μολυσμένο».

Τέλος, ο Σ. Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημερινή παγκόσμια ημέρα υγείας η οποία είναι αφιερωμένη στους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες. Όπως είπε, «οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες και συχνά πέφτουν θύματα ακόμη και σωματικής ή ψυχολογικής βίας. Η προστασία τους πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» τόνισε ευχαριστώντας τους για την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουν. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη των συστημάτων για νοσηλευτές τονίζοντας ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να αυξηθεί ως 8% ο μέσος όρος νοσηλευτών στα συστήματα υγείας. Όπως είπε, οι περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους σε αυτά είναι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, οι οποίοι «καταγράφουν υψηλά ποσοστά μόλυνσης από κορονοϊό ανάμεσα στους υγιεινομικούς» σε όλο τον κόσμο. Καταλήγοντας, ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκαν οι τελικές οδηγίες για τη χρήση φαρμάκων πριν και μετά την έκθεση στον ιό νοσηλευτών στη χώρα μας, καθώς κι ότι «εγκρίθηκαν» μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας για όλους τους επαγγελματίες υγείας οι οποίες διατίθενται πλέον στα νοσοκομεία της χώρας.

Δείτε την ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα

Πηγή: newsit.gr