Φιλιατρινό φράγμα: Δημοπράτηση το Φθινόπωρο του 2020 για τα δίκτυα άρδευσης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την δημοπράτηση του αρδευτικού δικτύου του Φιλιατρινού φράγματος το φθινόπωρο του 2020 εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης που είχε στην Αθήνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και δήλωσε μεταξύ άλλων το εξής: “Για την περιφερειακή μας αρχή, η αγροτική πολιτική είναι ένα στοίχημα. Πρέπει να βοηθήσουμε τον αγροτικό κόσμο, κι αυτό πρέπει να γίνει με συγκεκριμένες πράξεις, όχι με λόγια”.

Οπως επισήμανε ο περιφερειάρχης, “είναι απαραίτητη η συνεχής επαφή με την κυβέρνηση, καθώς κινούμαστε με χρήματα του εθνικού προϋπολογισμού και χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα οποία από κοινού διαχειριζόμαστε με την κυβέρνηση”.

ΓΟΕΒ

Παρέμβαση της κυβέρνησης στο πρόβλημα των ΓΟΕΒ / ΤΟΕΒ προανήγγειλε εξ άλλου ο Π. Νίκας, χαρακτηρίζοντας ως “μεγάλο αγκάθι” τους εν λόγω Οργανισμούς, τόσο στη Μεσσηνία, όσο και στην Αργολίδα, κάνοντας λόγο για “εγγειοβελτιωτικά έργα που έχουν γίνει την δεκαετία του 60 και αφέθηκαν, καταστράφηκαν, απαξιώθηκαν”.

“Τα σχήματα αυτά είναι χρεοκοπημένα, οφείλονται πάρα πολλά χρήματα στη ΔΕΗ” σημείωσε ο περιφερειάρχης, αναφέροντας ειδικότερα ότι “από την κυβέρνηση θα υπάρξει πρωτοβουλία ως προς την ενέργεια, θα υπάρξει τακτοποίηση από πλευράς κυβέρνησης. Γνωρίζω, όπως και οι αντιπεριφερειάρχες, τι θα γίνει,  αλλά δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να το ανακοινώσω. Οι όποιες ανακοινώσεις για τους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ θα γίνουν μέχρι τις αρχές του χρόνου” γνωστοποίησε ο Π. Νίκας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Το  φράγμα στον Φιλιατρινό, στη Μεσσηνία, θα δημοπρατηθεί το φθινόπωρο του 2020. Το εν λόγω έργο, προϋπολογισμού 44.000.000 ευρώ, δεν συνοδευόταν από αρδευτικά δίκτυα, τα οποία ωστόσο έχουν μελετηθεί στο μεταξύ.

Ώριμα μελετητικά έργα, εξ άλλου, -όσον αφορά τη Μεσσηνία- είναι το φράγμα Τρικόρφου (700.000 ευρώ) που έχει μελετηθεί από τον Δήμο Μεσσήνης και θα ενταχθεί στο ΠΕΠ Πελοποννήσου το 2020, καθώς και το μικρό φράγμα στον Ξερίλα της Θουρίας (700.000 ευρώ).

Οσον αφορά το φράγμα στον Μιναγιώτικο (65.000.000 ευρώ) η παράδοση των μελετών αναμένεται στα τέλη Μαρτίου του 2020, που σημαίνει ότι το έργο θα έχει ωριμάσει μελετητικά στην επόμενη προγραμματική περίοδο.