Ψάρι με ανθρώπινα δόντια έπιασε ψαράς από την Αργολίδα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ένα παράξενο και συνάμα τρομακτικό ψάρι με δόντια που μοιάζουν με ανθρώπινα έπιασε ερασιτέχνης ψαράς από την Αργολίδα, όταν βγήκε με την παρέα του ανοιχτά στον Αργολικό κόλπο.

Ο ερασιτέχνης ψαράς που είναι κατά κύριο επάγγελμα εκπαιδευτικός, από τα Λευκάκια Ναυπλίου έπιασε το περίεργο ψάρι και εντυπωσιάστηκε καθώς είναι η πρώτη φορά που το βλέπει,”Μας έκανε μεγάλη εντύπωση ότι δόντια του ψαριού, έμοιαζαν με ανθρώπου» είπε.

Εικάζεται ότι πρόκειται για ψάρι που μετανάστευσε από τροπικές περιοχές λόγω των έντονων κλιματικών αλλαγών. Οι πληροφορίες που μπορέσαμε να συλλέξουμε μιλούν για δυο περιπτώσεις:

Η μια περίπτωση αναφέρεται στο τροπικό ψάρι pacu, που ζει στον κόλπο του Αμαζονίου που τα μπροστινά δόντια του μοιάζουν πολύ με δόντια ανθρώπου. Είναι παμφάγο και τρέφετε με τα πάντα και αν δεν βρίσκει τροφή θα φάει και ψάρια.

Η άλλη περίπτωση αναφέρεται στον προβατοκέφαλο (επιστημονική ονομασία Archosargus probatocephalus), ένα ψάρι που ενδημεί στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ και στην κεντρική Αμερική. Ο προβατοκέφαλος που έχει μήκος μεταξύ 30 και 50 εκατοστών, φημίζεται για τα δόντια του που μοιάζουν με αυτά των ανθρώπων.
Τα δόντια του ψαριού, μαζί με τη δύναμη των σαγονιών του το βοηθούν να βρίσκει την τροφή του που αποτελείται κυρίως από κελυφωτά μαλάκια και άλλα θαλασσινά. Μάλιστα, το ψάρι -που θεωρείται δύσκολη λεία για τους ψαράδες, καθώς συχνά τρώει το δόλωμα και κόβει την πετονιά- μπορεί να κόψει ακόμα και δάκτυλο ανθρώπου, τόση δύναμη έχει στο στόμα του.
Σημειώνεται, επίσης ότι εκτός από τα πλήρως ανεπτυγμένα δόντια, πάνω στην κάτω γνάθο έχει και σειρές αναπληρωματικών δοντιών, για να αντικαθιστά αυτά που φθείρονται. Όπως και να χει πρόκειται για ένα ψάρι που δεν υπήρχε στις Ελληνικές θάλασσες και που η κλιματική αλλαγή, άγνωστο πως, το έφερε και στην περιοχή μας, ενώ μια ακόμα περίπτωση έχει αναφερθεί προ λίγο καιρό και στην Χαλκιδική χωρίς να γνωρίζουμε αν πρόκειται για τον ίδιο τύπο.