1.000 τόνοι σκουπίδια στην Μαραθόλακα απειλούν το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πάνω από 1.000 τόνους είναι τα ανεπεξέργαστα σκουπίδια στη Μαραθόλακκα σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας “Ελευθερία”.

Η συγκεκριμένη χωματερή λειτουργούσε παράνομα έως το 2005, και το 2010 άνοιξε ξανά. Μέσα στο βουνό, με έναν δεματοποιητή, γίνεται μια προσπάθεια τακτοποίησης των τόνων των απορριμμάτων. Αλλά, όσο καθυστερεί η εφαρμογή ενός σχεδίου που θα δώσει πραγματική λύση στο ζήτημα των απορριμμάτων, η υγεία των πολιτών και το περιβάλλον θα παραμένουν σε άμεσο κίνδυνο.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής 15/09 , ο δήμαρχος Π. Νίκας, ενημερώνοντας για την απόφαση του Δ.Σ. του ΦοΔΣΑ υπέρ της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας με ΣΔΙΤ, ανέφερε ότι η απόφαση αυτή ξεμπλόκαρε τη διαδικασία και παρατήρησε πως ο δρόμος είναι μακρύς και χρειάζεται συνεννόηση, επικοινωνία και συνεργασία. Επίσης, εκτίμησε πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της ΣΔΙΤ.

Οσον αφορά τη διαχείριση στη Μαραθόλακκα, στην εισήγησή της η Διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων αφού αναφέρει τα σοβαρά προβλήματα διαχείρισης που αντιμετωπίστηκαν σε ένα μέρος τους από την πρόσληψη έμπειρου εργοδηγού από την ανάδοχο εταιρεία, σημείωνε:

“Πρέπει άμεσα να εξασφαλιστεί χώρος για την επανεφαρμογή της κομποστοποίησης, καθώς τώρα δεν υπάρχει τέτοιος διαθέσιμος χώρος στην αδειοδοτημένη έκταση. Απαιτείται απελευθέρωση από δέματα υπολείμματος αδειοδοτημένου χώρου με τη μεταφορά τους ακόμα και στην επιφάνεια του αποκατασταθέντος ΧΑΔΑ, για την αδειοδότηση της οποίας, για το σκοπό αυτό, έχει υποβληθεί σχετική πρόταση τροποποίησης της υφιστάμενης ΑΕΠΟ.

Πιθανόν χρειάζεται επιλογή και δεύτερου εναλλακτικού χώρου, σε περίπτωση αποτυχίας αδειοδότησης της παραπάνω πρώτης επιλογής (π.χ. εγκαταλειμμένο λατομείο Γαρδικίου κ.λπ.) πέρα από τις συνεχιζόμενες προσπάθειες διάθεσης του υπολείμματος στην τσιμεντοβιομηχανία.

Υπάρχουν ανεπεξέργαστα απορρίμματα περισσότερα από 1.000 τόνους, μέρος των οποίων δεν επεξεργάστηκε έγκαιρα λόγω οργανωτικής ανεπάρκειας της εταιρείας και μέρος λόγω των καθυστερήσεων και της αναστάτωσης που προκάλεσε η αντικατάσταση του παλιού δεματοποιητή και τα προβλήματα προσαρμογής του νέου σε σωστή λειτουργία”.

Με αποκλειστικό θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα, θα συνεδριάσει το μεσημέρι της ερχόμενης Παρασκευής, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.

https://www.eleftheriaonline.gr