108 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Επιμνημόσυνη δέηση για τη Γενοκτονία των Αρμενίων τελέσθηκε τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2023 από το Δήμο σε συνεργασία με την Αρμενική Κοινότητα Καλαμάτας, στο Μνημείο που ανεγέρθηκε το 2019, στην πλατεία Μητροπολίτη Χρυσοστόμου Δασκαλάκη – Φραγκόλιμνας.

108 χρόνια μετά, τιμήθηκε η μνήμη περισσοτέρων του 1,5 εκατ. ανθρώπων, που γνώρισαν την Οθωμανική βαρβαρότητα, σφαγιάστηκαν και εξοντώθηκαν.

«Χρέος όλων μας να τιμούμε τη μνήμη τους και να μη λησμονούμε τη θηριωδία» τόνισε σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος, επίσης, σημείωσε: «Η κοινότητα των Αρμενίων αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της τοπικής μας κοινωνίας, ένα κύτταρο που παράγει, συμμετέχει, είναι εδώ. Αιωνία η μνήμη των αθώων θυμάτων. Τιμή και Δόξα σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την πατρίδα τους».

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Πρωτοσύγκελλος Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και η τελετή ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Ελλάδας και Αρμενίας από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

Το παρών έδωσαν αιρετοί της Βουλής και της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και συλλόγων καθώς και μέλη της Αρμενικής Κοινότητας.