15η Διοργάνωση Φεστιβάλ Παράδοσης «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες» με ΜΕΣΚ και Δήμο Τριφυλίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αρκετή κουβέντα σημειώθηκε πέρσι στο Δ.Σ. Τριφυλίας για το αίτημα του Δήμου Τριφυλίας ώστε να περιλαμβάνεται η Κοινωφελής Επιχείρηση στον κορμό του Οργανισμού Διεθνών Φολκλορικών Φεστιβάλ. Το αίτημα απορρίφθηκε πέρσι… αλλά όπως ανακοίνωσε με Δελτίο Τύπου θα συζητηθεί φέτος στην γενική συνέλευση του οργανισμού, αναλαμβάνοντας την ευθύνη να χρηματοδοτήσει εξολοκλήρου την διοργάνωση του φεστιβάλ του ΜΕΣΚ που διεξάγεται τέλος του καλοκαιριού. Ωστόσο άγνωστο παραμένει το γεγονός αν το αίτημα υλοποιηθεί καθώς συμπίπτει με την ανάληψη της νέας Δημοτικής αρχής και του νέου Δ.Σ. οπότε δεν αποκλείεται να έχουμε εκ νέου ανακοινώσεις. Σύμφωνα με το Δελτίο τύπου που εκδόθηκε αναφέρονται τα ακόλουθα”

“Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας την 26/07/2018 υπέβαλε αίτημα εισδοχής ως μέλος του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος  του Διεθνούς Συμβουλίου των Οργανωτών Εκδηλώσεων Λαϊκού Πολιτισμού & Παραδοσιακών Τεχνών (CIOFF), αφού το ΦΕΚ σύστασής της είχε ήδη υποβληθεί 6 μήνες πριν και λάβει θετική απάντηση ως προς τη δυνατότητα υποβολής του αιτήματος.

Το αίτημα εντάχθηκε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της Γενικής Συνέλευσης του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος την 24/11/2018 με θετική εισήγηση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος και ο Δήμαρχος Τριφυλίας προσκλήθηκε επίσημα να υποστηρίξει το αίτημα.

Πλην όμως στη Γενική Συνέλευση ο Προεδρεύων αυτής αυθαίρετα και ανεξήγητα με δική του απόφαση και όχι της Γενικής Συνέλευσης δεν επέτρεψε το θέμα να συζητηθεί, αμφισβητώντας τη δυνατότητα των Κοινωφελών Επιχειρήσεων των Δήμων ως Ν.Π.Ι.Δ. να είναι μέλη του CIOFF,  όταν ήδη δύο επιχειρήσεις δήμων (Ιωαννίνων και Βέροιας) με την ίδια νομική μορφή ήταν μέλη του.

Το θέμα κατόπιν πιέσεων παραπέμφθηκε στο Διεθνές Νομικό Τμήμα του CIOFF και στη συνέχεια προς γνωμοδότηση από τους Νομικούς  του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος για να εξετασθεί κατά την ελληνική νομοθεσία.

Το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα στις 12/07/2019, μας γνωστοποίησε πως κατά την Ελληνική Νομοθεσία και το Καταστατικό του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος, η Κοινωφελής Επιχείρηση μπορεί να αιτηθεί την εισδοχή της ως μέλος, αφού αναγνωρισμένα παρουσιάζει σχετική με του σκοπούς του CIOFF δραστηριότητα.

Κατόπιν της θετικής αυτής έκβασης, το αίτημα εισδοχής μέλους της Επιχείρησης του Δήμου μας, με την ήδη υπάρχουσα θετική εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος θα συζητηθεί στην επόμενη Γενική Συνέλευση.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Μ.Ε.Σ.Κ.  για τη διοργάνωση του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ «ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΕΣ ΗΛΙΑΧΤΙΔΕΣ», υπό την αιγίδα του CIOFF  και σε αναμονή της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος, θα χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την 15η διοργάνωση από 28/8 έως και 1/9, με την πεποίθηση ότι προάγει υψηλές αξίες, όπως η διασφάλιση, προώθηση και διάχυση του παραδοσιακού πολιτισμού και λαογραφίας, η ειρήνη και η συναδέλφωση των λαών.  ” καταλήγει η ανακοίνωση.