7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν το πρωί στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου,Τζίνα Πετροπούλου, και η καλλιτεχνική σύμβουλος του Φεστιβάλ, Κλεώνη Φλέσσα, εν όψει της έναρξης του β’ μέρους της φετινής 7ης διοργάνωσης. Στη συνέντευξη παρευρέθηκε και ο Ολλανδός σκηνοθέτης, Robert Rombout (Ρόμπερτ Ρομπάουτ), ο οποίος, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Φεστιβάλ, διδάσκει αυτές τις ημέρες στην Καλαμάτα σεμινάριο δημιουργίας ντοκιμαντέρ.

“Ξεκινάμε την Παρασκευή στην Καλαμάτα και σε άλλες 10 πόλεις της Πελοποννήσου, όπου έχει μοιραστεί το πρόγραμμα των 88 ταινιών του Φεστιβάλ”, τόνισε μεταξύ άλλων, η καλλιτεχνική διευθύντρια,Τζίνα Πετροπούλου.

“Το Φεστιβάλ έχει ξεκινήσει ήδη, πρόσθεσε, με το σεμινάριο υπό την καθοδήγηση του Ολλανδού σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ρομπάουτ, και με τους φοιτητές Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που θα κάνουν ένα σπονδυλωτό ντοκιμαντέρ πορτραίτων ανθρώπων της διπλανής πόρτας, το οποίο θα παρουσιαστεί στην τελετή έναρξης, την Παρασκευή”.

Μιλώντας για την εμπειρία του, ο Ρόμπερτ Ρομπάουτ, ανέφερε ότι είναι η τέταρτη χρονιά που συνεργάζεται με το Φεστιβάλ, ενώ μιλώντας για το σεμινάριο που διδάσκει αυτές τις ημέρες στην Καλαμάτα, τόνισε ότι τα παιδιά έχουν 8 ημέρες για να φτιάξουν ένα ντοκιμαντέρ προτού το σημείωσε, ότι όταν φτιάχνεις ένα πορτραίτο, σκοπός δεν είναι να κάνεις κάποιον να μιλήσει, αλλά να τον σκηνοθετήσεις. Γι’αυτό φέτος, τους έβαλα μία πρόκληση: η κάθε ομάδα θα ασχοληθεί με το ίδιο πρόσωπο, οπότε θα δείτε τον ίδιο χαρακτήρα σε δύο διαφορετικές ταινίες. Ελπίζω να γίνει σαφές ότι ένα πορτραίτο δεν εξαρτάται από τον χαρακτήρα αυτόν καθ’εαυτόν, αλλά από τον σκηνοθέτη του. Αυτό κάνει, άλλωστε, το ντοκιμαντέρ να διαφέρει από το ρεπορτάζ και την δημοσιογραφική προσέγγιση”.

Από την πλευρά της η καλλιτεχνική σύμβουλος του Φεστιβάλ, Κλεώνη Φλέσσα, αναφέρθηκε στην συνεργασία που ξεκίνησε φέτος το Φεστιβάλ με το ΕΚΟΜΕ. “Είναι ένα πρόγραμμα που πραγματικά είμαστε πολύ ευτυχείς που το ξεκινάμε και η η λογική είναι, να βοηθήσουμε τα άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής να μπορούν να έρχονται στην αίθουσα και να απολαμβάνουν τις ταινίες”. Κάλεσε, τέλος, όλους τους Καλαματιανούς να επισκεφθούν την διεθνή έκθεση κόμικς που θα λειτουργεί καθ’όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ, στον Χώρο Τέχνης Α49, υπό την επιμέλεια του Διεθνούς Φεστιβάλ της Βαβέλ, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 7ου ΔΦΝΚ. Όπως εξήγησε η κα Φλέσσα, “οι δημιουργοί κλήθηκαν να φτιάξουν κόμικς πάνω στην θεματική του Φεστιβάλ “Διεκδικώντας την Ελευθερία”.

Τονίστηκε, τέλος, ότι καθ’ όλη την διάρκεια των προβολών και των εκδηλώσεων στον χώρο του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων, θα πρέπει όλοι να φοράνε μάσκες.