Ενημέρωση για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών με έμφαση στους σεισμούς

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), ο Δήμος Καλαμάτας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μεσσηνίας διοργάνωσαν από κοινού, στο αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος», εσπερίδα με θέμα: «Πολιτική Προστασία – Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών», τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018.

Ομιλητές στην εσπερίδα, που σημείωσε εξαιρετική επιτυχία, ήταν επιστήμονες εξειδικευμένοι στο θέμα, που εστίασαν σε ζητήματα σεισμών και στην ορθή προετοιμασία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του φαινομένου αυτού που έχει πλήξει τη χώρα και την περιοχή μας στο παρελθόν, είναι βέβαιο δε ότι θα ξανάρθει.

ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ

dimarxos 1 Medium

Ο Δήμαρχος, σε χαιρετισμό του, απέτισε καταρχήν φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης – όπως πάντοτε κάνει – προς τους πυροσβέστες που έπεσαν στο καθήκον, υπερασπιζόμενοι τη ζωή και την περιουσία των πολιτών. Το μνημείο των πεσόντων πυροσβεστών, χρηματοδοτούμενο από το Δήμο Καλαμάτας, θα τοποθετηθεί, στο προσεχές διάστημα, σε κεντρικό σημείο της Καλαμάτας.

Π. ΝΙΚΑΣ: «ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕΤΩΣ»

dimarxos 3 Medium

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι τα φυσικά φαινόμενα θα επαναλαμβάνονται και πως η πόλη πλήττεται από αυτά, όπως έχει συμβεί με τους σεισμούς του 1986 και δυο-τρεις φορές με πλημμυρικά φαινόμενα, το μεγαλύτερο των οποίων ήταν η πλημμύρα του Σεπτεμβρίου 2016. Επίσης, έχουν υπάρξει καταστροφές από πυρκαγιές, ιδίως στην περιοχή της Αλαγονίας, το 1998 και το 2007, μια περιοχή που δεν έχει συνέλθει ακόμα.
Ο Π. Νίκας υπογράμμισε την ανάγκη της οργάνωσης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών «οριζοντίως και καθέτως, ενώ είναι αναγκαίο το μονοπρόσωπο όργανο, που την κρίσιμη ώρα θα αθροίζει δυνάμεις και θα αποφασίζει να μη χανόμαστε στους μαιάνδρους των αρμοδιοτήτων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Επεσήμανε, ακόμη, πως πρέπει τα μέσα να αξιοποιούνται στο μέγιστο βαθμό και να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στους εθελοντές. Η Καλαμάτα είναι πόλη του εθελοντισμού και οι εθελοντές βοηθούν ιδιαίτερα στην πυρόσβεση.

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ

Για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, ο Δήμος Καλαμάτας είναι οργανωμένος και διαθέτει 16 οχήματα κατάλληλα για πυρόσβεση. Τις δυνάμεις του θέτει στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να βοηθήσει και όμορες περιοχές. Επίσης, προσλαμβάνει ετησίως 40 πυροσβέστες, που σβήνουν ταχύτατα φωτιές εν τη γενέσει τους. Οι δε οδηγίες που λαμβάνει, εφαρμόζονται από το Δήμο Καλαμάτας με θρησκευτική ευλάβεια.
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, για τις πολλαπλές θετικές ενέργειές του για την πόλη της Καλαμάτας. Επίσης, απηύθυνε ευχαριστίες στον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, καθώς και προς τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής Αντιστράτηγο Σωτήριο Τερζούδη και τον τέως Αρχηγό Αντιστράτηγο ε.α. Βασίλειο Καπέλλιο, για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση. Ακόμη, ευχαρίστησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την άριστη συνεργασία, ενώ απηύθυνε ευχαριστίες προς όσους συνέβαλαν στην καλή προετοιμασία και διενέργεια της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

vraveusi kalamatas 2 Medium

Στον Π. Νίκα επέδωσε τιμητική πλακέτα ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, για την πολύχρονη, αγαστή συνεργασία του Δήμου με την Πυροσβεστική.
Μετά το πέρας της εκδηλώσεως, ο Δήμος Καλαμάτας παρέθεσε δείπνο προς τους παρευρεθέντες επισήμους και κατά τη διάρκειά του συνεχίστηκε η συζήτηση για την καλύτερη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

ΕΠΑΙΝΟΣ ΣΤΟΝ Π. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ

vraveusi spuropoulou 1 Medium

Στο πλαίσιο της εκδηλώσεως, ο Δήμαρχος απένειμε έπαινο στον εθελοντή Παναγιώτη Σπυρόπουλο, για την πολυετή, αφιλοκερδή προσφορά του στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας. Ο Π. Νίκας ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Π. Σπυρόπουλου όλους τους εθελοντές που βοηθούν το Δήμο στο συγκεκριμένο τομέα, των οποίων η παρουσία ήταν έντονη στην εσπερίδα.
Πέραν του Δημάρχου, απηύθυναν χαιρετισμό ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής Αντιστράτηγος Σωτήριος Τερζούδης, ο αναπληρωτής διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Αντιπύραρχος Δημήτριος Γεωργανάς και ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δημήτριος Κατσαρός.

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ

Ακολούθησαν ομιλίες, ως εξής:
• 19.30 «Ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στη διαχείριση φυσικών καταστροφών» Ιωάννης Καπάκης, Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Υπουργείο Εσωτερικών
• 19.45 «Ο σεισμός της Καλαμάτας. Στρατηγική διαχείριση του σεισμικού κινδύνου στον ελληνικό και διεθνή χώρο» Δρ. Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών – Πρόεδρος Ο.Α.Σ.Π.
• 20.00 «Σεισμικός κίνδυνος: Πρόληψη και ετοιμότητα σε ατομικό και εργασιακό επίπεδο» Δρ. Ασημίνα Κούρου Γεωλόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Εκπαίδευσης – Ενημέρωσης Ο.Α.Σ.Π.
• 20.15 «Ο ρόλος του Πυροσβεστικού Σώματος και των ομάδων έρευνας – διάσωσης μετά από εκδήλωση σεισμικών φαινομένων» Αντιπύραρχος, Αθανάσιος Μπαλάφας, Αξιωματικός Π.Σ. 1ης ΕΜΑΚ
• 20.30 Παρουσίαση χώρων συγκέντρωσης κοινού σε περίπτωση σεισμού στο Δήμο Καλαμάτας, Αθανάσιος Βασιλόπουλος, Αντιδήμαρχος Καλαμάτας.

ΧΩΡΟΙ ΚΑΤΑΦΥΓΗΣ

Μπορείτε να δείτε το σχετικό χάρτη χώρων καταφυγής σε περίπτωση σεισμού εδώ, ενώ παρατίθεται ο πίνακας για την Καλαμάτα, καθώς και κατάλογος για τις Τοπικές Κοινότητες. Η επικαιροποίηση γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, από επιτροπή που ορίζεται με Απόφαση Δημάρχου, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΟΑΣΠ.

Πίνακας για Καλαμάτα

Κατάλογος για τις Τοπικές Κοινότητες