Ορειβατική εξόρμηση του Ε.Ο.Σ. στις 14-16 Σεπτεμβρίου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το μασίφ των Τζουμέρκων βρίσκεται στη Δυτική Ελλάδα κυρίως στο διαμέρισμα της Ηπείρου με το βόρειο τμήμα του την Κακαρδίτσα να ανήκει στο Ν. Ιωαννίνων και το νότιο κύριο τμήμα τουστο νομό Άρτας. Το νότιο τμήμα ενώνεται με την Κακαρδίτσα στην απόληξή της τον απόκρημνο Κρυάκουρα ενώ χωρίζεται απ’αυτή από το Μελισσουριώτικοποταμό.Τα Τζουμέρκα γεωτεκτονικά ανήκουν στην ορογεννετική ζώνη της Πίνδου αποτελώντας το ΝΔ μέρος από το κεντρικό τμήμα της, την Αθαμανική Πίνδο.

Έχουν έντονο ανάγλυφο το οποίο χαρακτηρίζεται από επιβλητικές βραχώδεις ασβεστολιθικές κορυφογραμμές, ψηλές κορυφές, χαράδρες με πολύ επικλινείς πλαγιές, υποαλπικά οροπέδια, καθώς και πυκνό υδρογραφικό δίκτυο με πολλούς ποταμούς, χειμάρρους μόνιμης και εποχικής ροής  και πάρα πολλούς καταράκτες. Σημαντική θέση κατέχει ο Καλαρύτικος ποταμός που ουσιαστικά αποστραγγίζει τα νερά από τα Τζουμέρκα στον Άραχθο καθώς δέχεται και νερά από πολλούς χειμάρρους ή μικρότερους ποταμούς όπως ο Ματσουκιώτικος και ο Μελισσουριώτικος.

Όπως αναπτύσεται η οροσειρά (στο εξής θα αναφερόμαστε στα νότια, κυρίως Τζουμέρκα μόνο) από βορρά προς νότο οι ψηλότερες και σημαντικότερες κορυφές είναι η  Στρογγούλα (2107 μ.), η Πλάκα (2364 μ.) και το Καταφίδι (2393μ.). Το κλίμα της περιοχής είναι ηπειρωτικό ορεινό με δριμύ χειμώνα με πολλές χιονοπτώσεις με συνέπεια εκτεταμένη και παρατεταμένη μέχρι και το Μάιο- Ιούνιο χιονοκάλυψη. Ο παγετός ή και ο ολικός παγετός είναι επίσης κάτι το συνηθισμένο. Το ιδιαίτερο ανάγλυφο σε συνδυασμό με τις κλιματικές συνθήκες προσδίδουν ιδιάιτερη δυσκολία στην ανάβαση στις κορυφές των Τζουμέρκων. Στενές κόψεις, εκτεθειμένα περάσματα και τραβέρσες, λούκια με έντονα μεγάλες κλίσεις, απότομες πλαγιές, απουσία μονοπατιών και σήμανσης καθιστούν την ανάβαση προκλητική, πολύ δυσκολότερη από μια απλή πεζοπορία και απαιτούν ευχέρεια στην κίνηση σε αλπικό πεδίο καιπολύ καλή φυσική κατάσταση.

 

Πρόγραμμα εξόρμησης :

  1. Παρασκευή 14-09-2018, ώρα αναχώρησης : 16:00 μ.μ.
  2. Σάββατο 15-09-2018: Διαδρομή Μελισσουργοί – Γερακοβούνι – Πλάκα-Ρόκα.

Ανάβαση από καταφύγιο Μελισσουργών.

Χιλιομετρική απόσταση : 18+ χιλ.

Υψομετρικό κέρδος 1600 μ. Ώρες πορείας: 10+, Β.Δ. 4++

Η Πλάκα είναι η δεύτερη υψηλότερη  κορυφή των Τζουμέρκων στο κέντρο σχετικά του μασίφ με εκπληκτική θέα σε όλα τα Τζουμέρκα και σε όλα τα βουνά της Πίνδου αν έχει καθαρό καιρό και εντυπωσιακό οροπέδιο στη βάση της κορυφής. Η Ρόκα είναι η πιο εντυπωσιακή κορυφή των Τζουμέρκων καθώς υψώνεται σαν πέτρινος πύργος στην κορυφογραμμή. Για την ανάβαση σε αυτή υπάρχει τεχνικό πέρασμα βαθμού ΙΙ , τίποτα σοβαρό όμως.

  1. Κυριακή 16-09-2018:Στρογγούλα.

Ανάβαση από Πράμαντα.

Υψομετρικό κέρδος 860 μ. ‘Ώρες πορείας 5+.

Η εντυπωσιακή Στρογγούλα δεσπόζει πάνω από τα Πράμαντα στο βόρειο τμήμα του μασίφ. Αέρινη, τεχνική σε σημεία ανάβαση  και εκπληκτική θέα από την κορυφή (με καλό καιρό φαίνεται έως και η Τύμφη).

Στα Τζουμέρκα υπάρχουν και πολλές άλλες ορεινές πεζοπορικές διαδρομές οπότε μην αποθαρρύνεστε κάτι θα υπάρχει για όλους καιρού επιτρέποντος βέβαια.

 

Δηλώσεις συμμετοχής έως Πέμπτη 13-09-2018.

Πληροφορίες στο Σύλλογο μετά τις 21.00 μμ. το βράδυ τηλ.:27210-97733

Αρχηγός : Γ.Λ.τηλ 6980125333 μετά τις 21.00 μμ.

 

Υποχρεωτικός και προαιρετικός εξοπλισμός για την ανάβαση : Ορειβατικές μποτάκια κατάλληλες κάλτσες, θερμοεσώρουχο, αδιάβροχο διαπνέον μπουφάν, μονωτικό μπουφάν (βέστα από πούπουλο ή primaloftκλπ.), παντελόνι, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, δοχείο νερού, σακίδιο 30 λτρ. τουλάχιστον,  τροφή.Ζευγάρι γάντια, ζεστό κάλυμα κεφαλής (πχ. σκούφος), ατομικό κουτί πρώτων βοηθειών (βάλτε μέσα και επιθέματα για φουσκάλες ποδιών τύπου Compeed και ένα παυσίπονο σκεύασμα με παρακεταμόλη, ασπιρίνη κλπ.), ορειβατικός φακός κεφαλής μέσης – μεγάλης φωτεινότητας με ένα σετ έξτρα μπαταρίες, πεζοπορικά μπατόν, αδιάβροχο κάλυμμα σακιδίου, σφυρίχτρα, σουγιάς ή swissknifeκλπ, αναπτήρας ή σπίρτα ασφαλείας,πυξίδα,χάρτης ήGPS.