Lockdown: Η πρώτη μικρή «ανάσα» – Όλα τα νέα μέτρα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μόνο «ποδαράτο» το SMS 6. Ανοίγουν κομμωτήρια, αρχαιολογικοί χώροι, πάρκα και Εκκλησίες με συγκεκριμένο… ημερολόγιο. Αλλάζει και το ωράριο μετακίνησης. Όλα τα νέα μέτρα του lockdown.

Η πρώτη χαλάρωση του lockdown όμως, με την ελπίδα να έρθουν κι άλλες, πιο εκτεταμένες και… σύντομα.

Από το Σάββατο, 20.03.2021, θα υπάρχουν αλλαγές τόσο στο ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, όσο και στο πού θα μπορούμε να πάμε για βόλτα.

Αυτό που δεν άλλαξε, παρά τα περί του αντιθέτου… θρυλούμενα, είναι η «χαλάρωση» του SMS 6. Το να μπορούμε δηλαδή και πάλι να στείλουμε τον κωδικό 6 στο 13033 και να μετακινηθούμε με ΙΧ ή μηχανή σε άλλο δήμο.

Το μέτρο απαγόρευση παρέμεινε κι έτσι μπορούμε να αλλάξουμε δήμο στέλνοντας το 6, μόνο αν είμαστε… ποδαράτοι.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα του lockdown που ανακοίνωσαν Σκέρτσος και Χαρδαλιάς

Την άμεση εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων με χαμηλό επιδημιολογικό αποτύπωμα στην εξέλιξη της πανδημίας παρουσίασαν το απόγευμα της Παρασκευής, 19.03.2021, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

  • Η απαγόρευση της κυκλοφορίας να ισχύει, από αύριο, ενιαία σε όλη την επικράτεια από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί και καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας.
  • Η επαναλειτουργία από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου κομμωτηρίων και κέντρων περιποίησης άκρων τηρουμένων όλων των ήδη υφιστάμενων αυστηρών πρωτοκόλλων.
  • Η επαναλειτουργία των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων έως 3 άτομα, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων με χρήση sms 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος, καθώς επίσης και η λειτουργία των δημοσίων πάρκων έως 3 άτομα, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων και πάλι με χρήση sms 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος. Επομένως, όπως υπογράμμισε, ο κ. Χαρδαλιάς, επιτρέπονται οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και σε πάρκα χωρίς χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής αλλά μόνο ή με τα πόδια ή με ποδήλατο, ό,τι ισχύει δηλαδή έως σήμερα για το sms 6.
  • Η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό εκάστου δήμου με αναλογία ενός πιστού ανά 25 τμ και με όριο τους 20 πιστούς και με υποχρεωτική χρήση της μάσκας καθώς και υποχρεωτικό testing με ευθύνη της οικείας ιεράς μητροπόλεως σε ιερείς και ψάλτες για τις ακόλουθες τρεις θρησκευτικές τελετές: την Κυριακή της Ορθοδοξίας 21 Μαρτίου, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου 25 Μαρτίου, και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου 26 Μαρτίου. Η έναρξη ισχύος για την τέλεση των λειτουργιών είναι από 21 Μαρτίου.
  • Ακόμη αποφασίστηκε να επιτραπεί η ερασιτεχνική αλιεία είτε από πλωτό μέσο μήκους έως 8 μέτρων είτε από την παραλία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους και μόνο δήμους και με τη χρήση του κωδικού 6 προσεγγίζοντας δηλαδή πεζή ή με ποδήλατα και με τα απαραίτητα βέβαια συνοδευτικά έγγραφα στην περίπτωση ιδιοκτητών σκαφών, το Ε9 που αποδεικνύει την ιδιοκτησία του σκάφους.

Οι στόχοι

Όπως επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, στόχος των αποφάσεων είναι ένας και αφορά στην διευκόλυνση της τήρησης των υφιστάμενων μέτρων. «Κατανοούμε και αντιλαμβανόμαστε την κούραση που η υφιστάμενη κατάσταση έχει προκαλέσει γι αυτό καθώς ο καιρός σταδιακά βελτιώνεται σκοπός είναι να εκμεταλλευτούμε τους εξωτερικούς χώρους οι οποίοι όπως όλοι γνωρίζουμε ευνοούν λιγότερο τη μετάδοση του ιού απ’ ότι οι κλειστοί. Ιδιαίτερα δε όταν στους ανοιχτούς χώρους κρατάμε αποστάσεις και φοράμε μάσκα», υπογράμμισε.

Ποιες περιοχές… παραμένουν στο βαθύ κόκκινο

Όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα της χώρας ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) παραμένουν οι εξής περιοχές

– η Περιφέρεια Αττικής

– οι Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

– οι Π.Ε Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος εξαιρουμένου του δήμου Σκύρου

– οι Π.Ε Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της περιφέρειας Πελοποννήσου

– οι Π.Ε Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

– η Π.Ε Θεσπρωτίας της περιφέρειας Ηπείρου

– η Π.Ε Ηρακλείου της περιφέρειας Κρήτης

– η Π.Ε Λέσβου της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

– ο δήμος Καλυμνίων της Π.Ε Καλύμνου

– ο δήμος Χίου της Π.Ε Χίου

– ο δήμος Ανωγείων της Π.Ε Ρεθύμνου

– ο δήμος Χανίων της Π.Ε Χανίων

– οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου της Π.Ε Ιωαννίνων

– ο δήμος Κατερίνης της Π.Ε Πιερίας

– ο δήμος Σκιάθου της Π.Ε Σποράδων

Και ποιες… θα τους κάνουν παρέα

– η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου που έχει 42 ενεργά κρούσματα σήμερα όταν στις 8 Μαρτίου είχε 7

– η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου που έχει αυτή τη στιγμή 61 ενεργά κρούσματα από 31 στις 8 Μαρτίου

– ο δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών που έχει 43 ενεργά κρούσματα σήμερα όταν στις 8 Μαρτίου είχε μόλις 11

– οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς που έχουν 102 και 29 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα όταν στις 8 Μαρτίου είχαν 41 και 9

– ο δήμος Καρδίτσας που τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 140 από 63 που ήταν στις 8 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Λέρος βρίσκεται ήδη σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας από χθες το πρωί, καθεστώς στο οποίο θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα 29 Μαρτίου στις 6 το πρωί. Στο ίδιο καθεστώς εντάσσεται από αύριο το πρωί στις 6 και μέχρι τις 29 Μαρτίου και η Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου (με έδρα τη Σιάτιστα) της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Ποιες περιοχές βγαίνουν από το βαθύ κόκκινο

– η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας όπου παρατηρείται μείωση του επιδημιολογικού φορτίου κατά 49%

– η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου όπου το επιδημιολογικό φορτίο έχει μειωθεί κατά 58,3%

– Επιπλέον, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βγαίνει και η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας όπου το ιικό φορτίο έχει υποχωρήσει 24,4%

– Επίσης, η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας «βγαίνει» από το βαθύ κόκκινο καθώς το επιδημιολογικό φορτίο έχει μειωθεί κατά 44,2%

– Τέλος, από το βαθύ κόκκινο βγαίνει και ο Δήμος Ρόδου όπου το ιικό φορτίο έχει μειωθεί κατά 58,5%

Οι περιοχές αυτές εντάσσονται από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου στις 6 το πρωί στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου(κόκκινο) καθώς παρατηρείται αισθητή μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.

Πηγή: newsit.gr