O Γ. Βλαχογιάννης εξηγεί στο CNN Greece πώς η EVA εντοπίζει κρούσματα προερχόμενα από το εξωτερικό

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, η ελληνική κυβέρνηση, έχει εμπιστευτεί σε μία ομάδα λαμπρών επιστημόνων του εξωτερικού -επικεφαλής της οποίας είναι ένας νέος Έλληνας επιχειρηματίας και startuper- την οργάνωση και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων του COVID-19 από το εξωτερικό.

Στόχος της συνεργασίας αυτής, είναι τα κρούσματα με αυξημένο ρίσκο, να μπορούν να εντοπίζονται και να ιχνηλατούνται άμεσα, προκειμένου να μην γίνεται διασπορά στην κοινότητα.

Πρόκειται για το σύστημα EVA, το οποίο είναι ένας self-learning αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης που βοηθάει στην οργάνωση και στην καλύτερη στόχευση πιθανών κρουσμάτων που προέρχονται εκτός χώρας. Και μπορεί στην φάση αυτή, ο εν λόγω αλγόριθμος να αφορά μόνο τα κρούσματα του εξωτερικού, ωστόσο η EVA, μπορεί να εφαρμοστεί και στα εγχώρια κρoύσματα. Ιδιαίτερα τώρα που η Ελλάδα βιώνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας (σαφώς νωρίτερα από το αναμενόμενο) θα είχε ενδιαφέρον ο αλγόριθμος να εφαρμοστεί και για την ιχνηλάτηση των εγχώριων περιστατικών.

Το CNN Greece μίλησε με την ψυχή του εγχειρήματος, τον επιχειρηματία Γιάννη Βλαχογιάννη, που βρίσκεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και ο οποίος απάντησε με χαρά στις ερωτήσεις μας. Την ίδια χαρά και ικανοποίηση, φαίνεται ότι αισθάνεται έχοντας αναλάβει το εγχείρημα οργάνωσης και ιχνηλάτησης των ξένων κρουσμάτων, το οποίο χαρακτηρίζει «τεράστιο έργο εθνικής σημασίας».

Ο κ. Βλαχογιάννης ανήκει στην γενιά του brain drain, η οποία μπορεί να πόνεσε ιδιαίτερα τη χώρα, διαπιστώνουμε, ωστόσο, ότι αυτή ακριβώς η γενιά, φέρνει στην Ελλάδα πολύτιμους καρπούς και μάλιστα στην πιο σοβαρή παγκόσμια υγειονομική κρίση.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Βλαχογιάννη στο CNN Greece έχει ως εξής:

Κύριε Βλαχογιάννη, κατ’ αρχάς, είναι πολύ τιμητικό, που μια λαμπρή ελληνική ερευνητική Ομάδα δημιούργησε και συμμετέχει σε έναν τόσο σημαντικό αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, που μπορεί να αποτυπώσει τα δεδομένα μιας υγειονομικής κρίσης. Τι είναι ακριβώς ο αλγόριθμος EVA, πώς τον εμπνευστήκατε; Πώς ξεκίνησε η δημιουργία του και πώς συνδυάζετε με την τεχνητή νοημοσύνη;

Το σύστημα EVA είναι ένας self-learning αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης που βοηθάει στην οργάνωση και στην καλύτερη στόχευση πιθανών κρουσμάτων που προέρχονται εκτός χώρας.

Όταν κάποιος επισκέπτης θέλει να έρθει στην Ελλάδα, πρέπει να συμπληρώσει 24 ώρες πριν μία ηλεκτρονική φόρμα – το PLF. Το EVA αναλύει κάποια δεδομένα από το PLF (αθροιστικά και ανώνυμα), δημιουργεί ένα προφίλ ρίσκου για τον επισκέπτη και του στέλνει ένα QR code. Ανάλογα με το QR code, ο επισκέπτης κατευθύνεται για test ή συνεχίζει το ταξίδι του στην χώρα. Τα εργαστήρια της χώρας, έχουν συνδεθεί ηλεκτρονικά με την EVA και αποστέλλουν τα αποτελέσματά τους σε καθημερινή βάση. Κατά αυτό τον τρόπο, η EVA μπορεί και μαθαίνει και βελτιώνει την στόχευση.

Αξίζει να πούμε, ότι η EVA κάνει και προβλέψεις για ποιες χώρες ή περιοχές πιθανότατα θα έχουν πρόβλημα και να δρα πριν τα κρούσματα είναι εκτός ελέγχου.

Πώς υιοθετήθηκε ο αλγόριθμος από το Ελληνικό Κράτος και ποιος τον χρηματοδοτεί, καθώς ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε στους δημοσιογράφους πριν λίγο καιρό στην καθιερωμένη ενημέρωση, ότι δεν κόστισε ούτε ένα ευρώ στο Ελληνικό Κράτος;

Το EVA δημιουργήθηκε από εμένα (διευθύνων σύμβουλος της AgentRisk), τους Κίμωνα Δρακόπουλο και Vishal Gupta από το Marshall School of Business at the University of Southern California και την Hamsa Bastani από το Wharton School at the University of Pennsylvania και έχει δοθεί δωρεάν στην ελληνική κυβέρνηση. Δεν λαμβάνουμε κάποια πληρωμή από την Ελλάδα και ούτε σκοπεύουμε να λάβουμε.

Ο αλγόριθμος EVA, διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στο κλείσιμο των συνόρων των βαλκανικών χωρών;

Ναι, βάση των αποτελεσμάτων και των προβλέψεων της EVA, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε κλείσιμο συνόρων – έπειτα από ενδελεχή ανάλυση των δεδομένων μας.

Εφαρμόζεται σε άλλες χώρες αντίστοιχος αλγόριθμος; Θα μπορούσε να εξαχθεί το εν λόγω know how και σε άλλες χώρες;

Υπάρχουν αρκετές συζητήσεις αλλά αυτή την στιγμή είμαστε επικεντρωμένοι στην Ελλάδα. Η προστασία των Ελλήνων είναι ένα τεράστιο έργο, εθνικής σημασίας και έχουμε δώσει 100% προτεραιότητα σε αυτό.

Η εμπειρία που αποκτήθηκε μέχρι στιγμής από τον αλγόριθμο, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη ενός αντίστοιχου αλγόριθμου και για τα εγχώρια κρούσματα κορωνοϊού, ώστε να αποφευχθούν οριζόντια μέτρα και να γίνουν πιο στοχευμένα, όπου πραγματικά χρειάζονται;

Σίγουρα. Υπάρχουν ήδη τεχνολογίες που μπορούν να βελτιώσουν τον εντοπισμό εσωτερικών κρουσμάτων και μαζί με την τεχνολογίας της EVA πιστεύω θα είχαμε αρκετά καλά αποτελέσματα.

Που εφαρμόζετε ο αλγόριθμος και με βάση ποια δεδομένα;

Το EVA χρησιμοποιεί αθροιστικά και ανώνυμα δεδομένα από το PLF που συμπληρώνουν οι ταξιδιώτες 24 ώρες πριν την είσοδό τους στην χώρα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, κοιτώντας πάντα και τον αριθμό των διαθέσιμων tests σε κάθε πύλη εισόδου αλλά και τους υπόλοιπους επισκέπτες που θα εισέλθουν στην χώρα, φροντίζουμε στην βέλτιστη διανομή των tests.

Οι παράμετροι που έχετε λάβει υπόψιν σας κατά πόσο προσεγγίζουν στην πραγματικότητα ;

Είναι πραγματικά δεδομένα και μπορούμε να υπολογίζουμε την ευστοχία βάση των προβλέψεων που έχουμε για τα κρούσματα στην χώρα. Γι’ αυτό ακριβώς υπάρχει και το feedback loop.

Τα κρούσματα που ιχνηλατώνται καθημερινώς, μπορούν να αποτυπώσουν τον πραγματικό αριθμό των νοσούντων από COVID-19?

Πιστεύω ότι μπορεί να δώσει μια αρκετά ακριβή εκτίμηση. Μην ξεχνάμε ότι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του συστήματος είναι η μηχανογράφηση του ταξιδιού των τουριστών και η ηλεκτρονική σύνδεση με τα εργαστήρια. Αυτό δίνει την δυνατότητα στον κρατικό μηχανισμό να γνωρίζει συγκεντρωτικά τι γίνεται κάθε στιγμή.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν ο αλγόριθμος εγγυάται την προστασία των GDPR Προσωπικών Δεδομένων;

Το EVA χρησιμοποιεί αθροιστικά και ανώνυμα δεδομένα από το PLF που συμπληρώνουν οι ταξιδιώτες 24 ώρες πριν την είσοδό τους στην χώρα. Τα δεδομένα που δίνονται στο EVA είναι GDPR compliant.