SOS Κυπαρισσιακός: Ενημέρωση σε Κυπαρισσία και Γαργαλιάνους

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ με συνέντευξη τύπου στη Κυπαρισσία όσο και εκδήλωση στους Γαργαλιάνους πραγματοποίησαν τα μέλη της πρωτοβουλίας «SOS Κυπαρισσιακός» για το μείζον θέμα εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Κυπαρισσιακό κόλπο.
Η κα Αθηνά Βακαλοπούλου αναφέρθηκε στο θέμα με τους ομιλητές στους Γαργαλιάνους και την ομάδα που δημιουργήθηκε μετά τις ανησυχίες “που αφορούν τις εργασίες έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου διαβάζοντας την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους σεισμικούς κινδύνους στην τάφρο του Ιονίου σε βάθος 4-5 χιλιομέτρων που θα προσεγγίσουν τα γεωτρύπανα” για να προσθέσει ότι “αυτό θα αποτελέσει πείραμα για τις εταιρίες, ενώ πουθενά δεν υπάρχει οικονομική μελέτη επιπτώσεων σε μια μεγάλη τουριστική περιοχή που κινδυνεύει να χάσει δις από την απώλεια τουριστικού προιόντος και μάλιστα ελοχεύει κίνδυνος για την αλιεία και τον πρωτογενή τομέα σε περίπτωση που εκδηλωθεί ένα ατύχημα όπως πετρελαιοκηλίδα ή σύγκρουση τάκνερ”. 
ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Απο την πλευρά του ο Παναγιώτης Σαμπαζιώτης, μηχανικός περιβαλλοντολόγος, εκ μέρους της πρωτοβουλίας «SOS Κυπαρισσιακός» και του Συλλόγου Νέων Κυπαρισσίας, εκτίμησε ότι είναι εύλογες οι ανησυχίες “καθώς η ζώνη που ξεκινά από το βόρειο Ιόνιο μέχρι Ν.Δ. της Κρήτης με ορατά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν καθώς δεν υπάρχει ενημέρωση στο κόσμο, ιδίως όμως να αφουγκραστούμε τις απόψεις των νέων που θέλουν να επενδύσουν στον τόπο μας για τις επόμενες γενιές καθώς η περιοχή μας έχει την ιδιαιτερότητα της μεγάλης σεισμογενούς περιοχής με τις εταιρίες να μην αναλαμβάνουν ευθύνες σε περίπτωση ατυχήματος”. 
Η κα Σόνια Τουρκολιά επισήμανε ότι υπάρρχει μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων, ιδίως για τους πολίτες που γνωρίζουν ότι εντοπίζεται το θέμα εξόρυξης πετρελαίου για την περιοχή Natura. Εκτίμησε πάντως ότι δεν υπάρχει ο δρόμος της επιστροφής από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι εξορύξεις, όσα κέρδη “και να φέρουν θα αποτελέσουν καταστροφή για τον τόπο”.
Στους Γαργαλιάνους ομιλητές ήταν ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών της Greenpeace, ο Τάσος Κεφάλας, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μέλος της Πρωτοβουλίας Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και ο Παναγιώτης Σαμπαζιώτης, μηχανικόςπεριβαλλοντολόγος, εκ μέρους της πρωτοβουλίας «SOS Κυπαρισσιακός» και του Συλλόγου Νέων Κυπαρισσίας.
Ο Κώστας Γιακουμάκης από τον Πολιτιστικό σύλλογο Γαργαλιάνων ‘Πολίτες εν δράσει” υπογράμμισε ότι το νόμισμα έχει 2 όψεις “η μεχρι τώρα όψη που κυριαρχεί είναι αυτή της υπογραφής των συμβάσεων εξόρυξης πετρελαίου αλλά και η άλλη πλευρά που δεν προβάλλεται καθώς υπάρχουν έντονοι προβληματισμοί για το μέλλον της περιοχής, ώστε οι Τριφύλιοι πολίτες πρέπει να είναι σωστοί και ενημερωμένοι πολίτες…”
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
Φωτογραφία: Δημήτρης Ζογκόκης