Επιδόθηκαν το Βραβείο δοκιμίου και οι υποτροφίες εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την ανάγκη καλλιέργειας από το Κράτος των αρετών, ώστε οι νέοι Έλληνες να μπορούν να ανταγωνιστούν τα άλλα έθνη «με τα δικά μας πολιτισμικά πρότυπα», με την «εν φιλότητι συντροφία», που – παράλληλα με το ατομικό – θα αποφέρει το κοινό αγαθό σε τομείς όπου διαθέτουμε πλεονεκτήματα, με προφανή οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία, πρόταξε η ομότιμη Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, Ιωάννα Τσιβάκου – Ζαχαρέα, σε ομιλία της, αφού παρέλαβε το βραβείο Φωτέα για δοκίμιο ελεύθερου στοχασμού έτους 2017.

Το σχετικό βιβλίο της φέρει τον τίτλο «Ατομικισμός και φιλία – Η ταυτότητα των νέων Ελλήνων».

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό Δημαρχείο, το βράδυ της Τρίτης 18 Δεκεμβρίου 2018 και, παράλληλα με την επίδοση του Βραβείου, δόθηκαν οι υποτροφίες εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, πρώτου αιρετού Νομάρχη Μεσσηνίας και σημαντικού διανοούμενου, τις οποίες είχε θεσπίσει ο αείμνηστος Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος και σήμερα χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΣΕ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

DSC 0958 Medium

Ακολούθησε η επίδοση των υποτροφιών εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, τις οποίες θέσπισε ο αείμνηστος Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος και δόθηκαν φέτος σε 8 φοιτητές Νομικής Σχολής, όπως σχετικά αποφάσισε η αρμόδια Επιτροπή, το πρακτικό της οποίας ανέγνωσε ο νομικός Σωτήρης Φωτέας.
Υπενθυμίζεται ότι την Επιτροπή Κρίσης Υποτροφιών δωρεάς Οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, την οποία όρισε με απόφασή του ο αείμνηστος Καπετάν Βασίλης, απαρτίζουν οι εξής:
1. Ελένη Αλειφέρη, Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας
2. Παναγιώτης Νίκας, Δήμαρχος Καλαμάτας
3. Αναστασία Μηλίτση – Νίκα, Προϊσταμένη Γενικών Αρχείων του Κράτους / Αρχείων Νομού Μεσσηνίας, εκπρόσωπος της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου
4. Νικόλαος Ζαχαριάς, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εκπρόσωπος του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
5. Σωτήρης Φωτέας, Nομικός, εκπρόσωπος της οικογένειας Φωτέα.
Δικαιούχοι των υποτροφιών ήσαν οι εξής:

ΕΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 2017
Καλογεροπούλου Γεωργία του Αριστείδη
Πετρούλια Παγώνα του Κωνσταντίνου

ΕΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 2016
Ξενούλη Ευγενία του Παναγιώτη

ΕΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 2015
Ψώνη Σταυρούλα του Βασιλείου
Ψιλοπούλου Βασιλική του Ηλία

ΕΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 2014
Χριστοπούλου Παντελία του Γεωργίου

ΕΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 2013
Ροκανά Αικατερίνη του Θεοδώρου
Γκόγκα Θεοδώρα – Νικολέτα του Παναγιώτη.
Τις υποτροφίες παρέλαβαν οι φοιτητές ή εκπρόσωποί τους.
Το συνολικό ποσό υποστήριξης των σπουδών των φοιτητών με εξαιρετική επίδοση, ανέρχεται σε 25.000 ευρώ.

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΟΚΙΜΙΟΥ

DSC 1006 Medium

Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε η επίδοση του βραβείου δοκιμίου ελεύθερου στοχασμού εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, για το έτος 2017.
Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της Επιτροπής Απονομής Βραβείου Δοκιμίου Ελεύθερου Στοχασμού εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, με απόφαση του Δημάρχου Καλαμάτας, είναι τα εξής:
1. Μαριάνος Καράσης, Συγγραφέας, Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής
Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
2. Διονύσιος Μαγκλιβέρας, Συγγραφέας, Νομικός
3. Νικόλαος Μηλιώνης, Συγγραφέας, Επίκουρος Καθηγητής Παντείου
Πανεπιστημίου, Σύμβουλος Ελεγκτικού Συνεδρίου
4. Γεώργιος Ανδρειωμένος, Συγγραφέας, Καθηγητής Νεοελληνικής
Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
5. Παναγιώτης Νίκας, Δήμαρχος Καλαμάτας.
Το Βραβείο συνοδεύεται με έπαθλο 3.000 ευρώ, το οποίο χορηγεί ο Δήμος Καλαμάτας.
Μετά την ανάγνωση περίληψης του πρακτικού της Επιτροπής, σχετικά με την επιλογή του βιβλίου «Ατομικισμός και φιλία – Η ταυτότητα των νέων Ελλήνων» για το Βραβείο Φωτέα, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας επέδωσε την περγαμηνή του βραβείου και την επιταγή του επάθλου στην Ιωάννα Τσιβάκου – Ζαχαρέα.

DSC 1062 Medium

Η ομότιμη Καθηγήτρια ευχαρίστησε για την τιμή που της έγινε από το Δήμο Καλαμάτας και την επιτροπή κρίσης, εξήγησε ότι το βιβλίο εστιάζει την προσοχή του στην έννοια του αυτόνομου ατόμου, καθώς και στους νέους, μορφωμένους Έλληνες, κυρίως παιδιά αστικών οικογενειών και σε έρευνα που τους αφορούσε, δεδομένου ότι από αυτήν την ομάδα προέρχονται τα ηγετικά στελέχη της χώρας. Η κυρία Τσιβάκου – Ζαχαρέα δεν εκφώνησε την ομιλία που είχε ετοιμάσει, αλλά παρέθεσε πολύ ενδιαφέρουσες σκέψεις της, που εν τέλει συνυφάνθηκαν με τη σημερινή κατάσταση της οικονομικής κρίσης και την πρόταση για υπέρβασή της με βάθρο την Παιδεία και τις αρετές που αυτή καλλιεργεί στον άνθρωπο.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομο μουσικό πρόγραμμα από την Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, συνοδεία μουσικών οργάνων, στο πνεύμα των Εορτών. Διηύθυνε η καθηγήτρια Φλάουτου του Ωδείου, Βίκυ Βασιλειάδη.