Θέατρο στην Πλατεία Φιλιατρών!!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Οι  Φιλιατρινοί δεν έχουν καταλάβει πόσο τυχεροί είναι, που έχουν μία από τις μεγαλύτερες Πλατείες της Ελλάδας.

Το όνομά της είναι Πλατεία Καποδίστρια , κι όμως  κανείς δεν το γνωρίζει …

Και  θα γίνει η   ο μ ο ρ φ ό τ ε ρ η   Πλατεία , αν φτιάξουν…

ένα υπαίθριο μεγάλο ΘΕΑΤΡΟ … ,

 στην Βορειο-Ανατολική πλευρά της Πλατείας, (εκεί που είναι 2 μικροί λόφοι, και η παιδική χαρά)

Το θέατρο αυτό, μπορεί να έχει  8-9 κερκίδες, ύψος 4-5 μέτρα, διάμετρο ορχήστρας  9-10 μέτρα, και θέσεις για 500-600 θεατές!

—Να φτιαχτεί με τον αρχαίο τρόπο, χωρίς τσιμέντο. Αλλά να βάλουν ‘ακουμπητά’ στο έδαφος, καλά ταιριασμένα, απομεινάρια από μάρμαρα (αυτά που πετούν οι μαρμαράδες), ή τετραγωνισμένες πέτρες από πωρόλιθο (που πουλούν τα σχιστήρια) , ή  μεγάλες τουβλίνες ( ένα κεραμικό θέατρο).

Τα  έξοδα είναι μηδαμινά (10- 15 χιλιάδες ευρώ). Χορηγοί:  Δήμος, Μητρόπολη, εμπορικός Σύλλογος, πολιτιστικοί Σύλλογοι,  και ιδιώτες. Καλύτερα μόνοι μας, παρά με λεφτά της Ευρώπης.

Ο χρόνος που χρειάζεται να φτιαχτεί είναι μικρός: 2-3 μήνες !!

Το σχέδιο και την επίβλεψη των εργασιών  ας την προσφέρουν  αρχιτέκτονες της Πόλης, και πολλοί Φιλιατρινοί και Φιλιατρινιές, ας εργαστούν εθελοντικά για λίγες μέρες …

 

πολλά τα καλά που θα φέρει το θέατρο

  1. Κάθε μέρα -και νύχτα-, όταν έχει καλό καιρό,-10μήνες το χρόνο-θα γίνονται διάφορες εκδηλώσεις  χ ω ρ ί ς   μεγάφωνα :  συναυλίες, ομιλίες, δημοτικό συμβούλιο, καθημερινή  ‘εκκλησία του Δήμου’ , υπαίθριες διδασκαλίες  σχολείων, θεατρικές παραστάσεις, χοροί, απόκριες, μέχρι και η γιορτή του πολιούχου άγιου!..
  2. –Θα γεμίσουν κόσμο όλα τα καταστήματα γύρω απ την πλατεία, αλλά και όλης της Πόλης !. Θα νοικιαστούν όσα είναι κενά.
  3. — Θα γίνει αφορμή για να ομορφύνει κι άλλο η πλατεία, και ο διπλανός πεζόδρομος: παιδικές χαρές, κούνιες, διαβάσεις πεζών, ψηφιδωτά-βοτσαλωτά, ηλιακό ρολόι, αγάλματα, κλπ. κλπ. κλπ.
  4. –Θα έρχονται στα Φιλιατρά, από άλλες πόλεις, για το θέατρο, αλλά και  για επίσκεψη στο Μουσείο Ηλιόπουλου, κλπ.  κλπ.

–Και όλοι θα λέμε: γειά σας φούληδες, με το θέατρό σας!.

                         ΑΝΤΩΝΗΣ  ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

Σημειώσεις:

  1. –Τα Φιλιατρά οργανώθηκαν ως σύγχρονη πόλη επί Καποδίστρια.

Λίγες δεκαετίες αργότερα, περί το 1870, αρχίζει η ‘χρυσή’ τους εποχή. Από τον Αγρίλη και την Αγ. Κυριακή γίνονται πολλές εξαγωγές σταφίδας, λαδιού, κρασιού, σε πλούσιες ευρωπαϊκές πόλεις: Τεργέστη, Λιβόρνο, Νάπολη, Λονδίνο!

Η μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, φέρνει και την κοινωνική ‘αλλοτρίωση’…  Ευρωπαϊκά Καφωδεία, (καφέ σαντάμ), με γαλλίδες και γερμανίδες πριμαντόνες (εταίρες και χορεύτριες). Οι σταφιδέμποροι και γαιοκτήμονες χτίζουν παλάτια και σαλόνια, και αρχίζουν να ντύνονται με χρυσοκέντητα ρούχα,  ‘ευρωπαϊκά’…

Όμως, αλίμονο, ήρθε το 1886 ο καταστροφικός σεισμός 7,5 R, με επίκεντρο τα Φιλιατρά, και σταμάτησε απότομα την ανάπτυξη…

  1. –Από τα χρόνια εκείνα αρχίζει το Φιλιατρινό ‘κίτσ’. Το 1871 έφεραν από τη Φλωρεντία το σιντριβάνι της Πλατείας, από χυτοσίδηρο, ρωμαϊκής ‘δυτικής’ τεχνοτροπίας.

Έναν αιώνα αργότερα, ένας ελαφρώς ‘πειραγμένος’  Φιλιατρινός , ο Μπάμπης Φουρναράκης, γυρίζει από το εξωτερικό, -Γαλλία και Αμερική-, και θέλει να εκπολιτίσει τους ‘Βλάχους’. Δωρίζει στην Πόλη μια κακιά απομίμηση του ήδη κακόγουστου πύργου του Εφέλ (άιφελ), και φτιάχνει και τον Πύργο των Παραμυθιών, όπου βλέπεις τον Κολοκοτρώνη και τον Μεγαλέξανδρο, μαζί με Βενετούς Ιππότες !

  –Ωστόσο, παρ όλη την κακογουστιά, μπορούμε να δούμε μια αρχαία ελληνική καλλιτεχνική ‘φλέβα’ που τρέχει στην Πόλη: Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Ερασιτεχνικό Θέατρο, Βιβλιοθήκη, κλπ.

  1. –Ένας άλλος Φιλιατρινός εκ καταγωγής, ο Μπρουμίδης, έχει ζωγραφίσει τους τοίχους στο σημαντικότερο οίκημα του κόσμου, το Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται το Κογκρέσο: Βουλή και Γερουσία. Αυτός μετέφερε την αρχαία ελληνική τεχνοτροπία στην Αμερική, και ο Φουρναράκης που γύρισε από εκεί, αλλοτριωμένος από την ξενητιά, μας έφερε την δυτική κακογουστιά …
  2. –Είναι σίγουρο πως μόλις γίνει το θέατρο, αμέσως θα μιμηθούν τα Φιλιατρά και οι διπλανές αδελφές πόλεις: Κυπαρισσία και Γαργαλιάνοι.  Θα φτιάξουν και αυτοί ανοιχτά θέατρα, και με ένα δίκτυο  δημόσιων συγκοινωνιών, θα έχουμε κάθε μέρα 2-3 επιλογές να διασκεδάσουμε, χωρίς να τρέχουμε σε Καλαμάτα ή Αθήνα…

6.–Και να μην ξεχάσουμε την παράδοση που έχουν τις τελευταίες δεκαετίες τα όμορφα Φιλιατρά, στα θέματα φυσικών ευφορικών ουσιών…  Θα έρχονται όλοι για το Θέατρο και για τα Μουσεία, και θα το συνδυάζουν και με δωρεάν τσάι κάνναβης…