Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το επετειακό Φεστιβάλ των 25 χρόνων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Με την εμβληματική sold out παράσταση Until the Lions της Akram Khan Company έσβησαν την Κυριακή τα φώτα του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
68 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, 24 ομάδες, 52 εθελοντές, 62 σπουδαστές χορού  στα επαγγελματικά σεμινάρια, 78 παιδιά στο εργαστήρι χορού και χορογραφίας για παιδιά, 38 ενήλικες στο εργαστήρι ενηλίκων άνω των 50 ετών, 21 ΑμεΑ με 21 συνοδούς στο σεμινάριο χορού για ΑμεΑ, είναι ένας πρώτος απολογισμός του φετινού Φεστιβάλ, που διεξήχθη από τις 19 έως τις 28 Ιουλίου, δημιουργώντας μια μεγάλη γιορτή για τους επισκέπτες και τους κατοίκους της Καλαμάτας.
Ο Δήμαρχος της Καλαμάτας και Εκλεγμένος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου  Παναγιώτης Ε. Νίκας, το Διεθνές Κέντρο Χορού, που ανήκει στην Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση «Φάρις» και διοργανώνει το Φεστιβάλ, και η Kαλλιτεχνική Διευθύντρια Λίντα Καπετανέα δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ώστε να παρουσιαστεί φέτος ένα απαιτητικό και πλούσιο επετειακό πρόγραμμα:11 παραγωγές στο Μέγαρο Χορού εκ των οποίων 4 στην Κεντρική Σκηνή, 6 στο Στούντιο και μία στα παρασκήνια της Κεντρικής Σκηνής, 11 υπαίθριες παραστάσεις χορού στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας, μία υπαίθρια παράσταση καθώς και καθημερινή προβολή όλων των υπαίθριων παραστάσεων την επόμενη μέρα στην Costa Navarino, 3 εκθέσεις φωτογραφίας, μία προβολή ντοκιμαντέρ, δύο προβολές ταινιών, μία μουσική βραδιά, τέσσερα επαγγελματικά σεμινάρια, μία διάλεξη ανοιχτή στο κοινό, ένα εργαστήρι για παιδιά, ένα εργαστήρι για ενήλικες άνω των πενήντα ετών και ένα σεμινάριο για ΑμεΑ, είναι ένας συνοπτικός απολογισμός του φετινού Φεστιβάλ.
Με μεγάλο πρωταγωνιστή, την ομάδα μιας μεγάλης προσωπικότητας του σύγχρονου χορού, του Akram Khan, το Φεστιβάλ συγκέντρωσε και φέτος δημιουργούς και ομάδες από όλα τα πλάτη και μήκη της γης. Οι ξένοι καλλιτέχνες προέρχονταν από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Ισπανία, τις Φιλιππίνες, τη Γερμανία, το Μεξικό, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Ιταλία.
Με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων, το θέμα της φετινής διοργάνωσης ήταν ο Χρόνος και η επίδρασή του στο καλλιτεχνικό έργο και στο ανθρώπινο σώμα. Στόχος της Λίντας Καπετανέα παρέμεινε και φέτος η δημιουργία ενός Φεστιβάλ ανοιχτού στη διεθνή κοινότητα, σε όλες τις ηλικίες, στις τέχνες και στις συνεργασίες με άλλους φορείς, αλλά και ένα Φεστιβάλ αφιερωμένο στην εκπαίδευση και την έρευνα, υποστηρικτικό και δοτικό στους δημιουργούς και ικανό να εμπνεύσει το κοινό.
Για δύο περίπου εβδομάδες, η πόλη της Καλαμάτας κινήθηκε σε εορταστικούς ρυθμούς, ακολουθώντας τον παλμό του Φεστιβάλ. Καλλιτέχνες, κάτοικοι της Καλαμάτας, επισκέπτες, τουρίστες, σπουδαστές των σεμιναρίων, παιδιά, γονείς, ηλικιωμένοι, εθελοντές με τα μπλουζάκια του Φεστιβάλ, έδιναν καθημερινά ραντεβού στο Δημοτικό Στάδιο, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας και από κει στην Κεντρική Πλατεία – τα τρία σημεία αναφοράς του φετινού Φεστιβάλ. Τα λάβαρα του Φεστιβάλ με το λογότυπο KDF (Kalamata Dance FesWval) που σχεδίασε και φέτος ο graphic designer Mike Rafail αποτυπώνοντας την έννοια του χρόνου, ανέμιζαν σε κάθε δρόμο, πάρκο και πλατεία, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα γιορτής από άκρη σε άκρη της πόλης.