Ο σαϊτοπόλεμος ως πανάρχαιο έθιμο και η μυθική αφήγηση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, ο κ. Νίκας, με δηλώσεις του εξέφραζε σε ανύποπτο χρόνο την απέχθειά του για το έθιμο, για τις βάρβαρες ρίζες του, για το ότι πρέπει να καταργηθεί, γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος. Τέτοιες απόψεις εξέφραζε δημοσίως. Ήταν υπέρ της κατάργησης.
Μετά έγινε θερμός οπαδός και χορηγός του «εθίμου». Ενός εθίμου που το έκλεψε κι αυτό, όπως έκλεψε και το Καρναβάλι, όπως έκλεψε και την «συνάντηση των Επιταφείων», όπως έκλεψε και την κάθοδο της Ιεράς Εικόνος της Βουλκανιωτίσσης στην Καλαμάτα περιοδικώς κάθε χρόνο.
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, έγινε ρυθμιστής προσεταιριστής, απαλλοτριωτής αλλοτρίων εθίμων. Από τον Δήμο του και από τον πλησίον Δήμο της Μεσσήνης.

Όταν στην Μεσσήνη «άναβαν τα τσιγάρα τους με κατοστάρικα» σε μια Ιστορική περίοδο προ…100+ ετών, το έθιμο, δεν υπήρχε στην Καλαμάτα. Μετά, οι «νεοάποικοι» της Μεσσήνης όταν έγινε πρωτεύουσα του Νομού και μάζεψε την οικονομική ζωή με την κατασκευή του λιμανιού και την παύση του ανταγωνισμού για το ποιος θα φτιάξει πρώτος λιμάνι (Έμειναν οι «ογκόλιθοι» στον Άγιο Νικόλαο και οι οποίοι «απαλλοτριώθηκαν» σε κάποια στιγμή σχετικά «προσφάτως») μετέφεραν ήθη κι έθιμα.

Που δεν ήταν της Καλαμάτας βέβαια. Αλλά όλης της Περιοχής Μεσσήνης (Εύα -Αναζήρι)

Μετά τα πρόσφατα χρόνια, αφού το έθιμο δεν είχε ρίζες στην Καλαμάτα , καταργήθηκε (όπως θα καταργηθεί και το «Καρναβάλι»-Καρναβάλι.)
Στην Μεσσήνη όμως ανεβίωνε!
Συνέχιζε και αντρειωνόταν!
Μόνο με ΧΟΥΝΤΑ ανεστάλη!
Η Μεταπολίτευση το αναβίωσε στην Μεσσήνη ενώ στην Καλαμάτα «κοιμόταν»
Όπως αναβίωσε και το κάψιμο του Ιούδα στην Εύα και ο σαϊτοπόλεμος.
Τότε μόλις είδαν ο ιτοπικοί άρχοντες της Καλαμάτας την επικεψιμότητα των δρώμενων του εθίμου, είπαν να το «αναβιώσουν» κι αυτοί.
Με αφήγημα την Ιστορία με την Βέργα που φόβισαν τον Ιμπραήμ με τις σαΐτες από τον Ταΰγετο. Με παράλληλη κυκλοφορία αφηγήματος ότι η «Η γριά Συκού ήταν…..ΜΥΘΟΣ!!!) Με παράλληλη διάψευση της Ιστορικής Καταγραφής, σε πηγή Ιστορική, από αυτόπτη μάρτυρα του 1821 , για την τέλεση Δοξολογίας την 23η Μαρτίου παρά τον ποταμό Πάμισο. Όλα ΜΥΘΟΣ.

Αλλά φυσικά, όλα τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια. Θα αποκατασταθεί η αλήθεια νομοτελειακά…