Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νικολάου Πλαστήρα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το πρωί της Κυριακής 18 Αυγούστου 2019, πραγματοποιήθηκαν από το Δήμο Καλαμάτας τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νικολάου Πλαστήρα, ανδρός με μεγάλη εθνική προσφορά ιδίως κατά τη Μικρασιατική εκστρατεία και, στη συνέχεια, για την περίθαλψη και αποκατάσταση των προσφύγων. Την προτομή του ανήγειρε ο Δήμος Καλαμάτας στη νότια πλευρά της πλατείας Αναλήψεως. Πρόκειται για καλλιτεχνικό έργο του γλύπτη Παναγιώτη Λαμπρινίδη, Διευθυντή του Εικαστικού Εργαστηρίου της ΚΕ «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, που απεικονίζει με επιτυχία το σπουδαίο στρατιωτικό και πολιτικό ηγέτη.

Στο πλαίσιο της τελετής, πραγματοποιήθηκε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Νικολάου Πλαστήρα και, ακολούθως, ο Δήμαρχος Καλαμάτας και εκλεγείς Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Ε. Νίκας απηύθυνε χαιρετισμό, στον οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:«Εξήντα έξι χρόνια μετά την εκδημία του μεγάλου Στρατηγού και Πολιτικού Νικόλαου Πλαστήρα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμάτας, με ομόφωνη απόφασή του και με πρόταση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Θεοδώρου Μπρεδήμα, αποφάσισε τη φιλοτέχνηση της προτομής που θα δείτε σε λίγο, ως έκφραση τιμής και ευγνωμοσύνης για τα πολλά, τα οποία προσέφερε στην πατρίδα ο μεγάλος Στρατηγός, Πολιτικός και Πρωθυπουργός. Η φιλοτέχνηση έγινε από το Διευθυντή του Εικαστικού Εργαστηρίου Τάκη Λαμπρινίδη, ο οποίος βρίσκεται εδώ και πολλαπλώς έχει βοηθήσει την πόλη.
Ο μεγάλος Στρατηγός και Πολιτικός και Πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό της Καρδίτσας. Από αυτά τα μικρά χωριά της πατρίδας μας, την αγροτιά, βγήκαν πάρα πολλοί σπουδαίοι άνθρωποι, οι οποίοι βοήθησαν ουσιαστικά αυτόν τον τόπο”…. “Έδειξε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την προσφυγιά, για τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, δικούς μας ανθρώπους, Έλληνες, οι οποίοι υπέστησαν τα πάνδεινα. Πέντε χιλιάδες από αυτούς ήρθαν στην πόλη της Καλαμάτας. Σε αυτόν εδώ το χώρο που είμαστε εμείς, τον πανέμορφο χώρο, πάρα πολλοί Μικρασιάτες έφτιαξαν εδώ γύρω…” ….. “Η προτομή του Πλαστήρα, λοιπόν, τοποθετείται εδώ – επειδή με ρώτησε ένας Καλαματιανός – διότι είναι ο άνθρωπος, ο οποίος προστάτευσε και βοήθησε τους Μικρασιάτες ίσως περισσότερο από όλους τους πολιτικούς. Με το Σύνταγμά του πέρασε από τον Τσεσμέ στην Χίο και τον ακολουθούσαν χιλιάδες πρόσφυγες και, στη συνέχεια, στην Ελλάδα έκανε το παν για να τους βοηθήσει και να τους στηρίξει.
Ας είναι αιωνία η μνήμη του και σας ευχαριστώ θερμά όλους για την παρουσία σας εδώ».

Αμέσως μετά έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής και στη συνέχεια πήρε το λόγο ο 
Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας Θεόδωρος Μπρεδήμας, που είπε τα εξής:

DSC 0083 Medium«Η απόδοση φόρου τιμής στη μνήμη προσώπων που έγραψαν ιστορία, αποτελεί ύψιστη υποχρέωση του Έθνους, η οποία έρχεται από τα βάθη των αιώνων, όπως διακηρύσσει ο μέγιστος των ιστορικών ανδρών Θουκυδίδης στον περίφημο Επιτάφιο του Περικλέους, όπου τονίζει ότι είναι δύσκολο να τιμήσεις με λόγια εκείνους που διεκρίθησαν με έργα. Ένας τέτοιος άνδρας, λόγω και έργω αναμφισβήτητα, υπήρξε ο Γενναίος Στρατηγός και μετέπειτα Λαοπρόβλητος Πρωθυπουργός της Ελλάδος Νικόλαος Πλαστήρας”….. “Συνοπτικά, ο Ν. Πλαστήρας θεωρείται από την ιστοριογραφία ότι ήταν ικανότατος στρατιωτικός, τίμιος πολιτικός και υπόδειγμα ανθρώπου, και αγαπήθηκε πολύ από τον Λαό. Γεγονότα που τον χαρακτήρισαν ήταν η διακριτική προσφορά του μισθού του σε φτωχούς, η άρνησή του να βολέψει από την θέση του τον άνεργο αδερφό του και το ότι πέθανε και ο ίδιος χωρίς ποτέ να αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία. Το δε μοναδικόν κτήμα του το εδώρισε στην γενέτειρά του. Στην δε πάμπτωχη αδελφή του, η Βουλή των Ελλήνων, μετά τον θάνατόν του, ομόφωνα χορήγησε μίαν συμβολικήν σύνταξιν διά να επιβιώσει”…. “Αδέλφια μας Μικρασιάτες, Πόντιοι και Αρμένιοι, η ιστορική πόλη της Καλαμάτας απέκτησε, διά της προτομής του Νικολάου Πλαστήρα, έναν ατίμητο εθνικό θησαυρό, ένα μνημείο αντάξιο της προσφοράς του”……
DSC 0095 Medium