Συνάντηση πολιτών και φορέων για τις εξορύξεις πετρελαίου στον Κυπαρισσιακό κόλπο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Με αρκετούς πολίτες από διάφορες περιοχές ολοκληρώθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας, η εκδήλωση ομάδας πολιτών για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Δυτική Ελλάδα και τον Κυπαρισσιακό κόλπο. 
Η ομάδα πολιτών με το σύνθημα “SOS Κυπαρισσιακός” κάλεσε στο πάνελ της συζήτησης την Θεοδώρα Νάτσου από τον WWF Ελλάδας, τον Μιχάλη Μαραγκάκη, γεωλόγο και εκπαιδευτικό από την οργάνωση πολιτών της Λευκάδας, ώστε να θέσουν επί τάπητος το θέμα από όλες τις πλευρές. 
Στο χώρο υπήρχε οπτικοακουστικό υλικό από την κατάσταση στην Ευρώπη, ενώ οι ομιλητές έθεσαν διεξοδικά θέματα που αφορούν τις πολιτικές αποφάσεις, τις ενέργειες με την υπογραφή συμβάσεων, αλλά και τα επιστημονικά δεδομένα γύρω από τις συνέπειες εξόρυξης πετρελαίου, με ανάλογη εμπειρία από το εξωτερικό.
Πληθώρα ερωτημάτων και απόψεων
Οι ομιλητές έκαναν διάλογο με το κοινό για τις συνέπειες στα θαλάσσια, παράκτια και χερσαία οικοσυστήματα ενώ ήταν παρόντες εκπρόσωποι από την Ηλεία λόγω των εξορύξεων στο Κατάκολο και τις επιπτώσεις στο κλίμα και το μέλλον της περιοχής. Καίριες ερωτήσεις τέθηκαν για το γεγονός ότι σε 16 περιοχές στη χώρα μεταξύ αυτών και ο Κυπαρισσιακός κόλπος παρότι έχει οριοθετηθεί πρόσφατα με προεδρικό διάταγμα η ζώνη Natura με αυστηρά κριτήρια, τα οικόπεδα προς έρευνα ή εργασίες εμπίπτουν εντός των ζωνών αυτών, παρά το γεγονός όπως επισήμαναν οι διοργανωτές ότι “οι δεσμεύσεις του υπουργείου περιβάλλοντος ήταν ότι οι περιοχές NATURA θα μείνουν άθικτες στις εξορύξεις πετρελαίου”.
Θα ακολουθήσει κι άλλη συνέλευση σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς ήδη έγινε δράση στους Γαργαλιάνους και τη Κυπαρισσία, ενώ το θέμα θα απασχολήσει όπως φαίνεται την νέα Δημοτική αρχή καθώς πολίτες εξέφρασαν την άποψη ότι ο Δήμος οφείλει να λάβει θέση καλώντας τους εμπλεκόμενους φορείς.
ΓΙΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ