Αγαπάς το περιβάλλον; Ανακύκλωσε και στους κόκκινους κάδους ρούχων & παπουτσιών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Για την ανακύκλωση έχουμε όλοι λίγο πολύ, μια σχετική ενημέρωση που έχει ξεκινήσει είτε από το σπίτι μας, είτε από τα σχολικά μας χρόνια οι νεότεροι. Πόσοι όμως από εμάς έχουμε ενημερωθεί για το τι κάνουν αυτοί οι κόκκινοι κάδοι ανακύκλωσης ρούχων & παπουτσιών που βλέπουμε σε πολλά σημεία στην περιοχή μας;
Το πρόγραμμα ανακύκλωσης ρούχων & παπουτσιών είναι κάτι καινούριο για τα δεδομένα της χώρας μας και υπάρχει  ανάγκη ενημέρωσης σε πολλά επίπεδα. Τόσο για τα οφέλη του όσο και για την αποτροπή καταστροφών και παραβιάσεων των κάδων συλλογής γιατί παρακωλύουμε ένα σημαντικό έργο προς όφελος του περιβάλλοντός μας και κατά συνέπεια προς τον άνθρωπο. 
Όλα αυτά αναφέρονται με βάση επανειλημμένων βανδαλισμών των κόκκινων κάδων ανακύκλωσης στην περιοχή της Καλαμάτας. 
Η καλύτερη απάντηση σε όλα αυτά τα δυσάρεστα περιστατικά , είναι η σωστή ενημέρωση όλων μας για τα οφέλη της ανακύκλωσης ρούχων.  
Με την ανακύκλωση ρούχων καταλήγει στα σκουπίδια μόνο το 2%.
Οι κόκκινοι κάδοι ανακύκλωσης ενδυμάτων & υποδημάτων οι οποίοι υπάρχουν σε διάφορα σημεία στο Δήμο Καλαμάτας αλλά και στους Δήμους Μεσσήνης και Δυτικής Μάνης, καλλιεργούν τη σωστή νοοτροπία αναφορικά με τα ζητήματα ανακύκλωσης και προσκαλούν καθένα να πάψει να αδιαφορεί. Είναι τόσο απλό σε όλους, να ανοίξουμε τον κάδο και να εναποθέσουμε σ’ αυτόν τα είδη, που παλιότερα θα πετάγαμε στα σκουπίδια!
Σε μία σύγχρονη κοινωνία, πρέπει να επικρατεί η συνείδηση των ανθρώπων, περί της προτεραιότητας της βιώσιμης διαχείρισης όλων των πρώτων και επεξεργασμένων βιομηχανικά υλών, υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης, της φροντίδας προς τον άνθρωπο, της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφορίας.
Τι γίνονται τα ρούχα

  Μετά από μικρή διαλογή, τα καλύτερα ρούχα προσφέρονται δωρεάν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες ανά την Ελλάδα (όπως οι δράσεις αλληλεγγύης, οι κοινωνικές δομές των Δήμων, ΜΚΟ κλπ).
⇒  Περαιτέρω ο ρουχισμός διατίθεται για αποστολή σε χώρες, όπου υπάρχει επείγουσα ανάγκη, όπως φυσικές καταστροφές, πόλεμος κ.ο.κ.
⇒  Το υπόλοιπο ποσοστό εξάγεται με σκοπό την επανάχρηση. Μέρος του υλικού, τα ακατάλληλα για επανάχρηση ρούχα, ανακυκλώνονται για δημιουργία ρούχων καθαρισμού, στουπιών, μονωτικού και άλλου υλικού.

Τι ρίχνουμε στους κόκκινους κάδους

Ρούχα και ζευγαρωμένα παπούτσια (ανδρικά, γυναικεία και παιδικά)
Λευκά είδη (όπως κουρτίνες, σεντόνια, μαξιλάρια  κτλ.)
Τσάντες

Ζώνες

Τι ΔΕΝ ρίχνουμε στους κόκκινους κάδους 

Λερωμένα ή βρεγμένα ρούχα
Χαλιά και Αποκόμματα υφασμάτων
Αζευγάρωτα παπούτσια
Οργανικά απόβλητα / Πλαστικό / Συσκευασίες

Χαρτί / Γυαλί / Λάδι

Περιβαλλοντικά Οφέλη
 
–Μείωση τεραστίου όγκου των σκουπιδιών που καταλήγουν σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ)

–Εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας
–Συμβολή στη δημιουργία ενός καθαρότερου και υγιεινότερου περιβάλλοντος
–Προώθηση της φιλικής προς το περιβάλλον διαχείρισης και της επανάχρησης ανακυκλώσιμων υλικών με την παροχή βοήθεια στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες της χώρας διαθέτοντας μέρους των άριστα ποιοτικά ρούχων αλλά και με τη διάθεση τροφίμων για την κάλυψη βασικών αναγκών.

–Προστασία, διατήρηση και αποκατάσταση του πρασίνου και των ελεύθερων χώρων στις πόλεις, των δασών, των παραλιών και γενικά του φυσικού περιβάλλοντος

Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός τείνει να φθάσει τα 10 δισεκατομμύρια, πρέπει να εξελιχθούμε σε μια κοινωνία η οποία χρησιμοποιεί τους πόρους αποδοτικότερα – μια κοινωνία που προσπαθεί να βελτιώσει το περιβάλλον και όχι να το καταστρέψει. Η καλύτερη επιλογή είναι να πάψουν να παράγονται απόβλητα. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, << πράσινες >>  επιλογές είναι η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση και η ανάκτηση. Μπορούμε όλοι να γίνουμε μέρος της λύσης τοποθετώντας τα ρούχα που υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγαν στα σκουπίδια στους ειδικούς κόκκινους κάδους ανακύκλωσης ρούχων. Έτσι θα συμμετέχουμε σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινωνίας μας σε δράσεις, που αφορούν τη συνολική μας ευθύνη για την ποιότητα ζωής μας και το περιβάλλον.
Σε έναν πλανήτη που έχει ήδη δεχθεί τεράστιες παρεμβάσεις, η επαναχρησιμοποίηση των πρώτων υλών και η εξάντληση του χρόνου ζωής τους δεν μπορεί παρά να είναι κάτι θετικό.
Η ιστοσελίδα μας: www.recycom.gr