«Αγώνας Δρόμου του Μπαρουτιού» από τον Αλμυρό στην Μονή του Μαρδακίου. 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

«Λίγες μέρες πριν την έναρξη της Επανάστασης του 1821 στη Καλαμάτα διακόσιοι πενήντα οπλοφόροι  με διακόσια άλογα, καθοδηγούμενοι από τον Νικηταρά και τον Αναγνωσταρά μετέφεραν, πολεμοφόδια και τετρακόσια περίπου βαρέλια με  μπαρούτι, από τον Αλμυρό στη Μονή  Μαρδακίου.  Η παραλαβή τους έγινε  από το πλοίο  του Χριστόδουλου Μέξη  που  είχε καταπλεύσει στο Λιμάνι του Αλμυρού προερχόμενο από τη Σμύρνη.  Η μεταφορά ξεκίνησε νύκτα με κάθε μυστικότητα . Με το φως της ημέρας  έγιναν αντιληπτοί  από τους Τούρκους  στους οποίους προσποιήθηκαν ότι μετέφεραν λάδι. Παρ΄ότι  οι Τούρκοι δεν επείσθησαν, κατάφεραν να τους προσπεράσουν και τελικά να φθάσουν στο Μαρδάκι».

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Βέργας , σε ανάμνηση αυτού του Ιστορικού γεγονότος, διοργανώνει το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 στις 6 το απόγευμα   την εκδήλωση «Πορεία του Μπαρουτιού» με  δοξολογία  στο εκκλησάκι   του Αγίου   Νικολάου  ,   έκθεση κειμηλίων και σχετικές ομιλίες στην αίθουσα του ξενοδοχείου  «Ακτή Ταΰγετος».
Στο πλαίσιο  της παραπάνω εκδήλωσης  και  αντίστοιχης εκδήλωσης που έχει καθιερωθεί και πραγματοποιείται στις 18 Μαρτίου στο Μαρδάκι, ο Σύλλογος της Βέργας ,σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό  Σύλλογο της Νέδουσας, διοργανώνει τον «Αγώνα Δρόμου του Μπαρουτιού» ,  με αφετηρία τον Αλμυρό και τερματισμό την Μονή του Μαρδακίου.                             
Σκοπός   αυτού του Αγώνα είναι η   συμβολική ανάδειξη  των γεγονότων που προηγήθηκαν της Επανάστασης του 21 στην  προσπάθεια  διεύρυνσης των εκδηλώσεων της Επετείου της 23ης  Μαρτίου του 1821.

Ο ΑΓΩΝΑΣ  ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑΣ 26.000 ΜΕΤΡΩΝ 
Η διεξαγωγή του θα γίνει με τη μορφή   «Ομαδικής Σκυταλοδρομίας», χωρίς ανταγωνιστικό πνεύμα,   κατανέμοντας   την συνολική απόσταση των   είκοσι  έξι  περίπου χιλιομέτρων   (26.000μ.)    σε  τρία τμήματα  (11.000μ.,  10.000μ.,  5.000μ.)  τα  οποία  θα διατρέξει κάθε Ομάδα. Το πρώτο τμήμα (11.000 μ.) είναι από την Βέργα μέχρι τα Μενινά.
Το δεύτερο από τα Μενινά (10.000 μ.) μέχρι του Λαγού το Χάνι και το τρίτο  (5.000 μ.) από του Λαγού το Χάνι μέχρι την Μονή Μαρδακίου.
Ο ρυθμός της κάθε Ομάδας θα είναι  ενιαίος και θα καθορίζεται από επικεφαλής έμπειρο Δρομέα  και θα είναι ανάλογος της εκάστοτε κλίσης της διαδρομής.
Η διαδρομή του ξεκινά από τον Αλμυρό την Κυριακής 18  Μαρτίου στις 6.00 τοπρωί   και   μέσω   της   Λακωνικής   και   του   Περιφεριακού   θα   φτάνει   στον   κόμβο   του Περιφεριακού και Σπάρτης.
Στη συνέχεια μέσω της  οδού Σπάρτης φτάνει στου  Λαγού το Χάνι από όπου ακολουθεί το παλιό ορειβατικό μονοπάτι και καταλήγει στο Μαρδάκι όπου και ο τερματισμός.

ΟΔΗΓΙΕΣ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
1. Δηλώσεις   συμμετοχής     και   σχετικές   πληροφορίες   στο   τηλέφωνο   6972   861828(Παύλος Κλάδης)   και 6942  553154 (Θύμιος  Αλεξόπουλος) μέχρι  την Τετάρτη 14Απριλίου 2018.
2. Η παράδοση  των αριθμών συμμετοχήςς θα γίνει το Σάββατο 17 Μαρτίου από τις6.00 μέχρι τις 8.30 το βράδυ στο χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου «Ακτή Ταύγετος»,όπου θα υπάρχει η Γραμματεία του Αγώνα και θα δώσει όλες τις οδηγίες .
3. Για   διευκόλυνση   στην   επιλογή   του   τμήματος   που   θα   διατρέξει κάθε Ομάδα παρέχονται οι εξής πληροφορίες: Η διαδρομή μέχρι του Λαγού το Χάνι είναι σε άσφαλτο. Από  του  Λαγού το Χάνι μέχρι  το Μαρδάκι είναι πάνω στο  παλιό   ορειβατικό μονοπάτι. Στην ευχέρεια των Δρομέων είναι να δηλώσουν συμμετοχή σε περισσότερα από ένα τμήματα ή και το σύνολο της διαδρομής.
4. Η άφιξη των Δρομέων στις αφετηρίες θα γίνεται με δικά τους μεταφορικά μέσα τα οποία   θα   αφήνουν   στην   αφετηρία   του   τμήματος   της   διαδρομής   τους.   Στο τερματισμό της διαδρομής του κάθε τμήματος   θα υπάρχει αυτοκίνητο το οποίο θα μεταφέρει πίσω τους Δρομείς στο σημείο της αφετηρίας τους για να  παραλάβουν τα μεταφορικά τους μέσα.
5. Επιθυμία των Διοργανωτών είναι, όλοι οι συμμετέχοντες Δρομείς να παρευρεθούν και στην εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 11.00 το πρωί της Κυριακής στη Μονή Μαρδακίου  όπου , επιδεικνύοντας τον αριθμό συμμετοχής τους,  θα τους επιδοθεί και το αναμνηστικό  Μετάλλιο.
6. Οι συμμετέχοντες  θα  πρέπει  να  έχουν  καλή  φυσική  κατάσταση  και  να  έχουν υποβληθεί στις αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις με δική τους ευθύνη.