“Αρένα” το δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας με πανό και διαξιφισμούς

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε πολιτική “Αρένα” μετατράπηκε με την αλλαγή του μήνα, το βράδυ ως τα ξημερώματα της Πέμπτης το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, το οποίο διέκοψε τουλάχιστον 3 φορές την συνεδρίασή του με αφορμή το..εκρηκτικό κλίμα που επικράτησε για την υπόθεση της πολιτικής δίωξης όπως το χαρακτήρισαν παρατάξεις και συνδικαλιστικές οργανώσεις πρώην Διευθύντριας υπηρεσίας του Δήμου Τριφυλίας.

ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ...ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ

Το κλίμα φορτίστηκε αρχικά από τον λόγο που ζήτησαν εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ μαζί με άλλες οργανώσεις ώστε να ενημερωθεί το Σώμα, αλλά και την ονομαστική ψηφοφορία για την συζήτηση του θέματος που κατέληξε σε ένα ψήφισμα μετά από ώρες-κοντά στις 2 τα ξημερώματα- που έφερε η μείζονα αντιπολίτευση το οποίο δεν τελεσφόρησε με 7 ψήφους έναντι 4.

Μέλη του συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Χαρίσης, Γιώργος Πετρόπουλος, ο πρόεδρος του συμβουλίου Εργαζομένων ΠΟΕ ΟΤΑ Μεσσηνίας Στράτος Χρυσαφίδης, εκπρόσωποι εργαζομένων από Μεσσηνία και Αττική, ζήτησαν την διεξαγωγή του θέματος. Αφού συζητήθηκε το πρώτο θέμα για την προσφυγή κατά του Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό κόλπο, το θέμα για την πολιτική δίωξη υπαλλήλου τέθηκε ξανά από τις παρατάξεις.

ΠΑΝΟ ΑΠΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ

Κατά την ένταση που επικράτησε συνδικαλιστές ξεδίπλωσαν ένα πανό στην αίθουσα της συνεδρίασης το οποί ζητούσε να μπει τέλος στην δίωξη της κας Πετροπούλου και ότι ο Δήμος δεν είναι..τσιφλίκι κανενός.

Το μέλος της Εκτελεστικής επιτροπής ΑΔΕΔΥ Γρηγόρης Καλομοίρης τόνισε ότι “δεν είμαστε εδώ από καθήκον μόνο αλλά να στηρίξουμε αρχικά τις ομόφωνες αποφάσεις των πανελλαδικών οργανώσεων εργαζομένων για το μείζον συνδικαλιστικό ζήτημα στην δρομολογημένη, αυθαίρετη και εκδικητική μετακίνηση της υπαλλήλου Ζωής Πετρόπουλου από Διευθύντρια της υπηρεσίας περιβάλλοντος, ανακύκλωσης του Δήμου Τριφυλίας και να καταγγείλουμε την πράξη αυτή ώστε να ανασταλεί της πειθαρχικής δίωξης που ξεκίνησε ο Δήμαρχος Τριφυλίας η οποία είναι άδικη”.

Πρόσθεσε ότι “είμαστε εδώ από διαφορετικές συνδικαλιστικές παρατάξεις καθώς αφορά το συνδικαλιστικό κίνημα και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων απέναντι σε λογικές που οδηγούν σε παράνομες αποφάσεις από την πλευρά της διοίκησης” για να υπογραμμίσει ότι “διώκεται η συνάδελφος -από την Δημοτική αρχή- καθώς εκτιμούμε ότι προσπάθησε να λειτουργεί η υπηρεσία της στα πλαίσια της νομιμότητας, αντιστάθηκε στο σχεδιασμό για ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας που είχε δρομολογηθεί από την δημοτική αρχή, αντιτάχθηκε στην μη απόθεση απορριμμάτων σε μη αδειοδοτημένους χώρους και παράλληλα ξεκίνησε ΕΔΕ μετά από καταγγελία που έγινε”.

Κατέληξε λέγοντας ότι “η Δημοτική αρχή προχώρησε στην δίωξη για να καλύψει δικές της πολιτικές, διοικητικές και νομικές ευθύνες για ενέργειες που δεν συνάδουν και δεν προάγουν την χρηστή διοίκηση μέσα από την νομιμότητα, άρα η δίωξη της υπαλλήλου επιδιώκεται ο εκφοβισμός των υπόλοιπων εργαζομένων προκειμένου να μην αντιδρούν οι εργαζόμενοι απέναντι σε αυθαιρεσίες, ενώ ο Δήμαρχος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κρατούσαν υποβαθμισμένη και ανοργάνωτη την συγκεκριμένη διεύθυνση με αοριστία και ασάφεια που επικρατούσε”…

Εκτίμησε τέλος ότι η Δημοτική αρχή εκδίωξε την υπάλληλο διότι δεν εκτέλεσε την κατά παραγγελία μελέτη αποκομιδής απορριμμάτων, αλλά αντίθετα εκπόνησε μελέτη που δείχνει την βιωσιμότητα της υπηρεσίας καθαριότητας με τις δεδομένες συνθήκες τασσόμενος κατά της ιδιωτικοποίησης που σχεδιάζουν οι κυβερνήσεις κι επομένως οι Δήμοι.

ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η Ε.Δ.Ε. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΣΙΒΕΛΑ 

Ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κατσίβελας τόνισε ότι “μας έγινε πρόταση ως απειλή να πάρουμε νέους εργαζόμενους στην καθαριότητα, δεδομένου ότι το κόστος ήταν 500.000 ευρώ, προτιμήσαμε να πάρουμε όμως εργαζόμενους γιατί δεν υπήρχαν τα ποσά στο Δήμο ώστε να προχωρήσει ο διαγωνισμός για ιδιωτικοποίηση, οπότε η επιλογή ήταν να ενισχύσουμε με προσωπικό την υπηρεσία καθαριότητας δεν είδαμε δυστυχώς καμία συνεργασία”.

Πρόσθεσε ότι “δεν ξύπνησα ένα πρωί να κάνω διώξεις, αλλά αυτό που παραβλέπετε είναι ότι ήρθαν εργαζόμενοι από τον τομέα καθαριότητας που έφτασαν στα όριά τους αδυνατώντας να προσφέρουν υπηρεσίες κάνοντας την πιο βαριά του Δήμου με το βαρύ κλίμα από την διεύθυνση” για να επισημάνει ότι “δεν είναι πρόθεσή μας να κάνουμε διώξεις στην πιο ευαίσθητη υπηρεσία που η τότε διευθύντρια τους έκοψε μισθούς και τους εκδίωξε αλλά για αυτή την κατηγορία των εργαζομένων δεν είδαμε την ευαισθησία της ΑΔΕΔΥ και επομένως λόγω των καταγγελιών από τους εργάτες όφειλα νομοτελειακά να κάνω διερεύνηση του θέματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει εκ των προτέρων ποινή ή κάτι άλλο οπότε ας μην βάλουμε συμπεράσματα για μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη”λέγοντας ότι δεν έχει καμία επαφή με την ένορκη διοικητική εξέταση. Διεμήνυσε ότι “δεν υπήρχε άλλος δρόμος, αλλά ειλικρινά τι επιχειρήματα να πούμε όταν προέβη σε αλλαγή καθηκόντων της διευθύντριας δέχθηκα μια ανθοδέσμη που μου εστάλη” (αλλά μετά επιστράφηκε).

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΛΚΑΒΟΥΡΑ-ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ. 

Ένταση όμως προκλήθηκε και μεταξύ του Προέδρου του Σώματος κ. Καλκαβούρα με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού συλλόγου Κυπαρισσίας κ. Θανάση Πετρόπουλου ο οποίος ζήτησε αντίγραφο του ψηφίσματος που κατέθεσε η αντιπολίτευση καθώς έχει αναλάβει την νομική της υπεράσπιση με αποτέλεσμα να εκτροχιαστεί το κλίμα καθώς αρχικά δεν παραχωρούσε το κείμενο του ψηφίσματος ο Πρόεδρος του σώματος ώστε να λάβει γνώση ο νομικός εκπρόσωπος της υπαλλήλου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ