Γη ώρα μηδέν – μέρος 1ο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Κεφάλαιο Αρκτικός κύκλος:

Ο Μαρκ Πάρινγκτον, ειδικός μιας εκ των υπηρεσιών του προγράμματος παρακολούθησης της Γης που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιγράφει αυτή την εικόνα ως μη έχουσα προηγούμενο.

Σύμφωνα με τον κ. Πάρινγκτον, οι θερμοκρασίες στον Αρκτικό αυξάνονται σε πολύ γρηγορότερο βαθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο ενώ οι θερμότερες καιρικές συνθήκες φαίνεται ότι ευνοούν την επέκταση των πυρκαγιών και την δυσκολή κατάσβεσής τους εφόσον προκληθεί ανάφλεξη.

 

Σιβηρία:

Οι μεγάλες φωτιές ξέσπασαν τον Ιούλιο του 2019 σε δύσβατες περιοχές στο βόρειο Κράι Κρασνογιάρσκ, τη Δημοκρατία των Σαχά και το Κράι Υπερβαϊκάλης, όλες στη Σιβηρία. Μέχρι το τέλος του μήνα, η έκταση των πυρκαγιών άγγιζε τα 2.6 εκατομμύρια εκτάρια, έκταση που αντιστοιχεί σε 26.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ωστόσο δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα ή τραυματίες.

Στις 31 Ιουλίου οι Ρωσικές Αρχές ανέφεραν ότι 30.000 τετρ.χιλ. καίγονταν, μια έκταση περίπου ίση με αυτή του Βελγίου. Σύμφωνα με την Greenpeace 120.000 τετρ.χιλ. κάηκαν από τις αρχές του 2019. Από τις φωτιές επηρεάστηκε και η ποιότητα του αέρα μέχρι και σε πόλεις της δυτικής Ρωσίας όπως το Τσελιάμπινσκ και το Γεκατερίνμπουργκ. Ο καπνός ταξίδεψε μέχρι την Αλάσκα και έφτασε μέχρι και τις Δυτικές Ακτές του Καναδά.

Την ίδια μέρα ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή να συμμετάσχει και ο στρατός στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών που μαίνονται τις τελευταίες μέρες στην Σιβηρία, λίγες ώρες αφότου τα ρωσικά μέσα μετέδιδαν ότι στην μάχη της κατάσβεσης μπήκαν σήμερα και τα πυροσβεστικά αεροσκάφη του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών.

Τη βοήθεια των ΗΠΑ, στη μάχη με τις φλόγες στη Σιβηρία, προσέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Ρώσο ομόλογό του ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Την κίνηση εξέλαβε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σαν μία πράξη καλής θέλησης και μία ένδειξη ότι οι τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών μπορούν να αποκατασταθούν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, Ντόναλντ Τραμπ και Βλάντιμιρ Πούτιν είχαν τηλεφωνική συνομιλία, μερικές ώρες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή στον ρωσικό στρατό να συνδράμει στο έργο της κατάσβεσης στις δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στη Σιβηρία.

Λόγω του ότι το μεγαλύτερο μέρος των πυρκαγιών ξέσπασαν σε μη κατοικημένες ή δύσκολα προσβάσιμες περιοχές, δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από πυροσβεστικές δυνάμεις εδάφους και ο καπνός έκανε την εναέρια πυρόσβεση δύσκολη και επικίνδυνη.

Την 1η Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ διέταξε έρευνα με την κατηγορία ότι οι πυρκαγιές έχουν αρχίσει σκοπίμως ώστε να αποκρύψουν την παράνομη υλοτομία. Υπάλληλοι στο Κρασνογιάρσκ ήταν υπό έρευνα για παραμέληση καθηκόντων για την καταπολέμηση των πυρκαγιών. Ο Μεντβέντεφ πρότεινε επίσης την αναθεώρηση των κανονιστικών πράξεων στον τομέα της κατάσβεσης πυρκαγιών σε περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των ζωνών ελέγχου, και θέλησε να συμβουλευτεί ξένους εμπειρογνώμονες για την εκπόνηση προτάσεων για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.

Στις 6 Αυγούστου η Υπηρεσία Εναέριας Προστασίας των Δασών “πολεμούσε” πάνω από 161 πυρκαγιές σε έκταση 1.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων και παρακολουθούσε τις υπόλοιπες.

Οι φωτιές μαίνονται ακόμα και η ζημιά για το περιβάλλον είναι ανυπολόγιστη. Επιπλέον, πολλά ζώα είχαν άσχημη κατάληξη και όσα κατάφεραν και επέζησαν αναγκάστηκαν να αλλάξουν περιβάλλον για να επιβιώσουν.

Αυτή την στιγμή “Το σύνολο της ομάδας που έχει εμπλακεί στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών αποτελείται από 10.000 ανθρώπους, τεχνικό εξοπλισμό 2.800 μηχανημάτων, αλλά και 70 αεροσκάφη”, ανέφερε το ίδιο υπουργείο.

Οι πυρκαγιές στη δυτική Σιβηρία απελευθέρωσαν περίπου 50 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, το ίδιο με την ετήσια παραγωγή άνθρακα της Σουηδίας.

 

Αλάσκα:

Ο καύσωνας που σημειώνεται στην Αλάσκα προκαλεί δασικές πυρκαγιές και το λιώσιμο παγετώνων με αποτέλεσμα οι μεγαλύτερες πόλεις της αμερικανικής πολιτείας να πνίγονται στον καπνό και οι ποταμοί της να υπερχειλίζουν με νερό από την τήξη του χιονιού.

Για το φαινόμενο ευθύνεται η δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Swan Lake στα νότια, στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής Κενάι, η οποία από τις 5 Ιουνίου που εκδηλώθηκε εξαιτίας ενός κεραυνού κατέκαψε περισσότερα από 275.000 στρέμματα, σύμφωνα με τις πυροσβεστικές αρχές.

Στα βόρεια, στο Φέρμπανκς, οι αρχές διέταξαν την εκκένωση δύο περιοχών και κάλεσαν τους κατοίκους σε μια τρίτη περιοχή να προετοιμαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της φωτιάς στο Shovel Creek.

Η εντολή ανέφερε: «Οι κάτοικοι πρέπει να φύγουν, να εγκαταλείψουν άμεσα. Φύγετε άμεσα. Μην καθυστερείτε».

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Επιτήρησης της Ατμόσφαιρας «Κοπέρνικος» (CAMS), από τις φετινές πυρκαγιές στην Αλάσκα εκλύθηκαν εκπομπές CO2 99 εκατ. μετρικών τόνων, κατά τρεις φορές μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες από την κατανάλωση υδρογονανθράκων στην αμερικανική αυτή Πολιτεία και κατά 40% περισσότερο από όλες τις φωτιές στην Καλιφόρνια (68 εκατ. μετρικοί τόνοι CO2).

Σε μία εικοσαετία, από το 1980-2000, οι πυρκαγιές στην Αλάσκα κατέκαψαν περίπου 13,9 εκατ. εκτάρια. Στα τελευταία 19 χρόνια, οι πυρκαγιές στην Πολιτεία έχουν απανθρακώσει τη διπλάσια έκταση, δηλαδή περίπου 28,1 εκατ. εκτάρια. Η ζωή των κατοίκων απειλείται άμεσα, καθώς εκτός από τις εκκενώσεις μεγάλων περιοχών, ο καπνός μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες που ξεπερνούν τα διεθνή επιτρεπτά μεγέθη. Παράλληλα, σε άμεσο κίνδυνο εκτίθενται όσοι καταπολεμούν τις πυρκαγιές στα πύρινα μέτωπα.

Από τις 10 Ιουλίου στην Αλάσκα μέχρι, περίπου, τα τέλη του ιδίου μήνα αποτεφρώθηκαν 8 εκατομμύρια στρέμματα δασικής γης.

Το οικοσύστημα της Αλάσκας ήδη είναι ένα από τα πιο ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή, με τις θερμοκρασίες του να αυξάνονται με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσον όρο. Κατά μήκος και πλάτος της Πολιτείας, οι θερμοκρασίες ρεκόρ και η συνακόλουθη ξηρασία έχουν στερέψει πολλά από τα μικροοικοσυστήματά της, διευκολύνοντας την καύση τους.

Γροιλανδία:

Στη Γροιλανδία, η φωτιά Sisimiut που έπληττε την περιοχή για ημέρες, ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στις 10 Ιουλίου και συνοδεύτηκε από μια ασυνήθιστη ζεστή και ξηρασία μακράς διάρκειας με αποτέλεσμα η τήξη στους πάγους της Γροιλανδίας να ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Η τοπική αστυνομία αναγκάστηκε να απαγορεύσει την κυκλοφορία σε δύο ζώνες στα νοτιοδυτικά, ενώ σε μία από αυτές που έχουν πληγεί απαγορεύθηκε μέχρι νεοτέρας ακόμα και το το κάπνισμα. Ο λόγος είναι ότι εξαιτίας της έντονης ξηρασίας ακόμη και η παραμικρή σπίθα μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως ανέφερε ο δήμος του Καασούιτσουπ.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Δανίας BMI, οι καιρικές συνθήκες τον Ιούλιο ήταν «ακραίες» για την περιοχή με τον μετεωρολόγο, ο Τζον Κάπελεν, να μιλά 24,8 βαθμούς Κελσίου στο αεροδρόμιο του Νούουκ, πρωτεύουσα της Γροιλανδίας.

Επισημαίνεται δε ότι το 2016 ήταν η πιο θερμή χρονιά που έχει βιώσει η Γροιλανδία από τις αρχές του 1900, όταν άρχισαν να τηρούνται αρχεία της θερμοκρασίας της περιοχής.

 

Καναδάς και Σκανδιναβία:

Στην Αλμπέρτα του Καναδά, έκταση που αντιστοιχεί σε 300.000 γήπεδα ποδοσφαίρου έχει καεί από μία και μόνο πυρκαγιά ενώ η Σουηδία υπέφερε και φέτος, ζητώντας απεγνωσμένα τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Επιπλέον, οι περσινές πυρκαγιές στη Σκανδιναβία προκάλεσαν τεράστια καταστροφή και μετέτρεψαν σε στάχτη στη Σουηδία σχεδόν 250.000 στρέμματα γης, έπειτα από μια άνοιξη χωρίς βροχοπτώσεις και τον θερμότερο Ιούλιο των δύο και πλέον αιώνων.