Διέφυγαν από το Αφρίν, γνωρίστηκαν στο ΚΥΤ Μόριας, παντρεύτηκαν στον Καρά- Τεπέ!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Προετοιμασίες, «προικιά», χοροί και παραδόσεις κουρδικές και ελληνικές ενώθηκαν στο Κέντρο Φιλοξενίας του Καρά- Τεπέ για να γιορτάσει ένα ολόκληρο «χωριό» τον γάμο της Ρουκία και του Μοχάμεντ!

Έφυγαν με τις οικογένειές τους από το Αφρίν, προκειμένου να γλυτώσουν τον θάνατο και συναντήθηκαν το περσινό καλοκαίρι, και μάλιστα την περίοδο των συμπλοκών και επεισοδίων στα τέλη Μαϊου με την επίθεση Αράβων κατά Κούρδων στο ΚΥΤ Μόριας. Η γνωριμία τους συνεχίστηκε στη Λάρσο, όταν κακήν κακώς αποχώρησαν από το ΚΥΤ υπό τον φόβο νέων συμπλοκών, και η ουσιαστική γνωριμία, ξεκίνησε στο Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Λέσβου «Καρά- Τεπέ, Μαυροβούνι», όπου χτες έγινε ο γάμος τους.

Εκείνη στα 18 της, αυτός στα 26. Η Ρουκία ήρθε με τους γονείς της, θείους και αδέρφια από το Αφρίν στη Λέσβο την άνοιξη του 2018. Την ίδια περίοδο κατέφτασε και ο Μοχάμεντ με τους γονείς και τ’ αδέρφια του, πάλι από το Αφρίν. Γνωρίστηκαν στο ΚΥΤ Μόριας, Κούρδοι και οι δύο, αλλά γρήγορα εγκατέλειψαν τη δομή μετά τις συμπλοκές και μετέβησαν στη Λάρσο.

Ο Μοχάμεντ ζήτησε περίπου… τρεις φορές από τον Ζακάρια, τον πατέρα της Ρουκίας το χέρι της, αλλά εκείνος αρνήθηκε και η Ρουκία στενοχωρήθηκε. Τον Αύγουστο με διαφορά 15 ημερών, οι δύο οικογένειες μεταφέρθηκαν στον Καρά- Τεπέ. Ο Μοχάμεντ, άρχισε τα «μαστορέματα». «Είναι πολύ εργατικός, έκανε από ηλεκτροκόλληση μέχρι βαψίματα σε όλο το camp», λέει στο «Ν» η Ολυμπία από το προσωπικό της δομής. «Είναι ο εθελοντής που βρίσκεται κοντά μας, όποτε χρειαστεί, όποια ώρα και να είναι αυτό», εξηγεί.

Οι μήνες πέρασαν, η Ρουκία επέμεινε και ο πατέρας της πείστηκε για τον γάμο. Πριν από ένα μήνα έγινε ο αρραβώνας και πριν από 10 ημέρες ξεκίνησαν οι προετοιμασίες με… επικεφαλής τον διοικητή του Καρά- Τεπέ, Σταύρο Μυρογιάννη, ο οποίος βοήθησε ακόμα και με το κουστούμι του γαμπρού! «Ο Μοχάμεντ έφτιαξε το σπιτάκι τους στον Καρά- Τεπέ… νυφικάτο! Τι σεντόνια, τι μαξιλαροθήκες, τα πάντα έφτιαξε» μας λέει.

Η «τελετουργία» ξεκίνησε με την προετοιμασία της νύφης στο «κομμωτήριο» του Καρά- Τεπέ, με το νυφικό χτένισμα και το μακιγιάζ, αλλά και την προετοιμασία των παράνυφων. Ο Καρά- Τεπές ήταν στολισμένος και το μεγάλο αμφιθέατρο γέμισε με χορούς, φωνές και «ενοίκους» όλου του χωριού των 1000 και πλέον «κατοίκων». Καλεσμένοι εξάλλου δεν ήταν μόνο εκείνοι, αλλά και οι εργαζόμενοι του Κέντρου.

Η νύφη μπήκε στο αυτοκίνητο το οποίο έκανε 3-4 φορές τους κύκλους του… πάλαι ποτέ πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής, και ακολουθούσαν πάνω από 100 πιτσιρίκια τρέχοντας. Για να σταματήσει στην είσοδο του αμφιθεάτρου, όπου είχε στηθεί το μεγάλο πανηγύρι και ο γαμπρός περίμενε με τα πεθερικά και με την ανθοδέσμη.

Ο κουρδικός «Ησαΐας» ξεκίνησε. Βίον ανθόσπαρτο!

Πηγή: https://www.stonisi.gr/