Η ΟΕΦ Νηλέα υλοποιεί με επιτυχία εγκεκριμένο πρόγραμμα για το ελαιόλαδο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες η υλοποίηση του διετούς προγράμματος εργασίας στους τομείς του Ελαιολάδου και της Επιτραπέζιας ελιάς (βάσει των Καν. (ΕΕ) 611/14 & 615/14), το οποίο ανέλαβε ως αναγνωρισμένη Οργάνωση Ελαιουργικών Παραγωγών, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νηλέα, για τα έτη 2021- 2022.

Οι παραγωγοί – μέλη του Συνεταιρισμού επωφελήθηκαν από την προμήθεια παγίων, όπως ελαιοκομικά δίχτυα, αλυσοπρίονα, κονταροπρίονα κα. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα παρείχε τη δυνατότητα γεωτεχνικού συμβούλου, ο οποίος ανέλαβε την ουσιαστική ενημέρωση και την εκπαίδευση των παραγωγών σε θέματα ολοκληρωμένης διαχείρισης της καλλιέργειας της ελιάς, ορθών πρακτικών φυτοπροστασίας και άλλων δράσεων σχετικών με την ελαιοκαλλιέργεια και τη διαχείριση των φυσικών πόρων.

Εγκαταστάθηκε τοπικός μετεωρολογικός σταθμός ο οποίος πλαισιώνεται από μία σειρά αισθητήρων για την παρακολούθηση του μικροκλίματος στο πλαίσιο οδηγιών-συμβουλών μεγαλύτερης ακρίβειας.

Εκσυγχρονίστηκε και εφαρμόστηκε και σε ηλεκτρονική μορφή το σύστημα ιχνηλασιμότητας της Ομάδας Παραγωγών Νηλέα, βάσει του προτύπου ISO 22005:2007, ώστε να υπάρχει το ιστορικό της παραγωγικής διαδικασίας από την συλλογή του καρπού μέχρι την αποθήκευση του ελαιόλαδου στις δεξαμενές.

Δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα του ελαιολάδου. Υλοποιήθηκαν αναλύσεις σε δείγματα ελαιολάδου αναφορικά με την ποιότητα και ασφάλεια, αξιολογήθηκαν και εξάχθηκαν χρήσιμα συμπεράσματα για τη βελτίωση του συστήματος ποιότητας που εφαρμόζει η Οργάνωση.

 

Η Οργάνωση Παραγωγών Νηλέα συνεχίζει τις δράσεις της, έχοντας λάβει χρήσιμες γνώσεις μέσα από το πρόγραμμα, οι οποίες θα την ωφελήσουν στην αναβάθμιση, βελτίωση του τελικού προϊόντος και στην αειφορική διαχείριση των ελαιώνων με σεβασμό στο περιβάλλον.

Δείτε ΕΔΩ αλλά και στο www.nileasoliveoil.gr όλες τις λεπτομέρειες για τις δράσεις του προγράμματος και τα αντίστοιχα αποτελέσματα.