“Μαλλιά κουβάρια” στο Δ.Σ. Τριφυλίας – Eργαζόμενοι διέκοψαν την συνεδρίαση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εκτροχιάστηκε για 2η φορά η συζήτηση για την μετατροπή σε αορίστου χρόνου συμβάσεων 2 εργαζομένων ΑΜΕΑ στη ΔΕΥΑ Τριφυλίας, χωρίς να συζητηθεί το θέμα μαζί με τα προβλήματα δυσλειτουργίας που παρουσιάζονται στην Δημοτική επιχείρηση.
Παρότι το θέμα συζητήθηκε τελευταίο έντονη ήταν η παρουσία εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας το σωματείο των οποίων από τις 2/7/2018 με έγγραφα και κινητοποιήσεις, διεκδικεί μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας και οργάνωση των Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΤ (Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Τριφυλίας), σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

Στην κατεύθυνση αυτή, στις 20 Δεκεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα είχε εκδώσει το παρακάτω ψήφισμα.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τριφυλίας στη Συνεδρίασή του σήμερα Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018 εκφράζει την ανησυχία του για την υποστελέχωση των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΤ . Δεν μπορεί να λειτουργεί με εργασιακές σχέσεις λάστιχο και ορισμένου χρόνου . Το υπάρχον προσωπικό που εργάζεται σήμερα με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (αορίστου , ορισμένου χρόνου και ΑΜΕΑ ), καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και είναι απαραίτητο . Έχει αποκτήσει ανάλογη εμπειρία και επιθυμούμε τη μονιμοποίηση του και την ένταξή του στο νέο Ο.Ε.Υ»

ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕ..ΔΕΚΑΝΙΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Ωστόσο παρά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κυριαρχεί ανασφάλεια στους εργαζόμενους καθώς επίκειται η απόλυση 2 ΑΜΕΑ. Όταν όμως το θέμα ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, διαπιστώθηκε από τις παρατάξεις ότι δεν υπήρχε εισήγηση, οι οποίες θα λάμβαναν τον λόγο μόνο με τοποθετήσεις.

Στο σημείο αυτό οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν στον χώρο αντέδρασαν και σε ένδειξη διαμαρτυρίας διέκοψαν την συνεδρίαση, μιλώντας για κοροιδία με αποτέλεσμα το κλίμα ήταν εκρηκτικό στην αίθουσα και να διαμαρτύρονται οι κ. Κουκούμης και Μαραβελή λέγοντας ότι η δημοτική αρχή…στρουθοκαμηλίζει.

Πάντως σε σκληρή ανακοίνωσή του που εκδόθηκε την Παρασκευή το Σωματείο εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας τονίζει μεταξύ άλλων ότι:

“την υπεράσπιση της Δημοτικής αρχής ανέλαβε ο Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης κ Μπακούρος (ΠΑΣΟΚ), πού με ειρωνείες και υβριστικά σχόλια στράφηκε κατά του Σωματείου, υβρίζοντας χυδαία συνδικαλιστές” καταλήγοντας ότι “Δεν μας φοβίζουν οι απειλές. Θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση μέχρι την άμεση μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των ΑΜΕΑ σε συμβάσεις αορίστου και την ψήφιση νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας που να καλύπτει τις ανάγκες με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας”.

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

Ανακοίνωση εξέδωσε πάντως η Δημοτική αρχή Τριφυλίας με αφορμή την συνεδρίαση του οικείου Δ.Σ. Τριφυλίας που διακόπηκε για 2η φορά το βράδυ της Πέμπτης. Πιο αναλυτικά η επίσημη ανακοίνωση τονίζει ότι:

“Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 31ης Ιανουαρίου 2019 διακόπηκε βίαια και αδικαιολόγητα από μη θεσμικούς παράγοντες κατά την έναρξη της συζήτησης του θέματος της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε τη λειτουργία της Δ.Ε.Υ.Α.Τ.

Στη δημοκρατία ο διάλογος, η διαφωνία και η αντιπαράθεση απόψεων αποτελούν τα στοιχεία που την προάγουν. Οι πρακτικές βίας και εκφοβισμού είναι αυτές που την υπονομεύουν και την απειλούν. Τέτοιες πρακτικές δεν έχουν χώρο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας.

Η προάσπιση του δικαιώματος των ελεύθερων θέσεων και απόψεων αποτελεί τη θεμελιώδη υποχρέωση κάθε δημοκρατικού πολίτη και δεν έχει το δικαίωμα κανείς να συμπεριφέρεται με τρόπο απρεπή, επιτακτικό και βίαιο στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τα συνδικαλιστικά όργανα μόνο καλό δεν έκαναν στους εργαζόμενους με αυτή τους τη συμπεριφορά, αφού δεν άφησαν τη συζήτηση να εξελιχθεί και να γνωρίσουν τις θέσεις και απόψεις των Δημοτικών Συμβούλων πριν εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους, διακόπτοντας τη συλλογική και δημοκρατική διαδικασία της συνεδρίασης. Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας θα συνεχίσει να λειτουργεί δημοκρατικά και παραγωγικά για την προσφορά έργου για τον τόπο και τους δημότες μας. ”

Γ.ΜΠ.