Ο Δήμος Καλαμάτας επελέγη ως συμμετέχων στο έργο BEACON

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο Δήμος Καλαμάτας επελέγη για το ευρωπαϊκό έργο μετριασμού της κλιματικής αλλαγής: “BEACON_Bridging European and Local Climate Action” («Γεφύρωση της Ευρωπαϊκής και Τοπικής Δράσης για το Κλίμα») μαζί με 33 άλλους Δήμους από την Πολωνία, την Τσεχία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και τη Γερμανία.

Οι ανωτέρω, με την υποστήριξη του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), θα προσδιορίσουν μέτρα στην κατεύθυνση της οικονομίας χαμηλών εκπομπών, της εξοικονόμησης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για να αυξήσουν τη συνεισφορά τους σε ένα σταθερό κλίμα και σε ελκυστικές πόλεις.

Ο Δήμος Καλαμάτας θα έχει πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες, εργαστήρια και συνέδρια σχετικά με την προώθηση της τοπικής δράσης για το κλίμα, προς όφελος των πολιτών.

Στα διακρατικά Περιφερειακά Εργαστήρια και στα Ευρωπαϊκά Συνέδρια, ο Δήμος Καλαμάτας θα παρουσιάσει τα δικά του επιτεύγματα και θα αναπτύξει νέες στρατηγικές και προσεγγίσεις για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής μαζί με Ευρωπαίους εταίρους.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας, με αφορμή αυτήν την εξέλιξη, δήλωσε τα εξής:

«Ο Δήμος Καλαμάτας επελέγη ως συμμετέχων στο έργο BEACON χάρη στα προηγούμενα επιτεύγματά μας. Η μετασκευή του παλιού Νοσοκομείου σε νέο Δημαρχείο, που ψύχεται και θερμαίνεται με γεωθερμία, αποτελεί επίτευγμα που επιφέρει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 70% περίπου. Για το λόγο αυτό, ο Δήμος Καλαμάτας τιμήθηκε με το βραβείο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ έτους 2017 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσον αφορά σε Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Επένδυσης, καθώς και με το Χρυσό Βραβείο Best City 2017.

Επίσης, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες, στο πλαίσιο έργου ύψους 5.798.710 ευρώ πλέον ΦΠΑ, για την αντικατάσταση των λαμπτήρων συμβατικής τεχνολογίας του δημοτικού φωτισμού με νέους τύπου LED, γεγονός που θα αποφέρει μεγάλη εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, με προφανή περιβαλλοντικά οφέλη.

Μεγάλη, όμως, εξοικονόμηση ενέργειας προκύπτει και από την ανακύκλωση υλικών και συσκευασιών, την οποία διαρκώς επεκτείνουμε, έχοντας εξασφαλίσει ανάκτηση και επανάχρηση όσον αφορά σε πλήθος «ρευμάτων». Η Καλαμάτα έχει βραβευθεί και για τις επιδόσεις της στην ανακύκλωση, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς πρωτοπορεί στον τομέα αυτόν πανελλαδικά.

Το πρόγραμμα BEACON θα προσφέρει μια καλή πηγή έμπνευσης και τεχνικών γνώσεων γι’ αυτό το τοπικό έργο. Είναι, επίσης, μια ευκαιρία να φέρει το όραμά μας για δράση για το κλίμα στην Ευρώπη».