Ο πανηγυρικός εσπερινός της Αγίας Βαρβάρας στην Καλαμάτα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με την παρουσία πλήθους πιστών να κατακλείζουν τόσο το εσωτερικό του ναού όσο και τον προαύλιο χώρο και τους γύρω δρόμους, τελέσθηκε το εσπέρας της Κυριακής 3 Δεκεμβρίου ε.έ., ο πανηγυρικός εσπερινός της Αγίας Βαρβάρας στο ομώνυμο Προσκύνημα, πλησίον του Κολυμβητηρίου, στην πόλη της Καλαμάτας. Του πανηγυρικού εσπερινού προέστη ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς, πλαισιωμένος από κληρικούς της πόλης της Καλαμάτας αλλά και της περιφέρειας. Το Ιερό αναλόγιο πλαισίωσε ο Μουσικολογιώτατος Πρωτοδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας π. Θεόφιλος Κυριάκος πλαισιωμένος από τους ιεροψάλτες του Προσκυνήματος.

Ο π. Φίλιππος κηρύττοντας τον Θείο Λόγο αναφέρθηκε στην Αγία Βαρβάρα, ως πρότυπο για τους χριστιανούς αλλά κυρίως  για τον σύγχρονο άνθρωπο “της καλοπέρασης και του ατομισμού” όπως χαρακτηριστικά είπε. Τόνισε τις δυσκολίες και τις κακουχίες που βίωσε η Αγία Βαρβάρα, η οποία όμως ένωσε τη ζωή της με τον Χριστό, σε αντίθεση με τον σύγχρονο άνθρωπο, της καταναλωτικής κοινωνίας, οποίος θεωρεί τον Χριστό υπηρέτη των θελημάτων και των αναγκών του.  Περατώνοντας  τον λόγο του συνεχάρη τον εφημέριο του Προσκυνήματος Πρωτοπρεσβύτερο Αθανάσιο Σιψά και τους συνεργάτες του για την άρτια και υποδειγματική λειτουργία του Προσκυνήματος αλλά και για την συμβολή του στην ενίσχυση του Ταμείου Αρωγής Απόρων Μεσσηνίων Φοιτητών, της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.

Προ του πέρατος του εσπερινού, λόγω του πολυπληθούς εκκλησιάσματος,  τελέσθηκε η Αρτοκλασία έξωθεν του Προσκυνήματος και διανεμήθηκαν σε όλους τα παραδοσιακά “Νικολοβάρβαρα” από τον Σύλλογο Μικρασιατών Καλαμάτας.