Ο συγγραφέας Κώστας Ακρίβος παρουσιάζει το νέο του μυθιστόρημα ΓΑΛΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Στις αρχές Μαΐου ο καταξιωμένος Κώστας Ακρίβος, που με τη μέχρι σήμερα εργογραφία του έχει διαμορφώσει ένα ποιοτικό και πολύ ενδιαφέρον συγγραφικό προφίλ, ταξιδεύει στην Πελοπόννησο, και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα και στο Άργος, για να μιλήσει για το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο Γάλα μαγνησίας, μια αναδίφηση στη μνήμη, το οποίο θέτει ένα καίριο ερώτημα προς τον αναγνώστη, προς όλους μας: άραγε ελαφραίνει η ενοχή, όταν είναι συλλογική, ή μήπως βαραίνει διπλά;
Στο νέο μυθιστόρημα του Κώστα Ακρίβου, ο αναγνώστης θα συναντήσει νεανικούς έρωτες, ποδόσφαιρο στις αλάνες, τσιγάρα στα κρυφά, φάρσες σε καθηγητές και συμμαθητές, πολιτικές ανησυχίες, σχέδια και όνειρα για το μέλλον, με άλλα λόγια τις καθημερινές έγνοιες μιας παρέας εφήβων που μεγαλώνουν εσώκλειστοι σ’ ένα εκκλησιαστικό οικοτροφείο του Βόλου τη δεκαετία του ’70.
Όμως, ένα δραματικό συμβάν θα σημαδέψει τις ζωές τους. Χρόνια αργότερα, οι ήρωες εξακολουθούν να βασανίζονται από αγωνιώδη ερωτήματα σχετικά μ’ αυτό: Τι πραγματικά συνέβη;
Έγιναν όλα έτσι όπως τα θυμούνται ή μήπως η μνήμη του καθενός άλλα γεγονότα τα εξωράισε και άλλα τα αλλοίωσε προς το χειρότερο; Μπορούμε να εμπιστευτούμε αποκλειστικά και μόνο τη δική μας μνήμη ή χρειαζόμαστε και τις μνήμες των φίλων μας για να μάθουμε την αλήθεια, ακόμα κι αν αυτή πονάει;
Η ιδέα αυτή απασχολούσε τον Κώστα Ακρίβο για αρκετές δεκαετίες, όπως έχει αναφέρει σε συνέντευξή του: «Χρειάστηκε ωστόσο να κάνει υπομονή και να περιμένει τη σειρά της, γιατί καταλάβαινα ότι για να καταπιαστώ μ’ αυτό το θέμα, από τη στιγμή που έχει να κάνει με ένα τόσο λεπτό ζήτημα, έπρεπε πρώτα να καταλαγιάσουν μέσα μου πολλά αντιφατικά συναισθήματα και να ξεκαθαρίσει η ομίχλη από τις προσωπικές μνήμες». 

Δείτε παρακάτω αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Καλαμάτα
Παρασκευή, 3 Μαΐου 2019, στις 8 μ.μ.,
στον χώρο Τέχνης Α49 (Αναγνωσταρά 49)
Θα μιλήσουν η φιλόλογος, συγγραφέας
και Πρόεδρος της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων Αντωνία Παυλάκου
και η Νινέττα Σωτηράκη, εκπαιδευτικός,
Διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας.

Σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας,
την Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων και το βιβλιοπωλείο BOOKMARK

Άργος
Σάββατο, 4 Μαΐου 2019, στις 8 μ.μ.,
στη βιβλιοθήκη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άργους (Φορωνέως 357)
Θα μιλήσουν ο φιλόλογος Απόστολος Τσιτσιγιάννης
και ο Τάσος Χατζηαναστασίου, φιλόλογος, Δρ Ιστορίας ΑΠΘ.

Σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Αργολίδας
και το βιβλιοπωλείο ΛΟΓΟΠΑΙΓΝΙΟ

Ο συγγραφέας θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού
και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου.

Διαβάστε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο.
«Δεν πρόλαβαν να κλείσουν την πόρτα και ο Σελαβής έφερε και αράδιασε πάνω στο τραπεζάκι μπουκάλια με μαρτίνι και βερμούτ. Έκανε νόημα στον Σώτο κι αυτός πάτησε τον διακόπτη και τα μισά φώτα έσβησαν. Το πάρτι άρχιζε.
Η Αμαλία φορούσε πουκάμισο με λουλούδια και LEVI’S πεντάτσεπο. Είχε κόψει λίγο τα μαλλιά, γι’ αυτό δεν τα ’χε πιασμένα τώρα με τη στέκα. Φαινόταν να περνάει καλά. Κάτι τζιτζιφιόγκοι είχαν κάνει κύκλο γύρω της και γελούσαν με κάτι που τους έλεγε. Δεν είχε έρθει να μου πει ούτε “γεια”. Τελείωνα το δεύτερο βερμούτ, όταν την είδα να σηκώνεται. Μήπως τώρα; Όχι. Έπιασαν με τον Σελαβή μια γωνία και μιλούσαν σε απόσταση αναπνοής ο ένας από τον άλλο. Κάποια στιγμή έβαλαν τα γέλια· μετά τσούγκρισαν τα ποτήρια τους· άπλωσε το χέρι και του ’φτιαξε τον γιακά· πλησίασε στο αυτί της και κάτι της ψιθύρισε· έβαλε τα γέλια· ξανατσούγκρισαν τα ποτήρια. Ώστε έτσι λοιπόν, η Αμαλία και το καινούργιο της αμόρε. Ο καριόλης! Με είχε καλέσει μόνο και μόνο για να με ρεζιλέψει. Εκείνη τη στιγμή κάποιο από τα παιδιά έβαλε στο πικάπ ένα τραγούδι και αμέσως όλοι σηκώθηκαν για χορό. Μετά, το ένα τραγούδι διαδεχόταν το άλλο: “Τρελοκόριτσο”, “Τρικυμία στην καρδιά μου”…»

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Κώστας Ακρίβος (Γλαφυρές Βόλου, 1958) έχει εκδώσει δεκαπέντε αφηγηματικά βιβλία και πήρε μέρος σε συλλογικές εκδόσεις, ανθολογίες, καθώς και στη συγγραφή δύο σχολικών εγχειριδίων.
Μυθιστορήματά του έχουν μεταφραστεί στη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία και την Πολωνία, ενώ διηγήματά του σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες. Από το 1983 δίδαξε φιλολογικά μαθήματα στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Συνεργάστηκε με το ΕΚΕΒΙ στα προγράμματα Λέσχες Ανάγνωσης και Συγγραφείς στα Σχολεία.
Το 2013 παρουσιάστηκε στο Ιμαρέτ Καβάλας το θεατρικό έργο του Ο γηραιός πατήρ μου από το φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου, σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη.
∆ιηύθυνε τη σειρά ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ και ήταν ο συντονιστής της διαδικτυακής λέσχης ανάγνωσης ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΒΙΒΛΙΑ στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.